Trufe cu unt de cacao, nuci și semințe de cânepă (raw, paleo, vegan)

Am descoperit recent o “grăsime” de care eu personal nu pot să mă satur. Uleiul de măsline e tot la loc de cinste, dar untul de cacao a urcat rapid în topul preferințelor mele. Nu este chiar ieftin (un kg de unt de cacao bio e cam 60 lei, cel normal mai ieftin), dar are o aromă genială și discretă de ciocolată pe care o împrumută tuturor ingredientelor în care îl folosiți. Am început înițial să gătesc french toast-ul în unt de cacao, apoi am trecut la pancakes și am făcut chiar niște fursecuri cu portocale de care o să vă povestesc mai încolo. Sigur, se folosește foarte mult în cosmetică, dar untul de cacao pe care-l puteți comanda online este perfect comestibil.

În desertul/gustarea de astăzi, împrumută textura specifică de ciocolată trufelor noastre sănătoase și pline de nutrienți. Rețeta a fost improvizată de subsemnatul, când aveam poftă de o gustare și voiam să mă feresc de chipsuri, dulciuri sau popcorn. Am pornit de la rețeta de batoane cu curmale, am lăsat ciocolata deoparte și am adăugat multe chestii sănătoase, un pic din tot ce aveam prin cămară. Semințele de in sunt puternici antioxidanți, cele chia sunt pline de Omega 3 și fibre iar semințele de cânepă au multe fibre ușor de digerat. În ecuație au mai fost adăugate și niște mirodenii, puțin zahăr natural de la curmale și nuci plus cocos, pentru o aromă plăcută și pentru a face trufele mai cărnoase. Per total, un desert sau o gustare sănătoasă, care merge perfect înainte de sală, pentru energie, sau după, pentru a hrăni mușchii.

trufe raw cu canepa si nuci


Rețetă trufe cu unt de cacao, nuci și semințe de cânepă

Timp de pregătire: 20 minutes

Porţii: 10-15

Ingrediente:

  • 200g pastă de curmale (cam 25-30 curmale)
  • 100g unt de cacao, topit
  • 2 linguri semințe de cânepă, preferabil decorticate
  • 100g nuci
  • 2 linguri semințe de in
  • 2 linguri semințe chia
  • 3 linguri cocos ras
  • 1 păstaie de vanilie (sau 1 linguriță extract)
  • un praf de scorțișoară

Preparare:

  1. Într-o râșniță sau un mojar, măcinați semințele de in, chia și cânepă.
  2. Amestecați pasta de curmale, vanilia, scorțișoara, untul de cacao, nucile și cocosul într-un robot de bucătărie. Transferați totul într-un castron și amestecați făina de semințe cu mâna sau cu o spatulă.
  3. Începeți să formați trufele luând compoziție într-o lingură și rulând-o în palme. Dacă simțiți că nu se formează trufele, mai adăugați pastă de curmale. Dacă este compoziția prea moale, mai adăugați nuci măcinate sau cocos.
  4. Lăsați trufele la frigider 1-2 ore pentru ca untul de cacao să se întărească. Trufele se păstrează în frigider până la 2 săptămâni dar nu vor rezista atât. Enjoy!

Note/observaţii:

Untul de cacao se poate înlocui cu unt/ulei de cocos.

Cantitățile sunt aproximative, așa că asigurați-vă că aveți puțin mai multe nuci sau curmale decât scrie în rețetă.

Pentru a obține pastă de curmale, curățați curmalele de sâmburi, apoi lăsați-le să se înmoaie 2-3h în apă caldă. Scurgeți-le bine și pasați-le în robotul de bucătărie.





Comentarii la acest articol

  • Le-am incercat si au fost delicioase! De abia saptamana trecuta am descoperit blogul tau si dupa experienta placuta cu trufele, am de gand sa incerc mult mai multe din ce povestesti tu pe aici… :) Multumesc!

    • Ma bucur ca ti-au placut! Eu iti recomand sa le incerci si pe cele cu mango, ca-s geniale. Si te mai astept pe aici, sa-mi spui ce ai mai incercat si cum ti s-a parut :)

  • O sa incerc si eu. arata foarte bine cele din poza si banuiesc ca sunt foarte bune. tin la curent.

  • Super aceste trufe!

  • Chiar acum le-am facut, mie mi-au iesit vreo 18, si pe ultimele le-am facut din ce in ce mai mari, dar nu ma deranjeaza deloc:)). O sa fie perfecte dupa alergare. Merci.

  • Oare pot inlocui untul de cacao cu unt de shea?

    • E comestibil untul de shea?

Comentează si tu

Read more:
Suc tonic de ghimbir, ţelină şi mere

Când vine vorba de electrocasnice în bucătărie, mă apucă o încântare ca şi când mi-aş lua un laptop sau un...

Close