Tort de cacao şi zmeură cu cremă de ciocolată şi avocado

Nu sunt adeptul torturilor, în principal pentru că ultimul tort pe care l-am făcut, cel cu ciocolată şi cocos, s-a dovedit a fi destul de mare şi greu de terminat. De atunci am zis că torturile rămân pentru aniversări sau ocazii speciale. Nu sunt nici adeptul lucrurilor vegetariene, dar nu puteam să rezist unui tort al cărui ingredient principal erau curmalele, unul dintre ingredientele mele preferate pentru dulciuri. Combinate cu nuci, cacao, zmeură şi un ganache mai neobişnuit, a ieşit un tort vegetarian neobişnuit sărac în grăsimi şi zahăr. Planul iniţial era să folosim mure, pentru că erau mai dulci şi aveau mai puţine seminţe, dar cum sâmbătă seara cu greu găseşti aşa ceva în piaţa, ne-am rezumat la zmeură.

Reţetă tort de cacao şi zmeură cu cremă de ciocolată şi avocado


Ingrediente:
– 200 grame curmale
– 1 şi 1/2 căni miez de nucă (poate fi înlocuit parţial de făină)
– 3 linguri ulei de cocos (sau de măsline)
– 4 linguri sos de mere (sau un gem de fructe mai lichid)
– 1 linguriţă scorţişoară
– 5 linguri cacao
– 2 căni zmeură sau mure (1 pt. compoziţie, 1 topping)
– 2 tablete ciocolată amăruie
– 1/2 avocado copt
– 1 lingură miere
– vârf de sare

Preparare:
Curăţă curmalele şi lasă-le la înmuiat în apă călduţă 30 min – 1 oră. Macină nucile într-un robot de bucătărie până au o textură nisipoasă (nu făinoasă), adaugă curmalele scurse de apă şi mixează încă 1 minut. Adaugă cacaua, scorţişoara, uleiul, sosul de mere sau gemul şi pulsează până se amestecă. Într-un final adaugă zmeura şi mixează încă puţin. Eu am avut un robot de bucătărie mai mic, aşa că am mărunţit ingredientele în etape şi le-am amestecat apoi într-un castron.

Porneşte cuptorul la 175C/treaptă mică. Unge o tavă mică sau un vas de iena cu puţin ulei şi toarnă compoziţia. Lasă tortul 45-50 minute în cuptor. La final, va fi puţin moale dar se va mai întări în frigider.

Pentru cremă, topeşte ciocolata la bain-marine. Taie jumătatea de avocado cubuleţe şi pasează-l în robotul de bucătărie. Adaugă ciocolata topita şi mixează până obţii o cremă densă. Pune crema pe tortul răcit şi presară zmeură pe deasupra. Serveşte tortul rece, tăiat în felii subţiri.




Comentarii la acest articol

  • Mi-a venit apa-n gura de la ciocolata aia…

  • of cum arată. nu m-am omorât niciodată să fac dulciuri acasă (prefer să fac galerie altora) dar cred că sunt șanse să încerc rețeta asta. delicios!

  • Buna,

    Nu inteleg partea cu bagatul la cuptor: pentru ce? Ce anume din compozitia torutului pana la acel oment are nevoie de incalzire? Eu il vad direct in frigider!
    Iar a doua cana de zmeura e pentru… decor, nu pentru topping, nu? Vad ca topping-ul e de ciocolata cu avocado.

    • Ioana, compozitia e destul de umeda, asa ca in cuptor se mai “usuca” si se intareste. Daca il vrei raw, ar trebui probabil sa pui cateva linguri de ulei de cocos sa se solidifice mai bine.

      A doua cana de zmeura am pus-o deasupra, da. Nu se vede in imagine toata dar a fost folosita :)

      Multam pentru vizita :)

Comentează si tu

Read more:
Sunday breakfast: Cele mai pufoase pancakes

Nu știu alții cum sunt, dar eu unul țin să-mi încep weekend-ul cu dreptul. Iar acest "drept" trebuie să fie...

Close