Vinete umplute cu roşii, cuşcuş şi ceapă caramelizată

Mi-era dor zilele trecute de nişte gusturi de acasă şi, cum brânză de burduf nu se găseşte pe aici şi nici o ciorbă consistentă, am zis să merg la sigur cu nişte salată de vinete cu ceapă şi roşii. Ştiam că nu o să-mi iasă la câteva minute după ce le-am pus pe grătar şi am observat că nu se simte nici un miros. Nu era mirosul ăla ameţitor de vânătă coaptă, ăla pe care îl simţi în tot blocul, şi atunci ştiam că nici salata de vinete nu o să iasă cum trebuie. Am mâncat salata rezultată de nevoie, nu că mi-a plăcut… nu prea avea gust. Trecând peste, cu ocazia asta mi-am amintit de nişte vinete pe care le-am făcut înainte de plecare şi de care am uitat până de curând. Vinete umplute cu tot felul de bunătăţi – arome proaspete, puţine ingrediente şi mult gust bun. Chiar dacă implică folositul cuptorului, eu zic că merită încercate sau măcar puse în caieţelul cu reţete. E o soluţie bună pentru când simţi nevoia de ceva uşor, fără carne dar dacă nu e cazul, poţi înlocui cuşcuşul cu puţină carne tocată pe care o căleşti în prealabil şi o pudrezi cu condimentele preferate din repertoriul propriu.

Reţetă vinete umplute cu roşii, cuşcuş şi ceapă caramelizată


Vinete umplute cu roşii, cuşcuş şi ceapă caramelizată

Timp de pregătire: 30 minutes

Timp de gătire: 10 minutes

Porţii: 4

Ingrediente:

  • 4 vinete grase
  • 1 ceapă mică
  • 3-4 linguri de cuşcuş gătite cf. instrucţiunilor de pe ambalaj
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri unt
  • 1 ardei gras
  • 2 căţei usturoi
  • 2 roşii
  • 1 mână seminţe de pin
  • sare, piper, sare
  • 1 lingură pătrunjel tocat
  • 1 lingură mentă tocată
  • brânza preferată pentru garnisit

Preparare:

  1. Taie ceapa peştişori. Încinge o tigaie bine, preferabil nu una teflonată pentru a obţine caramelizarea mai bine. Topeşte untul în tigaie, apoi pune ceapa, puţin zahăr şi sare. Vor rămâne bucăţi de ceapă caramelizată pe marginile tigăii pe care trebuie să le deglasaţi cu puţină apă. Urmăriţi videoclipul aici pentru procedura completă. Când ceapa a devenit maronie, scoate-o din tigaie şi pune-o deoparte.
  2. Toacă usturoiul mărunt şi roşiile cubuţele.
  3. Taie vinetele în jumătate, scobeşte miezul şi taie-l cubuţele. Păstrează doar jumătate din el. Încinge puţin ulei de măsline în tigaie, căleşte usturoiul pentru câteva minute, adaugă pulpa de vinete şi lasă-le 8-10 minute amestecând din când în când până se rumenesc. Adaugă apoi ardeiul gras, sotează-l câteva minute, apoi roşiile. Adaugă sare şi piper după gust, opreşte focul, apoi adaugă ierburile tocate..
  4. Încălzeşte cuptorul la 200C/treapta medie spre mare. Combină compoziţia de mai sus cu cuşcuşul gătit, puţine seminţe de pin, ceapa caramelizată şi umple vinetele cu ea.
  5. Presară brânza preferată şi pune vinetele la cuptor pentru 10 minute, până coaja se înmoaie.
  6. Serveşte vinetele calde, poate cu o salată. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Cred ca este tare bun si mi se pare usor de preparat

  • Maine cumpar patrunjel si menta, inlocuiesc cuscusul cu carte tocata de curcan si gata reteta!
    Very good idea! As always!

    • In cazul asta, as baga si niste paprika (afumata?), putin usturoi si ce condimente mai ai prin camara peste carne.
      Thank you, thank you :P

  • Numai…atat! Am gatit reteta asta si mi-a iesit de vis! Cum ziceam si in postul de mai sus, am inlocuit cuscusul cu carne de curcan, am adaugat paprika recomandata de tine si cum am uitat sa cumpar seminte de pin, am pus seminte de floarea soarelui. Si inca o schimbare! In loc de vanata, am umplut zuchini!
    Ceapa caramelizata este un vis! Patrunjelul cu menta s-a dovedit a fi o combinatie de milioane! Abia astept sa vina sotul acasa si sa punem masa!

    • Frumos! Ceapa asta caramelizata a fost o revelatie pentru mine. Nu e ceapa calita cum credeam eu.

      Ma bucur ca ti-a placut. Daca mai ai chef de incercat si alte legume umplute, am si o versiune de dovlecei umpluti cu legume. Spor, numai bine!

  • […] – vinete umplute cu rosii si cuscus […]

Comentează si tu

Read more:
chec cu ciocolată şi cocos
Chec cu cocos şi ciocolată (vegan)

Nu ştiu cum vi se schimbă regimul în timpul toamnei, dar ştiu că eu pornesc mai des cuptorul şi vreau...

Close