Tartă de ciocolată și sfeclă cu ganache de zmeură

Dacă aș putea să mă specializez într-o singură nișă a bucătăriei, probabil asta ar fi tartele, checurile și prăjiturile de ciocolată. Coc un desert cu ciocolată odată la o săptămână, două sau, dacă nu am cum, măcar am o tabletă de ciocolată pe birou ca să-mi iau doza zilnică. E o slăbiciune pe care o cunoașteți, probabil, și de asta vreau să încerc ciocolata în diverse combinații, texturi și gusturi. În cazul de față, ciocolata noastră de toate zilele a fost acompaniată de o… legumă. V-am mai scris despre legume în deserturi (anume zucchini în tartă de ciocolată) și am vrut să repet experiența că eram tare curios să văd cum se combină sfecla dulceagă cu ciocolata amăruie.

Mă așteptam la o textură ca cea a tortului de morcovi și a fost chiar similară. Iar gustul a fost ca de negresă, dar cu un after-taste de sfeclă nu prea pregnant. Tortul a fost și un pretext bun să folosesc numai făină integrală fără să i se simtă gustul acela distinct sau să dea o culoarea închisă. Textura va fi influențată și de uleiul pe care îl folosiți – cel de cocos va face tortul mai dens, ca o brownie, și cel de măsline dă un gust mai bun decât cel de floarea soarelui. Niște nuci tocate cred că ar fi o surpriză plăcută în aluat, dar rămâne decizia voastră dacă vreți să le folosiți. Toate ca toate, un chec delicios și ușor de făcut, cu o cremă dulce-acrișoară care se combină perfect.

Rețetă tartă de ciocolată și sfeclă cu ganache de zmeură

tarta de ciocolata si sflecla rosie

Tartă de ciocolată și sfeclă cu ganache de zmeură

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 25 minutes

Porţii: 6-8

Tartă de ciocolată și sfeclă cu ganache de zmeură

Ingrediente:

    Pentru tartă
  • 1/2 cană (80g) ulei vegetal
  • 1/2 cană (100ml) îndulcitor lichid
  • 50g ciocolată amăruie
  • 2 căni sfeclă roşie, rasă (250g)
  • 3 ouă
  • 5 linguri cacao
  • 1 1/2 cană făină integrală (150g)
  • 2 linguriţe praf de copt
  • Pentru ganache
  • 1/2 cană (100ml) smântână lichidă
  • 50g zmeură
  • 50g ciocolată albă

Preparare:

  1. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 175°C.
  2. Amestecă uleiul într-o crăticioară pe foc mic cu îndulcitorul şi ciocolata ruptă în bucăţi până obţii o compoziţie uniformă şi ciocolata e topită.
  3. Adaugă sfecla rasă şi, având grijă ca amestecul să nu fie fierbinte, ouăle unul câte unul.
  4. Amestecă făina, cacaua şi praful de copt apoi încorporează-le în compoziţia lichidă.
  5. Unge o formă de copt cu puţin ulei, tapeteaz-o cu hârtie de copt şi toarnă compoziţia. Coace tarta pentru 25 minute până e fermă şi uşor crăpată deasupra.
  6. În timp ce se răceste tarta, toacă ciocolata mărunt şi amestec-o într-un castron cu zmeura uşor pasată. Încălzeşte smântână până aproape să dea în clocot şi toarn-o peste ciocolată. Las-o 2 minute, apoi amestecă şi, când s-a răcit, pune-o la frigider pentru 1-2 ore.
  7. Întinde ganache-ul pe tortul răcit şi serveşte poate cu puţină zmeură deasupra. Enjoy!

Note/observaţii:

Ca îndulcitor lichid, puteţi folosi sirop de arţar, de agave, de orez sau miere.

tarta de ciocolata si sfecla

0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • E foarte interesanta combinatia!

  • Si daca nu am indulcitor lichid? Sau nu vreau sa folosesc pentru ca am o gramada de feluri de zahar in casa. Aaaah, am sucre de canne lichid, adica zahar de trestie lichida dar daca pun 100 de ml e prea mult, asa de concentrat e.

    • N-am mai lucrat cu siropul acela, dar poti pune cateva linguri si apoi gusti sa vezi daca ii mai trebuie sau nu. Chiar daca sunt oua crude, e foarte mic riscul de salmonella, 1 in 20.000 parca. Si cu zaharul, eu cred ca 100g de zahar brun ar ajunge. Nu stiu cat de dulci iti plac deserturile, insa eu ma multumesc cu mai putin.

      • de unde stiai ca mi-e teama de salmonella? Si nu pentru mine, ca eu ma riscu cu statistica, ci pentru juniorul care urmeaza sa vina. Mie nu imi ies niciodata prajiturile de genul asta dar as vrea sa incerc reteta ta.

