Tort de morcovi condimentat, cu cremă de brânză de capră şi portocale

Înainte să o las mai moale cu zahărul, am avut un musafir special acasă şi, cum a venit de peste mări şi ţări aşteptându-se la o cină mai deosebită, pe lângă o porţie de penne cu ton şi sos de roşii, trebuia să fac şi un desert. Ciocolata a fost primul lucru la care m-am gândit dar parcă era prea previzibil şi prea frecvent în bucătăria proprie. Aşa că am profitat de ocazie să folosesc pentru prima dată brânza de capră în deserturi şi niste păstăi de tonka tare parfumate.

Tortul de morcovi e unul dintre acele lucruri pe care le ratezi complet sau le nimereşti la fix. Eu l-am încercat pentru prima dată la Starbucks si am fost foarte impresionat de el – blat pufos cu nuci crocante şi cremă uşoară care nu te lasă cu greaţă de la prea mult unt. Am dat şi peste torturi de morcovi ratate – blat prea gras sau care se fărămiţează ori creme de unt greţoase de-ţi face colesterolul să sară. Mi-am simţit stomacul aşa obosit după o felie, că am băgat fructe ca să compensez. Dar, din fericire, cel de mai jos nu e unul dintre ele. Are mai puţin ulei decât reţeta tradiţională dar e foarte pufos şi umed iar crema e bogată, dar nu prea grea, uşor acrişoară şi delicată. Iar aromele le descoperi în straturi, ca la o tocană bună – ghimbir uşor picant, coajă de portocală parfumată, păstăi de tonka pentru o aromă exotică şi clasica scorţişoară, în cazul meu de Ceylon.

Eu am fost tare mândru de ce a ieşit pentru că se simţea exact ca un desert pe care-l găseşti într-un restaurant bun. Are o aromă complexă şi e dovada că, atunci când foloseşti nişte ingrediente de calitate, nu ai cum să dai greş. Ştia bunica ce zicea când spune “bun cu bun se face”. Iar pentru cei care nu se preocupă de calorii, dublaţi cantităţile pentru cremă şi inseraţi încă un strat la mijloc.

Reţetă tort de morcovi cu cremă de brânză de capră cu portocale

tort de morcovi


Tort de morcovi condimentat, cu cremă de brânză de capră şi portocale

Timp de pregătire: 30 minutes

Timp de gătire: 29 minutes

Ingrediente:

    Pentru blat:
  • 1 3/4 căni făină (250g)
  • 1/2 cană zahăr
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 păstaie tonka, rasă
  • 1 vârf sare
  • 2 căni morcovi raşi (aprox. 4-5 morcovi medii)
  • 3 ouă
  • 1/2 cană ulei de cocos
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 1 bucată ghimbir de mărime unei nuci, ras
  • 1 linguriţă scorţişoară rasă
  • 1 lingură coajă de portocală, rasă (aprox. 2 portocale)
  • Pentru cremă:
  • 100g brânză de capră
  • 100g mascarpone (sau frişcă bătută moale)
  • 1 linguriţă portocală rasă
  • 2-3 linguri suc proaspăt de portocale
  • 1 linguriţă extract vanilie
  • 1/3 cană zahăr

Preparare:

  1. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 170C. Pregăteste o tavă de tort ungând-o cu puţin ulei şi apoi tapetând-o cu hârtie de copt.
  2. Amestecă într-un castron ingredientele uscate: făina, tonka, scorţişoara, praful de copt, bircarbonatul de sodiu, ghimbirulşi sarea.
  3. Freacă zahărul şi coaja de portocală cu degetele până obţii un zahăr parfumat şi colorat. Combină zahărul cu ouăle, amestecând bine cu un tel până când zahărul s-a dizolvat şi ouăle arată ca o spumă.
  4. Adaugă morcovii raşi, vanilia, apoi amestecul uscat, omogenizând cu o spatulă.
  5. Toarnă compoziţia în tavă, nivelând-o cu o spatulă şi coace tortul pentru 20-30 minute, până când centrul tortului e ferm.
  6. Răceste blatul cu fundul în sus pe un tocător pentru 10 minute, fără a înlătura hârtia de copt, apoi întoarce-l şi lasă-l să se răcească de tot.
  7. Pentru cremă amestecă brânza de capră cu zahăr până devină omogenă, adăugând zahăr dacă mai e nevoie. Amestecă apoi brânza mascarpone sau frisca bătută cu o spatulă, vanilia, coaja de portocală şi suc de portocale.
  8. Întinde crema pe blatul răcit şi serveşte imediat.
  9. Păstrează tortul în frigider, preferabil acoperit. Enjoy!

