Tartă de ciocolată şi migdale cu sos de portocale roşii

Nu voiam să vă cresc glicemia iar cu nişte poze cu şi despre ciocolată, dar având în vedere plimbarea de zilele trecute, nu aveam cum să mă abţin. Aici s-a sărbătorit Paştele catolic weekend-ul ce tocmai a trecut iar cei mai norocoşi dintre noi au primit 2 zile de concediu. Cum oraşul e prea liniştit în zilele astea de sărbătoare, am schimbat mediul şi am trecut graniţa la vecinii belgieni. Bruxelles nu e chiar un oraş de care să te îndrăgosteşti, dar are părţile lui bune şi o afinitate mai mare pentru mâncare bună, lucru pe care îl găsesc mai rar aici. La fiecare colţ de stradă prin centru dai de o ciocolaterie iar în magazine sortimentul de beri e deseori mai mare decât cel de legume. Pe lângă asta, de fiecare dată când ieşi din gară te loveşte un miros de unt şi vanilie care se ţine după tine cam toată vizita. Aşa se face că m-am întors acasă cu aproape 1KG de ciocolată, Speculoos şi ce canelés am găsit prin magazine.

bunatati din Belgia

Şi cum în perioada asta, tind să văd mereu partea plină a paharului, un tren pierdut spre casă s-a transformat într-o lâncezeală la soare, în Antwerp (dacă treceţi pe acolo, să vizitaţi neapărat gara!) cu un Speculoos Late şi o carte digitală. Nu credeam că o să stau vreodată la terasă când sunt 7 grade afară, dar ajungi să te bucuri te bucuri oricând de soare dupa câteva luni înnorate.

Asteptand trenul

Revenind la bunătăţile noastre, trebuie să folosesc cumva toată ciocolata din cămară ca să fac loc alteia. Aşa că de data asta am încercat o altă versiune a tartei mele preferate de ciocolată fără făină, una mai uşoară dar la fel de gustoasă. Untul a fost redus considerabil, făina a dispărut şi a fost înlocuită de puţină pudră de migdale. Nu şi-a pierdut caracterul acela de “desert păcătos” ba chiar parcă e egalat un brownie. Sosul de portocale roşii dulce acrişor parcă s-a potrivit perfect cu ciocolată, nefiind eclipsat de aroma puternică a ciocolatei. Şi dacă nu mai sunt portocale roşii pe piaţă, cele normale merg de minune.

Rețetă tartă de ciocolată cu migdale și sos de portocale roșii

tarta de ciocolata si migdale


Tartă de ciocolată şi migdale cu sos de portocale roşii

Timp de pregătire: 30 minutes

Timp de gătire: 45 minutes

Porţii: 6

Ingrediente:

    Pentru tartă:
  • 50g unt
  • 200g ciocolată amăruie
  • 2 linguri cacao
  • 3 ouă, separate
  • 1/2 cană zahăr
  • 1 cană pudră de migdale
  • 3 linguri amidon
  • 1 lingură pudră espresso (opţional)
  • 1/4 cană apă fierbinte
  • Pentru reducţie:
  • 1 cană suc de portocale roşii (cam 3-4 bucăţi)
  • 4 linguri zahăr

Preparare:

  1. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 180C. Tapetează o tavă rotundă cu hârtie de copt şi pune-o deoparte.
  2. Amestecă apa fierbinte cu cafeaua până se dizolvă.
  3. Pune untul, cafeaua şi ciocolata tocată grosier la bain-marine să se topească. Amestecă din când în când pentru a omogeniza compoziţia.
  4. Bate albuşurile cu puţină sare, apoi adaugă jumătate din cantitatea de zahăr mixând în continuare până zahărul s-a dizolvat şi spuma stă pe tel.
  5. Într-un castron separat, bate gălbenuşurile cu restul zahărului până cresc în volum şi devin o spumă, cam 5 minute.
  6. Adaugă amestecul de ciocolată răcit la gălbenuşurile bătute, apoi încorporează pudra de migdale, amidonul şi cacaua cu o spatulă.
  7. Încorporează cu atenţie albuşurile bătute cu aceeaşi spatulă.
  8. Toarnă compoziţia în tavă şi pune tortul la cuptor pentru 40-45 minute, până o scobitoare introdusă în tort iese curată.
  9. Pentru sosul de portocale roşii, fierbe sucul de portocale cu zahăr la foc mic până obţine devine lucios şi uşor dens ca un sirop. Sosul se va mai închega când se răceşte.
  10. Serveşte tarta rece, cu puţin sos şi eventual o lingură de frişcă bătută sau îngheţată. Enjoy!

tarta de ciocolata cu sos de portocale rosii

Foto de Andrei Chiş
0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • Frumos weekend…iar de desert nici nu mai vorbesc! :D

  • Ooo, dar chiar ai redus untul si zaharul! Trebuie s-o fac si eu :) Ce dimensiune de tava se potriveste mai bine la cantitatile astea?

