Tiramisu cu ceai verde

Am făcut tiramisu cu matcha sau ceai verde acum mai bine de un an, când blogul încă nu văzuse lumina tiparelor. Mi-a plăcut atât de mult ideea de ceai verde în deserturi încât am căutat peste tot matcha, o pudră de ceai verde de origine japoneză plină de antioxidanţi şi cu o aromă intensă. Are un miros nu prea plăcut de iarbă proaspăt tunsă, dar dizolvat seamănă exact cu frunzele de ceai verde de calitate. Matcha e destul de scumpă, dar şi foarte concentrată, aşa că o cutiuţă de 30g vă ajunge pentru 2-3 tăvi de tiramisu sau pentru a colora diferite prăjituri (macarons, anyone?). E una dintre aromele mele preferate, aşa că o voi folosi mai des în lunile următoare, având în vedere că o găsesc tare ieftină la supermarket-ul chinezesc. Iar tiramisuul ăsta ocupă unul dintre primele locuri în list mea cu deserturi preferate, un dulce pe care vi-l recomand cu căldură să-l încercaţi chiar şi pe căldura asta. E răcoros, nu prea greu şi absolut delicios!

Reţetă tiramisu cu matcha (ceai verde)


Tiramisu cu ceai verde

Timp de pregătire: 30 minutes

Porţii: 6-8

Ingrediente:

  • 1 pungă mare de pişcoturi
  • 1/2 cană zahăr
  • 1 cutie mascarpone (250g)
  • 1 linguriţă extract sau esenţă de vanilie
  • 3 linguriţe matcha
  • 3 gălbenuşuri
  • 200g smântână pt. frişcă (min. 30% grăsime)

Preparare:

  1. Pregăteşte o cană de ceai verde opărind o linguriţă de matcha. Pune-o deoparte.
  2. Bate smântâna pentru frişcă moale şi pune-o în frigider să stea rece. Smântâna pentru frişcă trebuie să fie rece când o baţi.
  3. Pregăteşte un bain-marine şi bate gălbenuşurile cu zahărul în continuu pe baia de aburi până prind o culoare palidă şi îşi dublează volumul (cam 8-10 minute). Lasă crema de ouă să se răcească.
  4. Bate brânza mascarpone cu un mixer 2-3 minute împreună cu 2 linguriţe de matcha. Adaugă apoi crema de ouă rece şi frişca, încorporându-le cu o spatulă.
  5. Pregăteşte o tavă tapetând-o cu hârtie de copt sau de plastic. Pune ceaiul verde preparat la primul pas într-o farfurie întinsă, înmoaie câte un pişcot rapid în ceai şi pune-l în tavă până când ai acoperit fundul vasului.
  6. Întinde jumătate din cremă peste stratul de pişcoturi, pune alt strat de pişcoturi înmuiate peste apoi restul cremei.
  7. Pudrează puţin ceai verde amestecat cu zahăr pudră deasupra sau ciocolată albă rasă şi pune tiramisuul la frigider 2-3 ore sau peste noapte.
  8. Serveşte tiramisuul rece. Enjoy!

0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • Ce fain! De-abea astept si celelalte retete. Am si eu un pliculet de matcha si il tot pastram pentru ceva deosebit.Am facut briose si au iesit foarte bune, imi place mult aroma.

    • Am mai facut un desert si inca mai am cateva grame de folosit :) Aroma imi place tare mult si zilele astea experimentez cu diverse ceaiuri ca ingrediente. Sa vedem ce iese!

  • Tiramisu cu ceai verde?? Foarte interesanta reteta, trebuie incercata! :)

  • Ingenios, sigur voi incerca!!

  • Imi place fff mult prajitura Tiramisu si cu siguranta o sa incerc si aceasta reteta noua.
    Ma intreb daca o sa gasesc ingredientul principal MATCHA.

