Tartă de ciocolată dens fără făină

Am găsit tarta perfectă din care poţi mânca 2-3 felii fără a simţi urme de vină. Este franţuzească, uşoară de făcut şi e gata în mai puţin de o oră. Tarta ce urmează este versiunea extinsă a unui sufleu, dar căruia i-a dispărut textura pufoasă. Este densă şi acompaniază perfect o cupă de îngheţată sau laptele condensat, noua mea obsesie. Partea cea mai bună sau cea mai proastă, după caz, e că nu are făină şi poţi mânca uşor 2-3 felii fără să te simţi ghiftui/-ă.

Reţetă tartă ciocolată fără făină

Ingrediente:
– 200 grame ciocolată cu 70% cacao (sau mai mult)
– 200 grame unt
– 4 ouă
– 100 grame zahăr (eu am folosit brun)

Preparare:
Pune apă la fiert într-o oală mare. Deasupra pune la bain-marine ciocolata tăiată în bucăţi şi untul tăiat în cubuleţe la topit. Când s-au topit, amestecă bine totul până obţii o textură catifelată şi lasă-le să se răcească.

Separă ouăle. Bate gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până se deschid la culoare şi zahărul se dizolvă. Bate albuşurile cu telul sau mixerul până formează o spumă moale, adaugă restul de zahăr lingură cu lingură şi bate până spuma devine mai consistentă şi zahărul se dizolvă.

Amestecă gălbenuşurile îndulcite cu ciocolata şi untul topite şi răcite. Ia câte o lingură de spumă de albuş şi integreaz-o în compoziţia de gălbenuşuri cu mişcări lente, de la suprafaţă spre fundul vasului. Facem aşa până albuşurile au fost amestecate bine şi culoarea compoziţiei este uniformă.

Tapetează un vas cu hârtie de copt pe fund şi cu unt pe margini, apoi pudrează marginile cu zahăr pudră sau făină scuturând excesul. Toarnă compoziţia şi pune vasul într-un cuptor preîncălzit, la foc mediu timp de 30-40 minute. Eu am folosit un vas iena, motiv pentru care feliile din imagine au o formă mai ciudată. Tarta e gata când nu se mai miscă dacă scuturăm uşor vasul. E mai bună rece, pentru că atunci are textura aceea densă de care vorbeam mai sus. Ce vedeţi deasupra e o cupă tare bună de îngheţată de vanilie La Cremeria.




Comentarii la acest articol

  • cred ca nu ne face sa ne simtim vinovati nici din punctul de vedere al caloriilor … pare destul de light :)

  • O prajitura super ciocolatoasa <3 Imi place :)

  • Buna, imi spui te rog cum poti servi tarta cu lapte condensat? Eu am gasit doar de la Completa lapte condensat, si e lichid, deci nu imi dau seama cum s-ar putea servi cu tarta. Nu am inghetata la-ndemana si vreau sa fac tarta, ca pare delicioasa! Multumesc!

    • Buna Adriana,

      Daca ai drum prin Carrefour, gasesti acolo in cutii de 400 ml de la DeLatte. E mai dens si mai cremos, cam ca un sirop. Daca nu, iti poti face acasa – ai aici o reteta. Merge f. bine cu inghetata, ca tot vine vara :)

  • O sa caut, sa vad daca se gaseste si in Carrefour-ul din Sibiu (au aici locuiesc). Daca nu, poate imi fac curaj sa mi-l fac singura :-S

    Oricum, tarta am facut-o aseara, si intr-adevar e foarte faina textura. O singura problema am – e mult prea amaruie :( si am pus dublul cantitatii de zahar!! Adevarul e ca nu sunt mare fana a ciocolatei amarui, deci data viitoare probabil incerc cu o ciocolata mai dulce :)

    Multumesc oricum pt info si succes in continuare pentru seria de dulciuri din diversele parti ale lumii, e ff buna ideea! Ca tot am vb de laptele condensat, urmatorul desert pe lista mea e un orez cu lapte folsind lapte gras si lapte condensat, reteta pe care am vazut-o in episodul despre Spania de la Food Safari. Miam-miam, abia astept!

    • Ar trebui sa aiba acolo. :)
      Eu am incercat tarta si cu ciocolata cu lapte si a iesit la fel de buna, dar s-a cam crapat. O poti servi cu frisca si zahar pudra pe deasupra, ca sa o indulcesti. Asta daca nu gasesti lapte condensat, care-i f. dulce. Bafta cu orezul cu lapte, suna delicios!

  • Am incercat-o si eu. Se face foarte usor, iar pentru chocolate addicted, e un deliciu.

  • tocmai am mancat o portie buna de cartofi wedges si acum savurez o bucata de blondies cu scortisoara. mmmm
    urmatorul pas este aceasta tarta, oare ce diametru trebuie sa aiba forma pentru a o coace? n-as vrea sa-mi iasa subtire.
    mersi Bogdane

    • Alina, a mea a avut cam 20cm dar poti plusa cantitatile cu 50% ca sa iasa bine si la o forma de 24-26cm. Spor!

  • salut Bogdan,
    am facut tarta, este foarte buna si consistenta. mi-a crescut destul de tare in cuptor, mi s-a si crapat putin, iar apoi, cand am scos-o di cuptor, s-a lasat binisor. e normal asa? a ta este mult mai aspectuoasa. am preincalzit cuptorul la 170 grade, e ok?

    • Alina, asa mi s-a intamplat si mie. Am avut un vas mai mic asa ca nu se vede exact ca s-a lasat. E normal sa se lase, asa e reteta, nu e un sufleu :)

  • ATENTIE!!!!!!
    Ha….mananci aceasta prajitura fara sa te simti vinovat??? Si what about unt, zahar, choco, eggs??? Astea nu sunt calorii si saturate cat cuprinde??? Nu stiam ca intr-o prajitura grija principala era faina…care oricum poate fi inlocuita cu nuci pisate sau tarate de ovaz.Tot ce are choco, unt, eggs si zahar ar trebui sa te faca sa te simti vinovat ca mananci 2-3 portii mai ales daca adaugi si inchetata la ea sau crema. Asta in cazul in care ti un regim sau doar mananci mai sanatos si ai grija de ceea ce bagi in gura.
    Din punctul meu de vedere este o bomba ptr. cei care incearca sa slabeasca si sa lase dulciurile la o parte.

    • Caty, n-am zis niciodata ca este o reteta de regim. Si cei care intr-adevar tin regim, banuiesc ca stiu deja de ce ingrediente sa se fereasca.

      Multumesc in schimb pentru comentariu. Daca vrei deserturi mai usoare, am si asa ceva pe blog :)

  • Desert = BOMBA CALORICA, indiferent cat de usor este acesta !

    • Poti spune asta despre multe chestii. What’s your point?

Comentează si tu

Read more:
Dulciuri din Norvegia – Kvæfjordkake (tort cu vanilie şi bezea)

Cunoscut şi ca Verdens Beste, Kvæfjordkake este un tort popular în Norvegia făcut cu bezea, cremă de vanilie şi migdale....

Close