Note/observaţii:

Cantitatea de zahăr pentru blat a fost redusă de la 2 căni. Dacă îţi place mai dulce, adăugă după gust zahăr.

În loc de mascarpone, poţi folosi orice cremă de brânză sau frişcă bătută, pentru o cremă mai pufoasă.

Blatul e versatil - îl poţi condimenta cu nucşoară sau ienihabar ori îi poţi adăuga stafide sau nuci.

tort de morcovi

0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • Wow! Arata foarte, foarte bine! Eu nu am mai incercat pana acum tort/prajituri cu morovi, insa m-ai convins. Luni plec intr-o minivacanta, dar sigur fac si eu cand revin in Bucuresti. Numai bine!

  • Arata minunat! Cred ca e o explozie de arome desertul asta :)

    • Multumesc, Ruxandra. Chiar sper sa-l incerci :)

  • De cand asteptam reteta asta! Da da da!

    • Haha, acum sunt curios sa vad iti iese :)

      • Trebuie sa iasa ca acum am ajutorare cu mine in bucatarie. Mama sotul meu este la noi in vacanta!

  • Pot sa renunt la uleiul de cocos si pastaia de tonka daca nu le am prin casa?

    • Da, dar foloseste unt sau un ulei neutru la gust :)

      • Floarea soarelui? Arahide?

        • N-am folosit niciodata de arahide, nu stiu ce gust are. Ala de floarea soarelui stiu sigur ca are gust neutru.

  • Multumesc pentru reteta geniala, am facut-o ieri, de ziua mea, cu ulei de floarea soarelui in loc de ulei de cocos si fara pastaie tonka…dar chiar si asa a iesit delicios, invitatii au cerut toti cate o a doua portie, chiar a treia :).

    Singura chestie de care am avut a ma plange (eu) a fost crema, care a iesit putin prea dulce pentru gustul meu, poate am folosit o cana mai mare decat ce ai folosit tu, trebuia sa ma prind atunci cand am vazut ca 250 g de faina imi ies dintr-o cana si jumatate, nu dintr-o cana si trei sferturi, ca la tine, poate am aproximat gresit doua treimi de cana (ca am dublat cantitatea de crema, ca sa pun si la mijloc)…dar cred ca a fost doar parerea mea, invitatii au spus ca e foarte-foarte bun si nu e prea dulce. A mers la fix cu smochine proaspete deasupra, ca nu aveam capsuni, a trecut sezonul…multumesc inca o data si cine viziteaza blogul sa stie ca asta e o reteta exceptionala, unde mai pui ca e si usor de facut, nu o ratati, va veti impresiona prietenii cu ea…

    • Multumesc mult, Ana. Asta a fost si impresia musafirului care a gustat din el prima data. Iar cu crema iti recomand sa o gusti pe parcurs ce o amesteci. Eventual o poti face cu miere, ca nu indulceste asa mult si cred ca se combina perfect cu aroma de portocale.

  • […] Cu miere şi mascarpone de la Mihaela – fină şi simplă de la Miha – cu ghimbir de la Elena – cu brânză de capră şi portocale de la Bogdan – Tort de la […]

Comentează si tu

Read more:
Pui la sticlă (și salată din “resturi”)

Te-ai întrebat vreodată ce să faci cu un pui întreg? Mama probabil ar ști să răspundă întrebării într-o clipă și...

Close