Pentru un 2012 mai sănătos

Bine v-am regăsit în noul an. Până să încep să vă povestesc despre bunătăţile din Viena şi Budapesta, vă spun ceva despre planurile mele pentru 2012…
Nu e un secret faptul că adaptez majoritatea reţetelor de pe blog pentru a fi cât mai sănătoase şi uşoare. Fac asta pentru că un regim alimentar echilibrat te face să te simţi mai bine, mai tânăr(ă) şi mai ferit(ă) de boli. Şi cred că promovarea unui regim alimentar sănătos ar trebui să ţină puţin şi de bloggerul culinar, de unde mulţi se inspiră pentru mesele de zi cu zi. De exemplu, eu unul nu aş putea să vă recomand un tort cu mult zahăr şi unt pentru cei mici sau cartofi prăjiţi cu şniţel pentru cină. 2011 a fost anul în care am lansat şi am crescut blogul, am învăţat multe lucruri şi am trecut de la un stil alimentar bazat pe carne cu cartofi şi prăjituri de la cofetărie la unul diversificat, cu multe fructe şi legume, puţine grăsimi animale şi porţii mici dar săţioase. Iar 2012 nu va fi mai prejos – sper să fie un an mai bogat în experienţe noi, învăţături şi proiecte. Iar eu o să profit de momentul acesta, când mulţi îţi fac planuri pentru noul an, să vă spun şi eu ce intenţionez să fac diferit anul acesta, pe plan alimentar. Să-i spunem un fel de New Year’s Resolution pentru mâncăcioşi.

1. Mai multe ingrediente de calitate în porţii mai mici - Am fost crescuţi să credem că trebuie să mâncăm totul din farfurie şi să ne bucurăm când vedem o porţie mare în faţa noastră. Dar o porţie mare nu înseamnă neapărat o masă gustoasă sau sănătoasă. Aş alege oricând o porţie mai mică de mâncare, dar mai gustoasă, decât una mai mare şi mai fadă. Da, ingredientele de calitate costă mai mult, dar asta e din cauză că că sunt crescute cu grijă, sunt mai gustoase şi mai hrănitoare. Aşa că atunci când buzunarul permite, voi alege întotdeauna calitatea în detrimentul cantităţii; porţiile vor fi probabil mai mici însă nu mereu trebuie să am o farfurie plină pentru a fi sătul. La urma urmei, nu ai vrea cel mai bun combustibil pentru organismul tău?

2. Drumuri mai dese la piaţă - Fructele şi legumele de la hypermarket rareori au gust, iar produsele procesate sunt pe toate rafturile. De aceea anul acesta intenţionez să vizitez mai des piaţa şi târgurile de produse ţărăneşti pentru legume şi fructe de sezon, brânzeturi fără aditivi şi mezeluri fără conservanţi. Gustul lor e infinit mai bun, sunt mai sănătoase şi lipsite de pesticide iar producătorii locali sunt încurajaţi deci toată lumea câştigă.

3. O grădină cu ierburi – Vreau să am ierburi proaspete în sezonul cald, fără să le caut prin toate pieţele sau prin hypermarket-uri. Aşa că anul acesta, voi folosi un petec de pământ din grădina părinţilor pentru a planta câteva ierburi aromate. Dacă totul merge bine, sper ca pe la finele primăverii să am busuioc, cimbru lămâios, chives, tarhon, oregano, rozmarin pătrunjel şi mărar. Pe unele le voi folosi proaspete, iar pe altele le voi usca pentru iarnă. Nu vor fi folosite pesticide, deci totul va fi 100% ecologic. Alte plante vor fi adăugate pe listă, pe măsură ce le găsesc. În apartament nu am loc să le cresc, dar sunt sigur că pot fi crescute şi în ghiveci, pe balcon.

4. Moderaţie - Deşi nu este dovedită 100%, s-a găsit că restricţia de calorii incetineşte procesul de îmbătrânire la animale. Studiile pe oameni sunt încă în desfăşurare, dar sunt dovezi copleşitoare că acelaşi lucru se aplică şi la noi. Restricţia calorică sau Hara Hachi Bu există în Okinawa, unde oamenii care o practică ajung să trăiască peste 100 ani. Nu voi începe să număr calorii însă nu strică să exclud bombele calorice, precum grăsimile, alcoolul, chipsurile sau shaorma.

5. Mai mult verde - Şi nu mă refer la ONG-ul cu preocupări ecologice, ci la includerea culoarei verde mai des în mesele zilnice. Aici mă gândesc la salate verzi împreună cu orice masă şi voi încerca să consum mai multe plante în detrimentul cărnii, care va fi peşte sau pasăre. Japonezii din Okinawa de care v-am povestit mai sus conţine în mare parte fructe şi legume şi într-o măsură mult mai mică grăsimi şi carne.

Astea sunt planurile mele pentru noul an. Voi ce v-aţi propus să realizaţi?




Comentarii la acest articol

  • Apropo de “gradinuta verde” si eu am in gand sa plantez cateva ierburi dar nu stiu de unde a fac rost de seminte. Tu cum ai reusit sa le procuri?

    • Claudiu, nu le-am procurat inca. Le cumpar cand se apropie primavara, de pe amazon.co.uk unde au o oferta bogata. Ce-am luat din hypermarket ori a crescut greu ori a avut gust fad asa ca nu-ti recomand.