    • Eu am avut una de 22 sau 25cm diametru. Sper sa-ti placa :)

  • Merita incercata, desi eu inca nu ma mai satur de cea cu ulei de masline :). Si imi plac foarte mult si portocalele rosii.
    Apropo, un pont despre ciocolata belgiana: exista aici o emisiune ce se numeste On n’est pas des pigeons (in traducere, nu suntem fraieri), in care s-a spus ca in Belgia exista trei producatori mari si lati de ciocolata en gros (dintre care unul e Callebaut, american, Varlhona si inca unul) si toti, inclusiv marile ciocolaterii, Godiva, Neuhaus, Leonidas, cumpara de la cei trei producatori en-gros. Exista numai doi producatori independenti care isi prelucreaza propria ciocolata din boabe de cacao, Pierre Marcolini si inca unul din Liège, nu mai tin minte cum il cheama. Mi se pare ca au si vorbit in emisiune cu un reprezentant al casei Galler, care a dat-o la intors, a spus ca, intr-adevar, ei nu isi fabrica propria ciocolata, ci o cumpara en-gros, dar ca isi prajesc alunele si migdalele pe care le pun inauntru, isi creeaza umpluturile pentru praline etc. Asa ca de atunci eu nu mai cumpar tablete de ciocolata de la Godiva sau Leonidas – cel putin nu pentru gatit. Majoritatea supermarketurilor au branduri proprii de ciocolata cu 72% cacao – preferata mea – care e, de obicei, foarte buna. De la ciocolaterii mai iau praline sau trufe. Si, apropo, an de an ciocolata cea mai buna nu e desemnata vreuna din Elvetia sau Belgia, cum ar fi de asteptat (nu mai stiu cine le acorda titlul), ci una produsa de o mica ciocolaterie italiana, Amedei, o afacere de familie care se pare ca, intr-adevar, isi torefiaza singuri boabele de cacao, pe care le si importa tot ei, mi se pare si am auzit ca e si preferata de unii chefi cu renume, ca Heston Bluementhal.

    • Te inteleg, brownies-urile alea cu ulei de masline sunt preferatele mele!
      In alta ordine de idei, aveam impresia ca mai toti ciocolaterii belgieni isi prepara propria ciocolata. De la Pierre Marcolini am mancat numai niste macarons f. bune si am vazut ca vand si praline dar nu le-am incercat. Godiva o mananc simpla ca din toate ciocolatele pe care le-am incercat, asta mi se pare cea mai buna. Pentru gatit, mi-am luat mai multe bucati din Delhaize si am cautat pe eticheta sa fiu sigur ca primul ingredient e masa de cacao, nu zaharul.
      Se gaseste ciocolata Amedei prin Belgia?
      Mersi de informatii!

  • Da, si eu credeam asa. Pana ce m-a servit cineva cu ciocolata, eram convinsa ca e tableta de la Neuhaus, cand colo, era tableta marca Cora (care are ciocolata excelenta, by the way). Acum nu as putea sa bag mana in foc, asa au spus cei de la emisiune (fac tot felul de comparatii interesante, in plan culinar au comparat si compozitiile carnurilor tocate din diverse magazine, care e cea mai buna cafea din capsule, cel mai bun foie gras etc.), daca ei au mintit, mint si eu. Se pare ca pana si ciocolatele acelea speciale, provenind din cacao din anumite zone geografice (cum ar fi Guatemala) este produsa tot en-gros, de Nestle sau mai stiu eu de cine.
    In alta ordine de idei, daca iti plac pralinele, eu am descoperit un ciocolatier care le face foarte bune, chiar comparativ cu Godiva si Neuhaus. Practic, cred ca sunt cele mai bune praline pe care le-am mancat de cand sunt pe aici. Sau care mi-au placut mie cel mai mult. Il cheama Pierre Lejeune, are un singur magazin de desfacere, pe undeva prin apropiere de Grand-Place din Bruxelles, si se lauda ca a castigat un premiu odata la nu stiu ce concurs mondial de ciocolatieri. Eu il stiu pentru ca o cofetarie din orasul meu distribuie produsele lui. Pentru macarons, recomand Ladurée (Paris sau Luxemburg), tot asa, se simte diferenta fata de tot ce am mai mancat – nu am incercat macarons Marcolini, totusi. Ciocolata Amedei cred ca se distribuie si pe internet- nu sint sigura. Daca calatoresti vreodata in nordul Italiei, am inteles ca se gaseste pe la magazinele Il Rinascente (un fel de Galeries Lafayette ale italienilor). Dar eu nu am mancat niciodata, ca sa pot spune cum e.

  • arata minunat , sigur incerc !

Comentează si tu

Despre mine & Blog Culinar

Sunt Bogdan, un marketer mâncăcios şi pofticios cu o pasiune pentru mâncăruri făcute în casă, fără aditivi, E-uri şi OMG-uri. Pe Blog Culinar voi găti dulciuri de prin toată lumea, dar şi mâncăruri sănătoase şi gustoase. Mai multe despre mine aici

I like you on Facebook

Retete in Inbox

Livrări zilnice de reţete gustoase. Doar introdu mail-ul tău! :


Read more:
Frozen Yogurt

Deşi a trecut vara şi vremea îngheţatei, cred că o îngheţată bună servită cum trebuie e în sezon şi iarna....

Close