Tartă cu prune și fructe uscate, fără zahăr

A trecut ceva timp de când nu am mai publicat vreo rețetă și îmi pare rău ca am lăsat blogul singur și pe voi, cititorii, neinformați sau neinspirați. Dar cu atâtea schimbări pe plan personal și cu vara toridă de care am avut parte, greu mi-a fost să gătesc ceva demn de publicat pe blog, în afară de salate. Dar, inspirat de o tartă mâncată prin Belgia în timp ce ne întorceam din o scurtă vacanță în Islanda, am gătit o plăcintă cu prune mai sănătoasă pentru o întâlnire cu câțiva prieteni. Nu știam de unde să pornesc că nu mai gătisem cu prune prea mult până acum și nu știam cum se comportă când vrei să le coci pe un aluat de tartă și nu într-un pandișpan. Așa că am găsit pe internet rețete asemănătoare și am întrebat câțiva colegi blogări să văd dacă ei ar face ceva diferit.

Într-un final, am improvizat cât am putut eu de bine și a ieșit o tartă aromată ușor dulce, ușor acrișoară, cu un aluat sfărâmicios tipic franțuzesc, ce a fost apreciată de toată masa. Nu e chiar aspectuoasă, dar e idee perfectă zilele astea, când piețele sunt pline de prune și vreți să o lăsați mai moale cu zahărul. Umplutura e puțin moale și umedă și dacă vă displace asta, puteți să adăugați, în loc de nuci măcinate, 2 lingurițe de amidon dizolvat în puțină apă. Sper să vă încânte!

Rețetă tartă de prune cu fructe uscate

tartă prune


Tartă cu prune și fructe uscate, fără zahăr

Timp de pregătire: 30 minutes

Timp de gătire: 60 minutes

Porţii: 6-8

Ingrediente:

    Pentru aluat:
  • 100g făină albă
  • 100g făină integrală
  • 1 praf sare
  • 125g unt gras, rece
  • Pentru compoziție:
  • 1kg prune, spălate, curățate de sâmburi și tocate grosier
  • 200g prune uscate
  • 200g smochine
  • zeama și coaja de la 1 lămâie
  • 50ml vin alb dulce sau alcool aromat (Armagnac, Calvados etc.)
  • 3 linguri nuci măcinate
  • 1/2 linguriță scorțișoară

Preparare:

  1. Pentru aluat, freacă untul rece tăiat cubulețe cu făina și sare până se fărâmițează și obții o textură nisipoasă. Adaugă 3 linguri de apă rece, pune aluatul intre 2 bucăți de folie alimentară și modelează-l într-o bilă. Pune aluatul la frigider 30 minute.
  2. Toacă fructele uscate cubulețe și lasă-le să se înmoaie 30 minute cu zeama și coaja de lămâie, vinul și scorțișoara.
  3. Pornește cuptorul și lasă-l să se încălzească la 170C. Întinde aluatul răcit într-o formă de tartă și înțeapă-l cu furculița. Pune o foaie de copt peste aluat cu fasole uscată (pentru a nu se umfla) și coace-l pentru 10 minute.
  4. Între timp, combină bucățile de prune proaspete cu fructele uscate macerate și nucile. Toarnă compoziția în tavă, peste aluatul puțin răcit și mai coace aproximativ 50-70 minute, până compoziția se încheagă.
  5. Servește tarta rece sau calcă, cu înghețată de vanilie sau simplă. Enjoy!

Foto: Mihnea Ciulei

Vreau să vă mai rețin puțin atenția și cu un anunț de interes public:

In 4-5 octombrie este Maratonul Bucureștiului. Fundația Hope and Homes for Children Romania, ONGul care lucrează în România de 15 ani și care închide toate orfelinatele de tip vechi, fiind implicați într-o reformă de proporții a sistemului de protecție a copilului în Romania, cheamă oameni frumoși și implicați social să intre în Team Hope (toate detaliile în info packul descărcabil aici), adică să alerge la maraton pentru HHC Romania. Dacă nu pot alerga, pot susține proiectul donând aici.




Comentarii la acest articol

  • Foarte buna am facut si eu acasa si a iesit perfect…singura modificare fiind ca in loc de prune uscate am folosit stafide

  • Buna,

    Reteta ta mi se pare foarte interesanta – vinul dulce adaugat in compozitie suna chiar tentant! – si am de gand sa o incerc si eu, daca mai gasesc prune proaspete. Multumesc pentru inspiratie!

    P.S.: Am folosit si eu de cateva ori prunele in retetele mele si confirm ca sunt o alegere inspirata atunci cand vrei sa eviti adaosul de zahar.

    • Cu placere, Marilena. Prune cred ca mai sunt prin supermarketuri; daca nu romanesti, macar de import. Daca le coci, au un gust mai bun.

Comentează si tu

Read more:
Brownies cu ulei de măsline şi bucăţi de cacao

Dacă nu v-aţi dat seama până acum, am o adevărată obsesie pentru ciocolată şi trebuie să am mereu măcar o...

Close