Umm Ali (budincă de pâine egipteană)

Nu ştiu cum e la voi în weekend-uri, dar eu încerc să mi le petrec cât mai mult afară din casă. Deşi gătesc sâmbătă ori duminică de obicei 2-3 feluri deodată, caut cumva să nu fiu acasă prea mult pentru că dau iama în ce-am gătit sau în “cămara” poate prea bine aprovizionată. Acesta e unul dintre dezavantajele de a fi blogger culinar şi bucătar amator – îţi place atât de mult să găteşti şi să încerci lucruri noi că ajungi să le faci şi să mănânci numai tu o mare parte din ele. Budinca de pâine de mai jos a fost rezultatul unor altfel de pofte combinate cu dorinţa de a încerca ceva nou şi oriental. Dacă aţi trecut vreodată pe la vreo patiserie arăbească, probabil aţi observat fascinaţia pe care o are Orientul Mijlociu pentru deserturi cu foietaje, de la baclava la maammoul sau knafeh.

Unul dintre deserturi, Umm Ali, se spune că a fost creat în Egiptul ocupat de Imperiul Otoman, când un sultan s-a oprit în sătuc căutând ceva de mâncare. Cel mai de seamă bucătar al satului, Umm Ali, a încropit reţeta asta şi i-a servit-o sultanului care a fost tare mulţumit. Şi după ce am încercat reţeta, înţeleg de ce. Ce-a rezultat a fost un foietaj moale, pe alocuri crocant, învelit într-o budincă parfumată şi uşor dulceagă cu nişte bucăţi delicioase lipicioase şi crocante. E o versiune mai elevată a budincii de pâine şi se poate face cu resturi de la un aluat foietaj pe care l-aţi folosit la o tartă, perfectă pentru micul dejun sau pentru un desert mai lejer.

Reţetă Umm Ali

budinca de paine egipteana


Umm-e-Ali (budincă de pâine egipteană

Timp de pregătire: 10 minutes

Timp de gătire: 30 minutes

Porţii: 2-3

Ingrediente:

  • 1/2 pachet aluat foietaj
  • 150ml smântână lichidă
  • 150ml lapte
  • 1/2 cană fructe uscate (caise, merişor, curmale etc.)
  • 1 linguriţă extract vanilie
  • 4-5 linguri zahăr brun
  • 1 lingură unt
  • fistic şi seminţe de pin pentru garnisit

Preparare:

  1. Găteşte aluatul de foietaj dezgheţat în prealabil la cuptor conform instrucţiunilor de pe ambalaj. De obicei într-un cuptor încălzit la 200C pentru 15 minute. Lasă aluatul apoi să se răcească.
  2. În paralel, încălzeşte într-o crăticioară smântâna lichidă, laptele, zahărul şi aroma de vanilie până e aproape de dat în clocot apoi ia-o de pe foc.
  3. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 200C. Taie fructele confiate cubuleţe.
  4. Unge o tavă cu puţin unt apoi presară bucăţi de aluat în tavă, presărând fructele confiate şi turnând amestecul de lapte şi smântână peste.
  5. Coace budinca pentru 15 minute, apoi las-o să se răcească. Serveşte cu fistic şi/sau seminţe de pin rumenite uşor pe deasupra. Enjoy!

umm-e-ali

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • Imi place ideea de dulce cu fructe confiate, cu budinca facuta din ingrediente naturale , nu din prafuri, dar din pacate nu am in casa ceea ce-mi trebuie, acum. Ramane pe saptamana urmatoare. Insa am o nelamurire: aluatul de la punctul 4, acela care se pune in tava, este tot din aluatul dezghetat?

    • Elise, aluatul pe care il pui in tava e cel copt si apoi rupt in bucati. Deci nu mai e inghetat, ca l-ai gatit in cuptor :) Spor!

  • Bogdan, poti sa imi spui, te rog, cum se numeste in olandeza aluatul de foietaj pe care l-ai folosit ? Multumesc frumos!

    • Vio, nu retin numele, sincer sa fiu. Dar daca mergi la Albert Heijn, o sa-l gasesti de obicei langa aluatul de pizza, in frigider, langa carnuri (parca). Sper sa gasesti :)

  • Da, cred ca e bladerdeeg, dupa pozitia in magazin:D multumesc mult. Incerc :)

Comentează si tu

Read more:
Fructele şi legumele româneşti de la Piaţă

Mi s-a părut mie puţin dubios când am auzit că sunt în piaţă pepeni de Dăbuleni. Nu sunt expert în...

Close