Tacos de somon cu sos iute de iaurt

Dec 11, 2012
Bogdan

Nu ştiu cum e pe la voi în gospodărie dar eu nu apucam să mănânc prea mult peşte când eram pe plaiuri mioritice. În magazinele de cartier nu se găsesc şi cum la hypermarket nu mergeam aşa des, mă mulţumeam cu alte proteine. Acum că am schimbat peisajul, e atât de accesibil să-ţi astâmperi poftele la magazinul de la colţ, fie că e vorba de trufe, peşte, sushi sau fresh-uri de fructe în timp ce preţurile nu diferă prea mult de ale noastre. Desigur, dacă vrei să ai de unde alege mergi la piaţă unde nişte tarabe luuungi parfumează aerul cu miros de apă sărată, peşte crud iar nişte pescăruşii gălăgioşi completează tabloul de oraş la malul mării. Sunt pe puţin 20 tipuri de creaturi marine pe acolo (peşte, crustacee, moluşte – ce vreţi) dar eu, spre ruşinea mea, nu cunosc decât câteva. După ce mă învârt ca o pasăre fără cap de câteva ori pe acolo, ajung ulterior să iau peştele de toate zilele, cel mai familiar mie, în timp ce vânzătorul mă salută în spaniolă (arăt mediteranean, mi s-a zis) iar eu îi mulţumesc în oladeză (dankjewel!). Îmi promit că data viitoare o să încerc ceva nou şi o să trec peste lipsa de voinţă în ceea ce priveşte curăţatul peştelui. Aşa a ajuns un file frumos de somon dolofan să facă parte din reţeta de azi, o combinaţie mexicano-nordică plăcută de subsemnatul şi mâncată până n-au mai rămas nici firimituri. Acum vă las, am văzut că ninge şi am vrut să ies să gust nişte fulgi dar am terminat de scris postare, am clipit şi ninsoarea a dispărut. Poate prind nişte fulgi în drum spre casă!

Reţetă tacos de somon cu sos de iaurt


Tacos de somon cu sos iute de iaurt

Tacos de somon cu sos iute de iaurt

Ingrediente:

    Pentru somon:
  • 500g somon file
  • 2 linguriţe paprika
  • 1 inguriţă usturoi granulat
  • 1 vârf zahăr
  • sare, piper
  • Pentru sos:
  • 200ml iaurt
  • 1 linguriţă sos iute (precum Sriracha)
  • 1 lingură suc de lime
  • sare, piper
  • Pentru servit
  • 8 foi tortilla sau nachos
  • 1 mână salată verde (sau varză tocată)
  • felii de lime
  • felii de jalapeno murat (opţional)

Preparare:

  1. Pune nişte folie de aluminiu pe tigaia grill şi las-o să se încălzească.
  2. Spală somonul, freacă-l cu sare, zahăr, piper, paprika şi usturoi.
  3. Găteşte somonul pe grătar şi lasă-l cam 8-10 minute cu pielea în jos până e pătruns şi gătit uniform. Pune somonul deoparte.
  4. Pentru sosul de iaurt, amestecă toate ingredientele şi condimentează cu sare şi piper după gust.


Tortilla rumenită în prealabil la tigaia uscată. Am carbonizat-o intenţionat, dă gust!

 

Foto de Andrei Chiş
0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • super …. chiar voi incerca aceasta reteta

  • Arata foarte bine iar sosul acela cred ca trebuie incercat cat mai repede

Comentează si tu

Despre mine & Blog Culinar

Sunt Bogdan, un marketer mâncăcios şi pofticios cu o pasiune pentru mâncăruri făcute în casă, fără aditivi, E-uri şi OMG-uri. Pe Blog Culinar voi găti dulciuri de prin toată lumea, dar şi mâncăruri sănătoase şi gustoase. Mai multe despre mine aici

I like you on Facebook

Retete in Inbox

Livrări zilnice de reţete gustoase. Doar introdu mail-ul tău! :


Read more:
Supă cremă de conopidă cu pesto de pătrunjel

Nu mănânc conopidă decât rareori, din simplul motiv că-i o legumă monotonă, fără un gust deosebit şi care nu este...

Close