Tort cu spumă de mascarpone şi matcha

Aug 28, 2012
Bogdan

Nu am mai făcut de mult un tort care să nu fie cheesecake pentru vreo aniversare, din principalul motiv că nu are cine să-l mănânce. De 2-3 porţii trebuie să scap, dar pe restul ar trebui să le mănânc zilnic, lucru pe care nu îl prea fac (desertul zilnic adică). Mă întreb ce fac colegii bloggeri cu toate torturile pe care le gătesc în afara aniversărilor :). În cazul meu, nu am putut să ratez ocazia să folosesc pudra de matcha achiziţionată de la magazinul chinezesc într-un desert, mai ales că aveam musafiri zilele acelea. A fost un proces anevoios şi meticulos, cu spălat multe vase, cântărit multe ingrediente şi răcit diverse creme, dar a meritat. A ieşit un tort spumos, uşor şi cu arome delicate. Fiecare bucată de tort se simte ca un nor pufos pe papile, cu o aromă dulceagă de lapte şi una răcoritoare de ceai verde. E un tort pe care m-aş bucura să-l găsesc în restaurante sau cofetării şi pe care l-aş servi cu plăcere la o petrecere. Aşa că dacă vă place aroma de ceai verde în deserturi, tortul ăsta trebuie neapărat încercat.

Reţetă tort cu spumă de mascarpone şi matcha

Tort cu spumă de mascarpone şi matcha

Timp de pregătire: 1 hour

Timp de gătire: 2 hours

Porţii: 8

Ingrediente:

    Pentru blat:
  • 10g pudră matcha
  • 50g făină
  • 2 ouă, separate
  • 60g zahăr
  • Pentru spuma de mascarpone:
  • 3 foi gelatină (sau 5g granule)
  • 250g brânză mascarpone
  • 200ml smântână lichidă
  • 4 gălbenuşuri
  • 60g apă
  • 90g zahăr
  • Pentru spuma de matcha:
  • 3 foi gelatină (sau 5g granule)
  • 10g pudră matcha
  • 1 ou, separat
  • 40g zahăr
  • 100ml smântână lichidă
  • 100ml lapte

Preparare:

    Pentru blatul matcha
  1. Porneşte cuptorul la 170°C şi lasă-l să se încălzească. Bate gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până se deschid la culoare, cam 3-4 minute cu mixerul.
  2. Bate albuşurile cu restul de zahăr într-o spumă moale. Ai grijă ca telul şi castronul să fie curate.
  3. Amestecă gălbenuşurile cu albuşurile cu grijă, folosind o spatulă. Cerne peste ouă făina şi pudra de ceai verde şi încorporează-le uşor în compoziţie.
  4. Toarnă amestecul într-o tavă de tort cu fund detaşabil tapetată cu hârtie de copt (vezi Note). Lasă blatul aproximativ 12-15 minute în cuptor.
  5. Pentru spuma de mascarpone
  6. Înmoaie foile sau granulele de gelatină în câteva linguri de apă rece.
  7. Într-un castron, la bain-marie, mixează gălbenuşurile cu apa şi zahărul până cresc în volum şi sunt fierbinţi la atingere, cam 8-10 minute.
  8. Scurge gelatina de apă şi adaug-o în gălbenuşurile fierbinţi. Lasă totul să se răcească.
  9. Bate frişca "moale" şi pune-o în frigider.
  10. Când gălbenuşurile s-au răcit, amestecă-le bine cu mascarpone apoi încorporează frişca bătută uşor cu o spatulă. Toarnă crema în tava de tort, peste blatul răcit şi pune tortul la frigider.
  11. Pentru spuma de matcha
  12. Pune foile sau granulele de gelatină la înmuiat în puţină apă rece.
  13. Bate frişca "moale" şi pune-o în frigider.
  14. Amestecă ceaiul cu laptele şi încălzeşte-l până devine fierbinte dar nu fierbe.
  15. Amestecă gălbenuşul cu zahărul într-un castron, la bain-marie, până prinde o culoare palidă şi e fierbinte. Adaugă laptele cu ceai şi gelatina, apoi lasă compoziţia să se răcească.
  16. Bate albuşurile cu zahărul într-o spumă moale, încorporează-le în compoziţia răcită, apoi fă la fel şi cu frişca.
  17. Toarnă spuma de matcha peste tort, acoperă forma cu folie de plastic şi lasă totul la frigider peste noapte.
  18. Conform reţetei originale, tortul se taie mai bine îngheţat. Însă pare cam multă bataie de cap, aşa că din acest motiv, felia din poze nu e tăiată perfect.
  19. Decorul e la latitudinea fiecăruia. Eu am folosit coacăze roşii şi ciocolată albă topită şi pusă în formele astea "olandeze". Enjoy!

Note/observaţii:

Blatul se va micşora în timpul coacerii, după cum probabil aţi văzut şi în imagini. Ideal ar fi să-l coaceţi într-o tavă cu câţiva cm mai mare apoi să-l tăiaţi cât diametrul tăvii de tort.

Cantităţile celor două spume nu dau aceeaşi cantitate, aşa că dacă vreţi straturi de aceeaşi mărime puteţi reduce stratul de mascarpone cu 1/3.




Comentarii la acest articol

  • Fiind abonata la retetele tale, citesc cu placere fiecare post, insa astazi m-ai facut sa rad citind “Mă întreb ce fac colegii bloggeri cu toate torturile pe care le gătesc în afara aniversărilor”……iti spun sincer, chiar singura daca as fi, la cat de mult imi plac dulciurile, as manca un tort in maxim 3 zile.

    cu simpatie,
    Mihaela

    • Mihaela, si eu as face la fel dar ma abtin. Un desert cu multe calorii in fiecare zi nu-i chiar cea mai sanatoasa chestie. Plus, daca as manca tort des, n-ar mai avea farmecul ala special.

      Spor la bucatareli, multam pentru vizita! :)

  • Ne poti spune de unde putem cumpara pudră matcha?
    Cred ca este delicios, abia astept sa-l prepar si eu!

    • Anca, fa o cautare rapida pe net dupa pudra matcha si vei gasi un magazin. Eu prima cutie am luat-o de pe chado.ro

  • Colega asta face torturi des. Colega asta aproape niciodată nu le mănâncă. Colega asta duce la servici si da la prieteni, vecini si musafiri. They don’t seem to mind! :))
    Sa stii ca mi-ai facut pofta cu ideea ta de cheesecake matcha.

    • Ma gandeam eu ca nu ai cum sa consumi atatea cupcakes. E fizic imposibil :P

      Matcha rulz! Inca mai am vreo 10g pe care vreau sa le folosesc.

Comentează si tu

Read more:
Cele mai bune brownies

Cele mai multe amintiri legate de dulciurile din copilărie le am cu negresele, nişte prăjituri pe care mama le făcea...

Close