Terină de ciocolată şi coulis de zmeură

Deşi sună pompos, terina de astăzi nu e decât o îngheţată densă şi cremoasă, pufoasă şi ciocolătoasă, temperată puţin de un sos acrişor de zmeură. Am făcut-o acum ceva timp însă doar recent mi-am dat seama că nu v-am povestit despre ea pe blog. E de o mare cremozitate, care-ţi învăluie papilele cu aroma bogată de ciocolată, tăiată de sosul de zmeură dulce-acrişor. Nu au venit căldurile, dar cred că mereu e timp de o îngheţată bună, fie pe ninsoare, fie pe caniculă. Şi îmi cer scuze în avans dacă ţii post – probabil o sa fie un post greu de urmărit, aşa că promit că zilele viitoare pun şi ceva gustos de post fără soia sau margarină care să mai aline suferinţa datorată lipsei de unt sau brânzeturi.

Reţetă terină de ciocolată şi coulis de zmeură


Terină de ciocolată şi coulis de zmeură

Timp de pregătire: 30 minutes

Porţii: 4-6

Ingrediente:

    Pentru terină
  • 200g ciocolată amăruie
  • 125g unt moale
  • 100g zahăr
  • 3 albuşuri
  • 2 linguri cacao
  • 200g smântână pentru friscă răcită
  • Pentru coulis de zmeură
  • 200g zmeură
  • 2 linguri zahăr brun
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie

Preparare:

  1. Pregăteşte tava stropind-o cu puţină apă şi tapetând-o cu folie de plastic. Topeşte ciocolata şi jumătate din cantitatea de unt la bain-marine. Spre sfârşit, amestecă-le pentru a le omogeniza.
  2. Într-un castron, bate restul untului cu zahărul şi cacaua până devin o pastă omogenă. Într-un alt castron, bate albuşurile cu un vârf de sare până devin tari şi, în paralel, pregăteşte frişca după înstrucţiunile de aici.
  3. Încorporează cu o spatulă ciocolata topită în pasta de unt şi cacao, apoi frişca şi ouăle bătute, amestecând cu atenţie să nu piardă aer. Toarnă amestecul în tava tapetată şi bate uşor în pereţi şi pe fundul tăvii să se aşeze uniform, apoi pune tava în congelator.
  4. Pentru sos, pune zmeura cu zahărul într-o crăticioară pe foc mic pentru 10-15 minute. Ia zmeura de pe foc, paseaz-o cu un blender şi apoi trece-o printr-o sită pentru a scăpa de seminţe. Adaugă zeama de lămâie şi pune sosul deoparte până când eşti gata de servit.
  5. Înainte cu o oră de servire, transferă terina în frigider pentru a se dezgheţa. Pune puţin sos pe farfurie, o felie de terină şi eventual nişte fructe roşii pe deasupra. Enjoy!

Note/observaţii:

Pentru reţeta aceasta, eu am folosit ciocolată cu lapte, gustul de ciocolată fiind mai puţin intens şi primând cel de lapte. Pentru o terină cu gust mai dark, vă recomand ciocolată de minim 60% cacao.





Comentarii la acest articol

  • Nice one!

  • Uitandu-ma la textura ciocolatii eram sigur ca are treaba si cu nailon in care se infasoara :D par edelicioasa, cu atat mai mult incat e cu zmeurita aia acolo :D

Comentează si tu

Read more:
Clafoutis cu pere şi fulgi de migdale

Perele sunt unele dintre fructele mele preferate şi mi-am plănuit să le includ în multe reţete când vine sezonul lor....

Close