Tapenadă de măsline şi pastă de ardei copt cu chevre

În timp ce vă scriu aceste rânduri, realizez că încă nu m-am trezit de-a binelea din visul ce a fost Barcelona, un oraş fascinant de care te îndrăgosteşti iremediabil. Povestea urmează să apară, aşa cum pozele urmează să fie “developate”, deocamdată vă povestesc ce se mai întâmplă în Ţările de Jos şi în bucătăria personală.

Ştiţi, dacă mă citiţi de ceva timp, că activitatea mea în bucătărie funcţionează în funcţie de mici obsesii pentru diferite ingrediente, tehnici sau reţete. Acum o lună, pesto-ul roşu era prezent peste tot (paste, sandvişuri, omlete, salate) iar acum 2 săptămâni mă căram cu un pepene de 5kg în spate pentru că pepenele e cel mai epic fruct. Tot de câteva săptămâni, duc o cruciadă împotriva consumului de zahăr pentru că e încredibil, dragilor, cât de frecvent dăm peste zahăr în alimentaţia de zi cu zi. Îl găseşti în cereale, pâine, dressing-uri de salate, în iaurturile cu fructe şi în câte şi mai câte. Şi când nu îţi găteşti singur deserturile, e tare greu să-ţi dai seama cât de dulci sunt unele produse pe care le mănânci.

Aşa că încep uşor uşor să elimin pe cât de mult posibil zahărul din meniul zilnic: cu sucuri de fructe naturale, fără adaos de zahăr, smoothie-uri în locul iaurturilor cu fructe din comerţ, deserturi cu îndulcitori naturali sau cu foarte puţin zahăr sau ceaiuri neîndulcite. Aşa se face că un pachet de zahăr brun de 500g îmi ajunge cam o lună. Iar zilele astea mă pun pe a-mi face propriile mixuri de cereale tot sugar-free, aşa că stay tuned.

Până încep să vă detaliez din planurile mai sus enumerate, vă trec în revistă nişte sosuri de pus pe pâine, paste tartinabile sau spreads pe care eu le servesc deseori când am musafiri. Îs aceleaşi arome mediteraneene de care eu unul nu pot să mă satur. Nu trebuie să vă spun de ce sunt bune pentru voi, nu? Ingrediente naturale, sănătoase, grăsimi bune – ştiţi şi voi. Eu le folosesc pentru mâncat cu crackerii ăia integrali insipizi sau de pus pe sandvişuri dimineaţa. Iar când am musafiri, sosurile astea şi niste felii de pâine prăjită satisfac foamea si acompaniază vinul.

Reţetă tapenadă de măsline şi pastă de ardei copt cu brânză de capră

Tapenada si pasta de ardei copt


Tapenade de măsline

Timp de gătire: 10 minutes

Ingrediente:

  • 300g măsline, fără sâmburi (Kalamata)
  • 2 căţei usturoi
  • 2 linguri capere
  • 3 linguri pătrunjel tocat
  • 2 fileuri de anşoa
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • 1-2 linguri zeamă de lămâie
  • sare, piper după gust

Preparare:

  1. Într-un blender, combină toate ingredientele mai puţin sare, piperul, zeama de lămâie şi uleiul de măsline.
  2. Procesează-le până devin o pastă omogenă, apoi adaugă ulei de măsline puţin câte puţin până ingredientele pasate se transformă într-o pastă.
  3. Adaugă la sfârşit zeama de lămâie, sarea şi piperul, după gust. Servelte pe pâine prăjită sau crackeri.
  4. Păstrează tapenada la frigider, într-un container acoperit până la o săptămână.

Note/observaţii:

Pentru mai multă aromă, poţi adăuga ierburi proaspete precum busuioc, oregano sau arpagic iar pentru gust picant, muştar Dijon sau fulgi de chili.

tapas sparter?

