Terină de mere brûlée cu crumble şi frişcă cu scorţişoară

Câteodată adjectivele pe care le folosim în viaţa de zi cu zi pentru a descrie un preparat nu sunt suficiente. În loc să spunem “delicios” ar trebui să spunem “delicios şi decadent de cremos” sau “bun de nu mă pot opri din mâncat”. Acelaşi lucru se întâmpla şi zilele trecute când am gustat prima dată din terina aceasta de mere, o combinaţie genială de gusturi şi texturi care îţi încântă papilele şi te face să savurezi fiecare muşcătură. Iar experienţa m-a învăţat că n-ar trebui să refuzi niciodată o terină, fie ea dulce şi sărată. E un preparat rafinat cu multe variaţii care merită încercat de câte ori ai ocazia. De asemenea, să nu refuzi niciodată ceva ce conţine mere, unt şi zahăr – match made in heaven. Fără alte digresiuni, vă prezint terina de mere cu crumble şi friscă din smântână aromată cu scorţişoară.

Reţetă terină de mere brûlée cu crumble şi frişcă cu scorţişoară


Ingrediente:
Pentru terină
– 8-10 mere cât mai aromate
– 100 unt topit
– 100-150g zahăr brun
– 200ml smântână pentru friscă, răcită
– 1/2 linguriţă scorţişoară
Pentru crumble
– 50g unt rece, tăiat cubuleţe
– 50g zahăr
– 50g făină de migdale/migdale măcinate
– 50g făină
– 1/2 linguriţă scorţişoară

Preparare:

Pregăteşte o tavă pentru terină (sau una de chec) ungând-o cu puţin ulei şi tapetând-o cu foaie de copt. Topeşte untul pe foc mic. Curăţă merele de coajă, taie-le în două şi scobeşte-le cu o linguriţă seminţele, apoi taie cu un cuţit în formă de V codiţa. Feliază-le cât de subţiri poţi; pentru rezultate optimă foloseşte o mandolină sau multă răbdare şi un cuţit ascuţit.

Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 160C/treapta minimă. Aşază feliile de mere într-un strat subţire, întinde puţin unt topit peste ele cu o pensulă şi presară zahăr brun. Repetă procesul până rămâi fără felii de mere. Pune merele în cuptorul încălzit pentru aproximativ o oră sau până merele s-au înmuiat. Tava cu mere ar trebui să arate cam aşa:

Odată ce merele s-au înmuiat şi s-au rumenit uşor, scoate tava din cuptor şi las-o să se răcească. Acoperă apoi tava cu folie de plastic, pune greutăţi deasupra (borcanele pline sunt perfecte pentru asta) şi pune-o la frigider pentru minim 2 ore.

Pentru crumble, pune toate ingredientele într-un castron şi amestecă-le cu degetele până obţii o textură nisipoasă. Modelează apoi aluatul într-o bilă şi trece-l prin răzătoarea cu ochiuri mari. Pune firimiturile rezultate la congelator pentru 30 minute. Încălzeşte cuptorul la 170C/treapta mică spre medie şi pune crumble-ul în cuptor pentru 30 minute. Cu puţin timp înainte de a servi, răceşte ustensilele cu care vei face frişca. Prepar-o după instrucţiunile din articolul despre cum să faci frişcă de casă, adăugând pe lângă zahăr scorţişoara. Păstrează frişca rezultată în frigider până montezi desertul pe farfurie. Scoate terina din formă cu grijă şi încălzeşte-o uşor la cuptor sau la microunde.

Taie o felie ca în imagine, presară un strat subţire zahăr brun şi folosind o torţă de bucătărie caramelizează-l. Adaugă o porţie generoasă de crumble, o lingură de frişcă cu scorţişoară şi serveşte terina. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • No bine dle o sa fac terina! Mai convins cu “delicios şi decadent de cremos” sau “bun de nu mă pot opri din mâncat”. ;)

    • Te rog, sigur o sa-ti placa. Eu mi-am propus sa mai incerc si alte variante, detalii in curand.

  • M-ai lovit la casa sufletului cu reteta asta. Ai vreo solutie alternativa la torta de bucatarie?

    • As zice functia de grill de la cuptor. Am citit ca ar merge, insa nu am folosit pana acum varianta asta. Daca incerci, sa revii cu impresii :)

  • Oooo daaa…Cat de buna a fost! Iar frisca aia a fost o revelatie pentru mine. Cine n-a mancat frisca cu scortisoara, sa-si faca! :)

    • Oh da. De cand am gustat frisca aceea, am cautat prin toate magazinele smantana pentru frisca. Am gasit intr-un final in Real si mi-am facut plinul :)

  • Mă gândeam să-mi fac intrarea la birou luni cu o prăjitură întoarsă cu ananas ceva. Dar terina asta arată foarte bine :) Acum… rămâne să găsesc pe cineva să-mi aducă niscai mere parfumate că restul componentelor le am :)

    • Sunt sigur ca vor fi recunoscatori colegii. Singura problema ar fi ca nu ies prea multe portii dintr-o tava normala de paine…

  • Am incercat si e foarte bun. Nu stiu daca am respectat 100% reteta dar a iesit bun.

  • […] Andreea cu al ei crumble de ananas şi caramel b. Bogdan cu terină de mere şi crumble c. Gourmandino cu crumble de mere d. Cu pere şi zmeură de la dna Laura e. Crumble vegan de la […]

Comentează si tu

Read more:
Pâine “frântă” cu scorţişoară şi nucşoară

După cum probabil ştiţi, ieri a fost ziua mondială a pâinii, zi pe care am sărbătorit-o cum ştiam mai bine,...

Close