Supa de pui tailandeză

Prima mea întâlnire cu mâncarea tailandeză a fost acum câteva luni, când o colegă mi-a povestit despre un mic restaurant cu take-away chiar pe lângă blocul meu, cu vitrine ticsite cu tot felul de produse ciudate mie şi nişte mirosuri necunoscute furişându-se pe afară. Înainte să plece înapoi la biroul din State, colega a ţinut să ne facă cinste cu un prânz tailandez de la magazinul mai sus menţionat. Am avut pad thai, curry verde, salată de papaya verde, orez lipicios cu cocos şi încă vreo câteva preparate neindentificate. Prudent, am luat câte o lingură din fiecare, am gustat şi m-am strâmbat. După ce am dat de nişte arome neidentificabile, am renunţat rapid la escapada mea culinară şi m-am rezumat la cea mai sigură chestie din meniu: orez cu salată. Nu mănânc prea des asiatic şi îmi ia ceva timp până mă obişnuiesc cu anumite gusturi sau ingrediente. Supa de pui de mai jos e una dintre primele încercări de a explora nişte bucătării mai exotice ieşind uşor şi treptat din zona de comfort. O supă aromată, cremoasă fără să fie grea şi fără prea mult gust de cocos cu igrediente pe care le găsiţi în majoritatea magazinelor mai mari.

Reţetă supă tailandeză de pui


Supa de pui tailandeză

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 20 minutes

Porţii: 4-5

Ingrediente:

  • 3 fire ceapă verde
  • 3 caţei usturoi
  • 1 bucată mică ghimbir
  • 1 ardei chili
  • 1 piept de pui
  • 1 conopidă mică
  • 2 morcovi
  • 1 lingură oţet de orez
  • 4 linguri sos de soia
  • 1 lingura sos de peşte
  • Suc de la 1 lămâie
  • 1 cutie lapte de cocos
  • 1 pachet taieţei de orez
  • Pătrunjel sau coriandru pentru garnisit

Preparare:

  1. Spala pieptul de pui şi taie-l fâşii. Fierbe tăieţeii conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
  2. Toacă ceapa verde rondele iar ghimbirul, usturoiul şi ardeiul chili mărunt. Spală şi curăţă legumele, taie conopida în bucheţele şi morcovul felii.
  3. Căleşte în puţin ulei usturoiul, ardeiul şi ghimbirul pentru 1 minut, adaugă conopida şi morcovii, sotând legumele pentru 3 minute. Adaugă 3 căni de apă fierbinte, puiul, oţetul de orez, zeama de lămâie, sosul de soia şi de peste.
  4. Fierbe totul pentru 15 minute, apoi adaugă laptele de cocos.
  5. Serveste supa cu taieţei de orez şi pătrunjel sau coriandru tocat pe deasupra. Enjoy!

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • Buna,

    Sunt foarte interesante retetele. Cred ca ai uitat sa specifici la aceasta cand anume adaugi puiul.

    Multumesc

    • Yup, mi-a scapat. Mersi, Sergiu!

  • Mie imi place, de obicei, mancarea asiatica (cam tot ce e chinezesc, japonez, unele specialitati indiene si pakistaneze), insa cu mancarea thai nu ma impac deloc. Din cate am inteles eu, din mancarea thai nu prea lipsesc trei ingrediente de baza: galangal (un fel de ghimbir), lemongrass sau citronnelle (nu o suport) si frunze de kaffir lime. Plus, facultativ, lapte de cocos din belsug – nu suport cocosul nici in prajituri, ocolesc cu grija cosmeticele cu miros de cocos – si busuioc dulce (sweet basil).
    Asa ca nu e de mirare ca, nerabdatoare sa gust specialitati thai intr-un local cu specific ce avea un aer cat de autentic posibil pentru Europa, cu chelneri ce se pretindeau tailandezi si probabil si bucatari tot de-acolo, am fost extrem de dezamagita. Si nu numai de felurile comandate de mine – in speta, supa tom yum si curry rosu -, ci si de cele comandate de ceilalti, din care am gustat. Marea majoritate sunt mancaruri mult prea aromate pentru mine – aromate cu arome care nu-mi plac, adica, cocos si lemongrass, basca frunze de kaffir lime-, si cu un gust in mare dulce-iute.

    • Mancare japoneza n-as refuza niciodata si chiar ma bucur mult ca am gasit pe aici localuri cu sushi all you can eat ca sa-mi fac poftele. In schimb, cu cea indiana sau tailandeza tot nu m-as obisnuit… prea multe gusturi straine si condimente prea puternice pentru mine, asa ca te inteleg perfect.

      Si ce-am incercat zilele astea din bucataria tailandeza nu a fost neaparat rau, insa nu m-a dat cu nimic pe spate si nu ma grabesc sa repet retetele. Totusi, trebuie sa le incerc ca-mi este scris in job description :)

Comentează si tu

Read more:
Tartă vegană cu zucchini şi ciocolată

Nu ştiu sigur de la ce mi se trage, însă de ceva timp mi s-au înversat câteva sinapse conectate la...

Close