Tartă cu ceapă caramelizată și brânză de casă

Scriu acest articol în timp ce îmi zboară gândul la unul dintre lucrurile mele preferate de la Carul cu Bere – ciorba de fasole cu afumatură în pâine servită cu ceapă de apă. E probabil una dintre cele mai bune ciorbe pe care le-am mâncat vreodată. În paralel, niște cartofi se perpelesc la cuptor cu rozmarin și parfumează toată casa. Revenind la ceapă, cea dulce şi caramelizată care se îmbină perfect cu brânza sărată, dând o tartă care sigur îşi va mai face drum prin bucătărie curând.

Rețetă tartă cu ceapă caramelizată și brânză de casă


Ingrediente:
Pentru aluat
– 200 grame făină
– 1/4 linguriță sare
– 100 grame unt
– 3 linguri apă
Pentru tartă
– 3 ouă
– 200 ml smântână lichidă
– 300 grame brânză (eu am avut o brânză de casă cremoasă)
– 5-6 cepe roșii
– 2 linguri unt
– 50 ml vin alb
– 2 linguri zahăr
– 1 linguriță sare
– piper, nucșoară
– 2 linguri oțet balsamic (opțional)

Preparare:
Pentru aluat, amestecă făina, sarea și untul cu degetele până obții o textură nisipoasă. Adaugă cele 3 linguri de apă, frământă puțin până compoziția se leagă și lasă aluatul în frigider până pregătești restul ingredientelor.

Pentru baza de quiche, bate ouăle cu puțin piper și nucșoară și adaugă smântâna lichidă progresiv. Sfărăma brânza cu o furculiță sau cu degetele și pune-o în compoziție. Pune compoziţia deoparte.

Taie ceapa peștișori. Pune unt și zahărul într-o tigaie, iar când zahărul se caramelizează adaugă vinul alb, oțetul balsamic și ceapa. Amestecă la fiecare 3-5 minute până când ceapa se înmoaie și se face maronie (cam 20-25 minute).

Porneşte cuptorul la foc mediu și lasă-l să se încălzească. Întinde aluatul subțire, pune-l pe fundul unei tave şi înţeapă-l cu o furculiţă pentru a nu se umfla. Dă aluatul la cuptor până se usucă puţin, dar nu se rumenește – cam 3-5 minute. Toarnă amestecul de ouă, pune tava înapoi la cuptor iar când compoziția a început să crească, pune ceapa caramelizată deasupra. Tarta e gata când e puțin rumenită și compoziția nu se mișcă dacă o scuturi.

Serviți cu puțină smântână deasupra, poate și niște verdețuri tocate şi un pahar de vin alb demisec. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Arata tare fain. Noi suntem mari fani ai cepei caramelizate (mai ales din asta rosie), am folosit-o si in mini-pisaladiere si in pizza si in de toate. O sa incercam, sper, la un moment dat si tarta ta.

    Cute farfuria in dungi, e luata din Ro sau din alta parte? :)

    • A trebuit sa caut pe Google ce-s pisaladierele si mi-au starnit interesul :) Farfuria e de la Sara Blu, au multe lucruri faine dar piperate

  • Noi le-am facut inspirate din Saveur, lasand pestele afara:
    http://adventuresinflavorland.blogspot.com/2011/02/pissaladieres-french-caramelized-onion.html

    Cred ca o sa trecem si noi pe la Sara blu cand venim in tara la vara. Pana una alta mi-am pus ochii pe un cake stand absolut glorios si pe niste boluri cu betisoare chinezesti incorporate in ele :)

  • mmmmm, reteta e foarte apetisanta, am sa o incerc si eu chiar in acest weekend si am sa va scriu impresii

Comentează si tu

Read more:
plaja din Haga
Note din Haga, ep. 4 – Sfârşitul verii

N-am avut vacanţă prin Mediterană anul ăsta cu atâtea schimbări, dar asta nu înseamnă că nu m-am bucurat de ea...

Close