Trufe raw cu cocos şi curmale

Jan 13, 2012
Bogdan

Dacă sunteţi la curent cu tendinţele în domeniul gastronomiei, aţi aflat probabil că dietele raw sunt din ce în ce mai practicate. Nu ştiu cât de benefice sunt pentru organism şi nu am de gând să aflu prea curând, însă nu am putut să ratez ocazia de a încerca un desert raw. Trufele raw le-am încercat acum câteva luni, însă n-am postat reţeta atunci gândindu-mă că sunt mai potrivite iarna. Spre deosebire de trufele clasice, cu ciocolată şi smântână dulce, trufele noastre au un parfum discret de scorţişoară şi vanilie, o aromă intensă de cacao şi o textură densă dată de untul de cocos, unul sănătos pentru organism. Sunt încă o altă dovadă a afinităţii mele pentru curmale, un desert uşor potrivit pentru orice moment al zilei.

Reţetă trufe raw cu cocos şi curmale


Ingrediente:
– 20 de curmale
– 2 linguriţe unt/ulei de cocos*
– 2 linguriţe cacao
– 30 grame cocos răzuit
– seminţele de la jumătate de păstaie de vanilie
– 1/2 linguriţă scorţişoară
– cacao sau cocos răzuit (pentru a acoperi trufele)

Preparare:
Curăţă curmalele de sâmburi şi lasă-le la înmuiat în apă călduţă pentru 10-15 minute. În paralel, topeşte uleiul de cocos la bain-marine (la temperatura camerei uleiul de cocos se solidifică asemenea untului).

Scurge curmalele de apă şi procesează-le într-un blender sau robot de bucătărie până devin o pastă. Adaugă restul ingredientelor şi mai procesează câteva secunde până devin o pastă omogenă.

Lasă amestecul rezultat la frigider pentru 1-2 ore, până uleiul se întăreşte. Ia apoi câte o jumătate de linguriţă de pastă şi formează cu mâinile trufele apoi tăvăleşte-le prin cocos sau cacao până sunt acoperite uniform. Ies aproximativ 15-20 de trufe, care se servesc cel mai bine reci. Enjoy!

*Notă: Uleiul sau untul de cocos se găseşte în majoritatea magazinelor tip plafar sau la Ki-life. Puteţi folosi unt dacă nu aveţi, dar astfel trufele nu vor mai fi raw.




Comentarii la acest articol

  • Bogdan, cred ca ar trebui sa afli care sunt efectele regimului raw, pentru ca, iti spun din experienta, sunt extrem de pozitive :). Iar retetele sunt surprinzatoare. Eu am inceput din nou o perioada 70-80% raw si o sa mai scriu despre asta in curand. In alta ordine de idei, la multi ani blogului si mai ales, la multi ani tie! :)

    • Andreea, nu ma indoiesc. Doar ca te limiteaza destul de mult regimul, mai ales iarna cand nu prea avem fructe si legume prospete. Voi mai incerca retete intre timp sa vad cum se potrivesc papilelor mele. Mersi fain pentru urari!

  • Vaaaai ce chestie! Exact trufe raw (dar cu nuca si miere ca baza sticky in loc de curmale) am facut noi aseara. Nu le-am postat inca si probabil va mai dura un timp pana sa apara pe blog, dar m-a lovit cum ne-am gandit la acelasi lucru seara trecuta :)

    Nu stiu altii cum sunt, dar noi n-am putea sa mancam 100% raw, la un moment dat am simti ca suntem prea hamesiti ca sa mai functionam fara si ceva baked sau ceva lactat macar. Dar in mod cert incercam sa includem mai mult raw in alimentatie, undeva pe 40-50% momentan. Pana acum ne place :)

    • Am mai vazut multe retete de trufe, insa astea mi s-a parut ca se apropie cel mai mult de gustul de ciocolata, fara sa aiba prea multe grasimi ori calorii. Astept sa vad reteta ta, vreau sa incerc mai multe chestii raw zilele astea si caut inspiratie :) Nu cred ca as putea manca 100% raw, insa vreau sa incerc cateva preparate :)

  • nu pot sa trec peste ceea ce faci tu esti grozav ,te felicit

    • Iti multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase, ma motiveaza sa continuu :)

Comentează si tu

Read more:
Dulciuri din Olanda: Poffertjes (mini-clătite din hrişcă)

Dacă citiţi Blogul Culinar de câteva luni, probabil nu ştiaţi de o rubrică specială pe care am pornit-o la începuturi,...

Close