    • Sigur gasesti, cauta pe Google pudra matcha sau ceai verde matcha si sigur gasesti un magazin unde se comercializeaza si care livreaza in toata tara. Daca nu, da-mi un semn si rezolvam noi cumva.
      Foarte faine decoratiunile de pe blogul tau, tine-o tot asa!

  • Arată bine, deși titlul m-a speriat la început. E ceva la ceaiul verde care mă încântă în combinație cu pișcoturile, cred că în final gustul este interesant. O să încerc rețeta asta.

  • Buna. Esti din Bucuresti? Care e supermarket-ul chinezesc unde gasesti matcha?

    • Sunt, sau cel putin am fost. Matcha am gasit pe net, la un magazin online. Nu mai gasesc magazinul, dar daca dai cautare pe Google “pudra ceai matcha” o sa gasesti un magazin care-l vinde. :)

      • E scump ce gasesti la noi pe internet.
        In schimb, am gasit la un magazin online american, de la care eu cumpar tot felul: pudra de sfecla rosie si de spanac, turmeric pt a colora natural macarons, ulei de macadamia si de susan.
        Preturile sunt mult mai mici decat la noi.
        85 g Matcha 17.35$ (63 RON)
        Plus ca ai o reducere de 10$ pentru Promo Code AKA237. Sau poti accesa linkul de mai jos:
        http://www.iherb.com/The-Tao-of-Tea-100-Organic-Powdered-Matcha-Green-Tea-Liquid-Jade-3-oz-85-g/37938?rcode=aka237

      • Am uitat sa zic ca nu se platesc taxe vamale si TVA, coletul ajunge la oficiul postal local.
        Livrarea din SUA costa doar 4$.

      • Foarte tare, mersi de pont.

        Eu gasesc cam la aceeasi bani aici in Olanda, dar cred ca daca vrei sa-ti faci plinul cu niste ingrediente mai exotice, magazinul ala e ideal.

  • In Europe e greu sa gasesti ceva original la pret bun. Americanii sunt imbatabili la diversitate si preturi.

    Tot la iHerb am gasit coloranti alimentari naturali, mai mult organici, ideali pt macarons, dar si pt altele:

    sfecla rosie pudra (beet) pt rosu
    http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Organic-Powdered-Beet-16-oz-453-g/31129?rcode=aka237

    spanac pudra pt verde
    http://www.iherb.com/Starwest-Botanicals-Organic-Spinach-Powder-1-lb/40618?rcode=aka237

    saffron (sofron) pt galben
    http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Saffron-Threads-0-036-oz-1-g/35416?rcode=aka237

    Indulcitori naturali si organici, care mai de care: yacon, nectar de cocos, nectar de orez, zahar de mesteacan (birch), agave, stevia pudra, etc:
    http://www.iherb.com/Sweeteners?p=1&sr=1?rcode=aka237

    La asta se adauga si reducerea de 10$, pe care am gasit o aici:
    http://www.couponscodes.pro/iherb.htm

    In timp, aici mai poti gasi si alte reduceri, mai mari sau livrare gratuita din USA.

    • Sunt fascinat de ce varietate au. Dar tare mi-e ca o sa trebuiasca sa platesti taxe vamale… asa se intampla de obicei cu orice primesti de peste ocean.

  • Cum spuneau si la Masterchef… numeste desertul cum vrei tu pana la urma, dar nu te folosi de o denumire care n-are nici o legatura cu ce ai facut aici…

    • Si spui asta pentru ca?

    • Jacob, si eu sunt de acord cu ce au spus la Masterchef, dar in cazul asta nu ai dreptate. Reteta are toate elementele unui tiramisu, in afara de espresso, care este inlocuit de ceai verde – o varianta similara dpdv energetic/al intensitatii/al ideii generale de tiramisu. Asa ca ii poti spune tiramisu “with a twist”.

Comentează si tu

Read more:
Cooking Lessons #2 – Sparanghelul

Săptămâna trecută a venit din nou timpul pentru încă un curs de gătit/demonstraţie de la Ashlie Dias, bucătarul şef al...

Close