Pastă de ardei copt cu chevre

Timp de gătire: 38 minutes

Ingrediente:

  • 100g brânză de capră (chevre)
  • 2 ardei graşi
  • 4-5 frunze de busuioc
  • 3 frunze de mentă
  • 2 căţei usturoi
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • 1 linguriţă oregano
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • sare, piper

Preparare:

  1. Într-un cuptor sau pe o tigaie grill, coace ardeii până li se înnegreşte pieliţa exterioară. Lasă-i să se răcească într-un castron acoperit, apoi decojeşte-i şi curăţă-i de seminţe.
  2. Pasează în robotul de bucătărie toate ingredientele mai puţin uleiu de măsline, zeama de lămâie, sarea şi piperul. Ardeii nu trebuie să fie fierbinţi când întră în robot.
  3. Adaugă ulei de măsline treptat, până când obţii consistenţa dorită, apoi condimentează cu sare şi piper după gust. Enjoy!
  4. Pasta rezistă la frigider aproximativ o săptămână dar e mai bună consumată imediat!

tapenada si pasta de ardei copt si chevre




Comentarii la acest articol

  • E prima oara cand comentez, desi te urmaresc de cand te-am descoperit in comentarii pe blogul Econsultancy ;) Trebuie sa incerc neaparat paste de ardei copt cu branza de capra… mi-ai facut o pofta… Am o intrebare mica: ai folosit branza soft? Intreb pentru ca in UK sunt doua categorii: soft goat cheese si inca un tip (normala?).

    • Mersi de comentariu, ma bucur ca te-a “prins” blogul :)

      Am folosit o branza de capra moale, aproape tartinabila. E facuta dupa o reteta frantuzeasca si se gaseste de obicei in forma de rulou.

  • Asa e cu zaharul. Aud persoane care spun ca intr-o zi nu consuma decat doua lingurite de zahar, dimineata, la cafea sau ceai. Zambesc. Fiindca e gresit – mananca mult mai mult decat atat prin ceea ce mananca in fiecare zi.
    Eu cred ca am peste 4 ani de cand beau orice ceai facut in casa fara zahar. Si beau cam 2 ceaiuri pe zi.
    Faine cele doua paste si merg de minune cu genul asta de paine pe care-l vad.

  • arata demential :D si mi-ai facut o poftaaaa !!!!
    vreau sa te intreb ceva : la noi ,in hypermarket-urile romanesti,gasesti masline kalamata naturale sau kalamata standard(arata ceva mai carnoase si mai lucioase) … de care ma sfatuiesti sa cumpar pt pasta de mai sus ?

    te pup !
    ai grija de tine si asteptam cu noi povestioare si retete dementiale ( cum altfel ?!?!)

    • Hmm, nu stiu exact care-i diferenta. Eu am folosit unele de culoare negru spre mov, lucioase si mari. Asa ca daca nu gasesti unele care sa se potriveasca semnalmentelor, poti folosi orice masline de calitate, chiar si verzi.

      Spor la gatit si multam de comentariu! Numai bine!

  • si totusi eu o sa te raudispun – am dat print pe reteta ta, dar o fotografie de ce nu pui? zau asa, la ce delicatese postezi trebuie si foto baiatu mamii

    • Ma gandeam ca o poza in reteta nu s-ar printa bine… cel putin eu am incercat sa printez o reteta cu poza de pe blog si a iesit cam stearsa, desi imprimanta era buna.

  • Buna. Pot inlocui ansoa cu altceva? Multumesc

    • O poti scoate de tot sau poti folosi niste peste alb afumat, dar gustul nu va fi acelasi :)

  • Multumesc pentru raspuns :)

  • Am sa aleg cele doua spread-uri pentru cand va sosi momentul sa le prepar micul dejun colegilor de la birou. Cred ca am sa ii dau pe spate cu asa ceva!

Comentează si tu

Read more:
Dulciuri din Portugalia – Pastéis de nata

Portugalia este o ţară fascinantă din punct de vedere gastronomic, cel puţin în ceea ce priveşte deserturile. Sunt decadente, au...

Close