      • multumesc de pont.nici eu nu aveam incredere in ceea ce gasesc prin comert

  • La Multi Ani si un an delicios iti dorim:)
    Frumos,verde si sanatos sa fie 2012 !

    • Multam Georgiana. Un an nou perfect va doresc!

  • Nu uita de leustean! Are o aroma minunata. :)
    Un an nou bun si plin de minunatii in bucatarie si nu numai!!!

    • N-am uitat, ai meu il au deja plantat si-l folosesc la ciorbe si mujdeiuri.

      Iti doresc toate cele bune pentru 2012, Roxana!

  • La multi ani Bogdan ! La punctul 3 m-ai facut! Unde gasesc eu peticul ala? hmmm
    Mult spor in tot ce ti-ai propus!

    • La multi ani, Anto, tie si familiei!

      Balconul tau nu are loc de o jardiniera? Sau nu ai vreo ruda care sa locuiasca la casa? :)

  • Plantele aromatice pot fi cultivate in jardiniere, pe balcon (pentru cine are). Eu am luat seminte de busuioc, salvie, oregano, menta, cimbru de la supermarket. Busuiocul, salvia si oregano au iesit si m-am bucurat de ele luni intregi. Cu menta si cimbrul a fost mai greu. Iar cimbrul nu e cel adevarat, pe care il gasesti in gradinile de la tara (si uneori chiar pe tarabe, la piata). Seamana mai mult cu cimbrisorul. Si nici menta nu e ca in gradina. Nu e la fel de aromata si frunzele sunt mult mai mici (eu folosesc menta la salatele arabesti care, in afara ca sunt delicioase, au si putine calorii). Tarhonul n-a vrut deloc sa iasa. :(. Oricum, mancarea mea a avut gust mult mai bun. Cat despre drumurile mai dese la piata … mai bine gasesti in apropiere de orasul in care stai un taran (taranca) de soi si faci un fel de abonament. Nu toti cei care vin la piata sunt tarani adevarati (desi sunt imbracati ca atare) iar marfa pe care o vand nu e de cea mai buna calitate. Total de acord cu pct. 1, 4 si 5. Toate cele bune si … o viata cat mai sanatoasa!

    • Anul trecut le-am luat si eu de la supermarket dar n-au iesit cum imi doream; de fapt unele n-au iesit iar altele nu prea aveau aroma. De aceea, ma gandeam sa iau de pe un site din afara, unul specializat in vandut seminte de plante/ierburi. Iti recomand sa faci la fel… livrare nu costa decat vreo 10-20 lei si iti poti alege si niste varietati mai exotice :)

      Ai mei stau cam la 2 ore de Bucuresti, deci daca voi vrea ceva proaspat, pot apela la ei. In rest, la piata aleg babutele in baston cu legume murdare de pamant – mereu au produse proaspete.

  • Mi-a atras atentia postul acesta pentru ca si eu am inceput anul cu un mod de viata mai sanatos. Nu mai mananc carne deloc (sau aproape deloc – daca nu ma pot abtine, iau o bucatica sa imi satisfac pofta), fara grasimi si, cum bine spui tu, mai mult verde. Sunt in mare cautare de retete sanatoase, asadar.
    As mai adauga pe lista de la tine si mai mult sport, dar din pacate eu nu pot executa, din cauza unor probleme de sanatate care m-au facut sa incep si acest stil de viata sanatos.

    • Eu cand am pofta de carne, mai iau un piept de pui fara piele sau de curcan. Carnea de curcan e cea mai slaba si mai “safe”.

      Sport nu am pus pentru ca inca de anul trecut am inceput sa fiu mai activ – drumuri la sala, mers pe jos mai mult sau alergat prin parc.

      In rest, multa sanatate iti doresc!

  • Ram, pam, pam! In doi ani esti veggie! :)) Zic si eu asa, nu militez neaparat pentru vegetarianism, dar e fain sa constat ca lumea se indreapta mai mult spre un stil de viata sanatos, bazat pe legume si carnuri usoare!
    Mult spor in 2012!
    Andie

    • Nu ma vad renuntand vreodata 100% la carne, insa am observat cat organismul se simte mult mai bine dupa o masa usoara. Tu ai renuntat complet la ea?

      Spor si inspiratie si tie pentru 2011! :)

  • @Bogdan: probabil ca trecerea la fara carne e un proces mai lent. si pana la urma chiar daca nu renunti de tot, un pas bun e si selectia unor produse de o calitate si provenienta mai buna. mi-am pus si eu problema cate mese cu carne am intr-o saptamana…

    Felicitari sincere Bogdan pt preocuparile tale si inspiratia care ne-o aduci.

    • Multumesc Elena pentru urari si sustinere. Spor la bucatareli! :)

  • Eu sunt veggie de 11 ani :) Si mi-a schimbat viața in cel mai minunat mod posibil :)

    • 11 ani fara carne? Wow! Way to go! Dar din ce-am vazut la branzeturi si la unt nu ai renuntat :)

  • Like I always say: ce-ar fi viata fara branza?!?! :) Ovo-lacto, dar mai nou am grija sa am si parti vegane si raw vegane in alimentatie.

Comentează si tu

Read more:
burgeri cu vinete şi feta
Burgeri de vinete şi feta cu sos de avocado

Nu credeam că o să-mi lipsească vara de la noi, dar parcă mi-e dor puţin de caniculă. Aici e o...

Close