Tartă de mere vegană

Sunt într-o cruciadă mică împotriva untul şi asta nu fiindcă nu mi-ar plăcea – îl ador e puţin spus – ci pentru că am poftă câteodată am poftă de un desert mult prea des decât ar trebui. Aş mânca ceva dulce aproape zilnic dar încerc să potolesc pofta de dulce cu o curmală, o stafidă sau o banană. Iar când nu se poate şi I got to have it, încerc să fac din acel desert unul cât mai uşor şi mai sănătos ca să încânte papilele fără remuşcări. Tarta de mai jos este o reinterpretare a tartei de mere franţuzeşti făcută acum ceva timp şi repetată în mai multe ocazii. Untul din aluatul pâte brisée a fost înlocuit cu ulei de măsline, făina albă cu făină integrală, merele au rămas acolo iar deasupra am pus gem de caise bio, dar ar fi mers foarte bine şi nişte cidru de mere (căutaţi-l în Carrefour). Aşa că astăzi vă prezint o tarta de mere genială, sănătoasă şi de post care nu are cum să nu vă placă, bună rece sau caldă cu un aluat genial şi crocant.

Reţetă tartă de mere vegană

Tartă de mere vegană

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 50 minutes

Porţii: 6-8

Ingrediente:

    Pentru aluat:
  • 1 1/2 cană făină integrală
  • 1/2 cană făină albă
  • 3 linguri nuci tocate grosier
  • 1/3 cană ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1/4 cană apă rece (sau puţin mai multă)
  • 1 vârf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 3-4 mere verzi
  • 1/4 linguriţă nucşoară
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 3-4 linguri de gem sau cidru de mere

Preparare:

  1. Într-un castron mare sau într-un robot de bucătărie, amestecă faina integrală, cea albă, nucile şi sarea. Adaugă uleiul de măsline treptat, apoi zeama de lămâie şi apa rece, frământând sau amestecând în robot până se formează un aluat ferm şi nelipicios. Completează cu apă, dacă aluatul e prea uscat.
  2. Transferă aluatul pe blatul de lucru pudrat cu făină, întinde-l şi pune-l într-o tavă de cuptor. Eu am folosit una dreptunghiulară mare, dar aluatul este suficient şi pentru 2 tavă de aprox. 25cm diametru.
  3. Pune aluatul la frigider pentru 20 minute.
  4. Curăţă merele de coajă, taie-le în două, scobeşte-le seminţele cu o linguriţă şi apoi taie-le felii subţiri. Cu cât mai subţiri, cu atât mai repede se coc.
  5. Porneşte cuptorul şi încălzeşte-l la aproximativ 180-200C, treaptă medie.
  6. Scoate tava cu aluat din frigider şi aranjează feliile de mere. Presară nucşoară şi scorţişoară şi dă totul la cuptor pentru 40-50 minute.
  7. Cu 5 minute înainte să scoţi tarta, unge-o cu cidrul de mere sau gemul de caise îndoit cu puţină apă.
  8. Serveşte tarta caldă. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Super! Chiar ma gandeam cu drag la tarta de mere a ta, doar ca nu era de post. O sa incerc cat de curand noua reteta :)

    • Tarta aceea de mere e intr-un mare fel, cred ca am repetat-o de cele mai multe ori. Dar si aluatul asta cu ulei de masline are un farmec aparte – e mai crocant si merge cu orice tarta sau quiche in perioada asta :)

  • excelent!

    • Complimente de la un bucatar de meserie ma onoreaza. Ma inclin! :)

  • Superba prezentarea!!

    • Multam Victor! :)

  • Oare daca fac doar cu faina integrala iese rau? :D

    • Nu cred. Insa va avea un gust de cereale pronuntat. Cred ca stii ca faina integrala are un gust aparte :)

      • Dap… stiu :) si imi place gustul :)
        M-am obisnuit cu el.. incerc sa evit pe cat posibil faina alba :) Sper doar sa nu iasa beton, pentru ca am mai facut niste tortilla din faina integrala si au iesit foarte crispy :))

        • E uleiul care o sa mentina crusta moale. Insa ai grija sa testezi marginile sa nu se usuce prea tare. Poti folosi si faina de secara sau de migdale, daca-ti surad mai mult :)

Comentează si tu

Read more:
Quiche cu bacon, ciuperci si branza

Pe cât pare de sofisticată, pe atât un quiche e simplu de făcut. Iese mult mai bun ca opțiunile disponibile...

Close