        • Nu stiam, dar am banuit ca nu-s singurul care se gandeste la niste reguli de igiena cand gateste. Felicitari, by the way! :-)

          Eu de obicei pun 1/2 cana de zahar brun in deserturi de genul unui chec si nu ies foarte dulci. Daca iti place mai dulce, retetele originale (banana bread, blat de tort de ex, de obicei de la americani) au 1 cana de zahar in compozitie.

  • Bogdanel ,

    asteptam vesti de la tine :) nu ai mai postat de mult timp … ce mai faci ? cum mai esti ? o reteta nou ?
    poze poze poze !

    te pup ,

    Miha

    • Bine ca m-ai tras de maneca, ca altfel mai asteptam cateva zile pana sa scriu. Multam de mesaj, revin de maine la normal cu postarile :)

      Salutari si imbratisari!

  • Buna tuturor! Nu am mai fost de ceva timp pe blog, dar tin sa te felicit pentru aceasta reteta! De obicei nu prea imi ies prajiturile de genul acesta, dar as vrea mai incerc! Mai mai destule de invatat, dar bine ca am profesori excelenti. Zi furmoasa!

    • Iti multumesc, Ioana, pentru cuvintele frumoase. Ma bucur sa stiu ca am ajutat catusi de putin. Tine-ma la curent cu ce mai incerci, is curios sa stiu cum ti se par :)

  • Buna Bogdan. Azi te-am descoperit si imi face placere sa descopar un tanar pasionat de bucatarie.
    Foarte adevarat – prima si cea mai importanta regula in bucatarie este igiena. A ta, a spatiului, a ustensilelor si a sufletului plin de bucurie si creativitate. Bucataria te invata sa triesti ca un creator. Dureaza ceva sa le prepari, iti ofera o bucurie fantastica parfumul, mirosurile, gusturile, culorile, savorile. Eu cand intru in bucatarie e ca si cum as cucerii lumea in fiecare zi. Preparatele sunt o provocare si o bucurie zilnica pentru ca de fiecare data le asez sau decorez diferit chiar daca sevim aceeasi ciorba doua zile la rand – ceva difera.
    Apropo de aceasta reteta iti recomand un mic truc. Separa galbenusurile de albusuri. Prepara aluatul pentru tort punand initial gabenusurile. Dupa ce ai pus faina si ai omogenizat compozitia pune albusurile batute spuma tare. Incorporeaza usor si pune la copt. Va iesi o compozitie mult mai pufoasa si placuta atat la atingere cat si ca aspect. Cu glazura te poti juca in diferite variante atat de ciocolata cat si de fructe. Sau in compozitie poti pune nuci caramelizate pisate sau diverse alte fructe.
    Felicitari inca o data si mult succes in orice combinatii incerci. Eu gatesc din pasiune de la 10 ani si am facut mii de retete. Pot sa iti spun ca si acum orice gatesc este unic si foarte apreciat de cei dragi – este un secret pentru o familie si o relatie fericita – ce faci este magie si bucurie chiar daca se consuma in cateva minute. Poate ca nu iti vor multumi imediat dar vor devora totul cu placere si vor pastra amintirea acelor gusturi cum numai la tine se gatesc si se gasesc. Si iti mai dau un secret – principalul ingredient in orice faci este “daruiesc acestui preparat toata iubirea, sanatatea si bucuria pentru ca cei ce vor manca sa se simta unici”. Succes !

    • Ma bucur sa-ti citesc randurile si sa vad ca avem obiceiuri comune. Comentarii ca ale tale ma fac sa continuu sa scriu pe blog si sa o fac cat mai des. Multam de sfaturi si de cuvintele frumoase la adresa blogului si sper sa te mai vad pe aici :)

  • Nu am zmeura pt ganache…Cu ce s-ar putea inlocui ? Multumesc !

    • Ce zici de niste mure sau afine? Ar merge si visine scurse bine :-)

  • […] alte retete delicioase cu ciocolata puteti gasi la Andra ,Catalina, Laura  si Bogdan . […]

Comentează si tu

Despre mine & Blog Culinar

Sunt Bogdan, un marketer mâncăcios şi pofticios cu o pasiune pentru mâncăruri făcute în casă, fără aditivi, E-uri şi OMG-uri. Pe Blog Culinar voi găti dulciuri de prin toată lumea, dar şi mâncăruri sănătoase şi gustoase. Mai multe despre mine aici

I like you on Facebook

Retete in Inbox

Livrări zilnice de reţete gustoase. Doar introdu mail-ul tău! :


Read more:
Sunday breakfast: Croque Madame

E surprinzător câte lucruri bune ies dintr-un ou, puţină pâine şi alte 2-3 ingrediente ce stau în frigider de câteva...

Close