Supă franţuzească de ceapă

Dec 3, 2012
Bogdan

Bucătăria franţuzească nu e joacă de copii iar reţeta de mai jos este exemplul perfect pentru asta. Trebuie să-ţi placă tare mult supa de ceapa ca să trudeşti vreo oră la o supă care pentru mine e una dintre cele mai de seamă preparate ale bucătăriei franţuzeşti. Cred că cea mai bună abordare pentru reţeta de mai jos e să faceţi procesul de preparare o muncă în echipă: tăiaţi ceapa împreună, faceţi caramelizarea ei cu rândul şi vă bucuraţi împreună de preparatul final.

Reţetă supă franţuzească de ceapă


Supa frantuzeasca de ceapa

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 40 minutes

Porţii: 6-8

Ingrediente:

  • 2kg ceapă galbenă
  • 4 linguri zahăr
  • 3-4 crenguţe cimbru
  • 1/4 cană coniac (sau vin roşu)
  • 100g unt
  • 1.5 litri supă de vită
  • 200g brânză Gruyere, rasă
  • sare, piper
  • 2 lingură făină
  • câteva felii de baghetă

Preparare:

  1. Curăţă ceapa şi taie-o peştişori. Pentru a nu lăcrima prea mult, ţine o felie de lămâie sau o bucată de pâine în gură în timp ce tai ceapa.
  2. Pentru a carameliza ceapa, trebuie să lucrezi în etape. Eu recomand varianta rapidă descrisă în videoclipul acesta: tigaie metalică încinsă bină, puţin unt şi deglasarea cepei din când în când până prinde o culoarea arămie. Nu aglomera tigaia pentru că rişti să găteşti ceapa în loc să o caramelizezi.
  3. Când toată ceapa e caramelizată, pune-o într-o oală de supă, presară făina (dacă preferi supa mai groasă) şi adaugă supa fierbinte de vită, coniacul (sau vinul) şi fierbe totul pentru 15 minute. Condimentează cu sare şi piper după gust.
  4. În timp ce supa fierbe, porneşte cuptorul pe funcţia de grill (sau la 180C) şi pune feliile de baghetă cu brânză rasă deasupra până se rumenesc uşor.
  5. Serveşte supa cu feliile de baghetă cu Gruyere deasupra. Enjoy!

Note/observaţii:

În locul supei de vită, eu am folosit supă de ciuperci făcută din cuburi de supă concentrată bio.

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • De acord, buna rau de tot supa asta :)

  • Stai asa ! “Pentru a nu lăcrima prea mult, ţine o felie de lămâie sau o bucată de pâine în timp ce tai ceapa”. O tii unde ? Nu de alta, dar chiar sunt curios sa aflu o metoda prin care sa mai scap si eu de dat apa la boboci cand mai toc ceapa…In afara de robot (pe care nu-l am inca), se intelege ;) Cineva imi spusese sa tin apa in gura. Ete, n-a mers ! Deci, sunt open to suggestions.

    • Am citit ca ajuta daca tii o felie de lamaie sau o bucata de paine in gura. Desigur, informatia asta am citit-o dupa ce am facut supa :)

      • Dar daca tai ceapa la robot, ce are ? Un robot de ala anemic si mic, cu doar 2 cutite pt tocat si o paleta de plastic pt…invartit acolo :) Ca din poza, bag seama ca devine ca un fel de supa-crema. Sau nu ? N-am facut-o niciodata si tot am auzit numai cuvinte de lauda la adresa ei. As vrea s-o incerc. Mai ales ca nu pare nimic complicat (in afara taiatului cepei) :P

        • Daca o bagi la robot, o sa devina un fel de pasta pe care nu ai cum sa o caramelizezi ca are prea multa apa. Taiata pestisori o arzi putin la suprafata si apoi se “topeste” in supa.

          • Cum mi-ai taiat tu elanul…:) O sa iau atunci si lamaie si paine in gura si o sa ma inham. Nu stiu cand, dar o s-o fac. Pe jumatate. Asa scap de chin mai repede :)

          • Poti sa incepi mai timid… cu niste crostini cu ceapa caramelizata pana stapanesti tehnica. Am un clip prin reteta care scurteaza procesul de la 1 ora la 10 minute. Spor! :)

          • Da, mersi. L-am vazut. Dar si ala de-acolo zice ca, pt aceasta supa, nu ar urma procedura de 10 min. Aia, din ce am inteles eu, a facut-o ca sa-i demonstreze aluilalt ( Tom S.) ca nu e chiar asa de “imposibil” sa caramelizezi ceapa in 10 min.

          • Eu caramelizat ceapa dupa metoda asta, ca nu-mi vine sa astept 50 minute sa o fac dupa metoda clasica. Procedezi cum consideri, in functie de cat timp ai la dispozitie. Oricum, sa-mi zici cum iti iese!

Comentează si tu

Read more:
Bagaje, schimbări

Zilele astea au fost unele dintre cele mai încarcate din ultimul timp. Cu gătitul am lăsat-o mai moale pentru că...

Close