Tartă de ricotta cu ulei de măsline şi lămâie & sirop de miere şi cimbru

Un lucru de care nu m-aş putea sătura prea curând este combinaţia de lămâie şi ricotta ori în feluri principale, ori în deserturi. Totul a început când am făcut ricotta în casă care şi-a adus contribuţia apoi la un super delicios tip de cheesecake italienesc, ricotta al limone. Am mai făcut apoi o pâine în ou umplută tot cu ricotta şi am mai încercat-o prin diferite mâncăruri, din care v-am povestit deja despre gnudi.

Planul era să nu postez un alt desert, pentru că ştiu că blogul n-a prea avut parte de varietate în ultimele luni. Însă am vrut să fac un desert special pentru revederea cu o prietenă întoarsă de pe meleaguri sud-americane, ceva mai special decât nişte brownies sau un chec cu banane. Așa că am avut nişte lămâi uriaşe de Sorrento, uleiul de măsline care nu lipsește din casă și ricotta pe care am vrut de mult să o mai folosesc în deserturi. Le-am combinat pe toate într-un fel de chec care nu seamănă cu orice altceva ce am gustat până acum. Mă aşteptam să iasă un aluat mai pufos şi mai uscat, dar am realizat după că o singură cană de făină va transforma desertul într-un fel de cheesecake. Care desert a mers perfect cu o ceaşcă de cafea columbiană tare şi aromată, adusă direct de la sursă, şi multe poveşti faine. Iar setul de ceai primit moștenire a făcut întâlnirea și mai specială.

cafea si tarta

Cât despre tartă, am adaptat reţeta originală, reducând sau adăugând din cantităţi după experienţa proprie. Compoziţia a fost destul de lichidă şi m-am temut, când am pus-o la cuptor, că nu va creşte. Dar a crescut şi, pe lângă asta, a prins şi o crustă arămie pe margini tare delicioasă. Cimbrul nu s-a simţit aşa mult (de asta vă recomand să folosiţi crenguţe proaspete), dar s-a combinat de minune bine cu aroma uleiului de măsline. Partea bună e că desertul nu a fost excesiv greu sau de dulce și siropul de lămâie și miere l-a completat perfect.

Rețetă tartă de ricotta cu ulei de măsline şi lămâie & sirop de miere şi cimbru

Tartă de ricotta cu ulei de măsline şi lămâie & sirop de miere şi cimbru

Timp de pregătire: 30 minutes

Timp de gătire: 40 minutes

Porţii: 6-8

Tartă de ricotta cu ulei de măsline şi lămâie & sirop de miere şi cimbru

Ingrediente:

    Pentru tartă:
  • 1 cană făină
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 3 ouă
  • 1/2 cană zahăr
  • coaja rasă de la 2 lămâi
  • 1/3 cană ulei de măsline extravirgin
  • 1/3 cană lapte
  • 1 cutie ricotta (400g)
  • 1/4 cană zeamă de lămâie
  • 1 vârf sare
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri miere
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • 2-3 crenguţe cimbru

Preparare:

  1. Pornește cuptorul și lasă-l să se încălzească la 160C. Unge o formă rotundă de tartă cu puțin ulei și tapeteaz-o cu hârtie de copt.
  2. Amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, sarea și praful de copt.
  3. Pregătește 3 castroane adângi. Într-unul amestecă ricotta cu zeama și coaja de lămâie, laptele și uleiul de măsline.
  4. Separat, bate albușurile tare cu un vârf de sare. Spuma obținută ar trebui să nu cadă de pe tel.
  5. Separă ouăle și bate în alt castron gălbenușurile cu zahărul, folosind un mixer. Mixează aproximativ 2-3 minute, până zahărul se dizolvă și gălbenușurile prind o culoare palidă.
  6. Adaugă în compoziția de gălbenușuri amestecul de ulei și ricotta treptat, amestecând bine totul cu mixerul la viteză mică.
  7. Combină apoi amestecul cu făina, încorporând-o cu o paletă cu mișcări formă de 8. Adaugă albușurile bătute spumă și încorporează-le în același stil.
  8. Toarnă compoziția în tava tapetată și dă tarta la cuptor pentru 40 minute. Tarta e gata când e fermă și o scobitoare introdusă înăuntru iese curată.
  9. Pentru sirop, pune cele 3 linguri de miere, câteva frunze de cimbru și crenguțele întregi într-un pahar și apoi pune paharul într-o crăticioară cu apă fierbinte. Mierea ar trebui să se încălzească, să devina mai lichidă și să se infuzeze cu cimbrul. Dupa 10 minute, adaugă zeama de lămâie și amestecă bine.
  10. Când tarta e gata și după ce s-a răcit, fă găurele pe toată suprafața tartei cu o scobitoare și toarnă siropul de cimbru peste.
  11. Servește cu o cană de cafea sau ceai. Enjoy!

tarta cu lamaie si ricotta

0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • M-ai omorat! Cand ne vedem? :)

  • Ce bine arata. Sa tot mananci tarta de ricotta cu ulei de masline.

Comentează si tu

Read more:
porc crocant cu sos de lychee
Porc crocant cu sos de lychee

Ce-mi lipsea în Bucureşti în cartierul în care stăteam era o măcelarie bună. Singura pe care o văzusem era chiar...

Close