Sunday breakfast: smoothie cu lucuma, cacao și cânepă & tartine cu somon

Dacă urmăriți de ceva timp blogul, probabil ați observat că sunt perioade când mă concentrez pe anumite ingrediente până mă plictisesc de ele sau îmi ocup atenția cu altceva. De data asta, în încercarea mea de a consuma mai puțin zahăr și mai multe proteine și grăsimi sănătoase, am inceput să încerc acele superfoods despre care am tot citit pe blogurile pe care le urmăresc și care au început să apară în magazin. Și cu ocazia asta, voiam să vă spun ceva și despre obiceiurile pe am început să le adopt tot citind despre mâncat sănătos și cum diferite alimente îți influențează greutate.

  1. Am redus aproape la 0 consumul de zahăr rafinat. Oricât de mult îmi place să gătesc deserturi, zahărul cauzează dependență și nu aduce nici un beneficiu organismului. Așadar, folosesc din ce în ce mai mult îndulcitori naturali precum siropul de arțar, mierea, zahăr de cocos, curmalele (pastă sau naturale) sau lucuma. Încă mai calc strâmb în vacanță sau câteodată în weekend dar mâncând mai puțin dulce îți dezobișnuiești organismul să mai ceară dulce. Când chiar am poftă de ceva dulce, fructele sunt suficiente.
  2. Mănânc mult mai puțini carbohidrați. Încerc să evit în special alimentele cu indice glicemic ridicat precum orezul alb, produsele ce conțin făină albă sau cartofii. Un indice glicemic ridicat (lista cu alimente și indicele lor) conduce la cresterea nivelului de zahăr din sânge, ducând la îngrășare. Folosesc acum cartofi duci, quinoa sau rădăcinoase ca garnitură și mă satur fără să mă moleșesc după masă. Când am nevoie de energie pentru sală, am paste, orez sau pâine integrale.
  3. Am inclus mai multă carne în dietă, ferindu-mă de alimente procesate sau artificiale. Am dat mezelurile pe bacon natural sau prosciutto și prefer oricând un piept de curcan sau un file de pește în locul unei farfurii de paste sau al unei pizza. Contrar studiilor care promovează margarina sau produsele fără grăsime, cred cu tărie că nu alimentele grase duc la creșterea în greutate, ci cele artificiale combinate cu lipsa de efort. Proteinele, pe care le iau și din ouă sau brânzeturi, sunt mult mai benefice organismului decât pâinea, orezul sau pastele, care reprezintă calorii goale, fără nutrienți.
  4. Fac efort fizic cât de des pot – sală, urcat scări, mers pe bicicletă sau pe jos – și dorm suficient. Mă trezesc dimineața fără alarmă și cu energie pentru întreaga zi fără să am nevoie de cafe sau energizante.
  5. Sunt pofticios și calc și strâmb. Fiindcă abstinența naște monștri, când am pofte, mi le fac. Am o zi pe săptămână când savurez o pizza, un burger sau o înghețată și revin apoi la obiceiurile mele descrise mai sus.

Nu, nu vă zic să îmi urmați exemplu pentru că nu există o formulă magică sau un regim sănătos. Vreau numai să vă încurajez să citiți mai mult despre ce efect au diferite alimente din dieta zilnică asupra organismului. Eu asta am făcut în ultimul timp și am reușit să fac mici schimbări care dau deja rezultate.

smoothie si tartine

Trecând la rețeta noastră, vreau să vă spun despre un alt aliment pe care l-am descoperit, odată cu semințele de cânepă. Lucuma, un fruct originar din Peru, a apărut și pe la noi prin magazine sunt formă de pudră obținută din pulpa fructului. Are un gust de caramel lăptos și e bogat în nutrienți precum fibre, beta caroten, vitamina B-3, calciu si fier. Eu am început să folosesc lucuma în smoothie-uri și am observat că le face mai cremoase și le dă un gust genial, de înghețată lichidă. Asta a fost prima impresie când am gustat smoothie-ul din poză. Făcut dintr-o cană de lapte vegetal (migdale, alune de pădure, cocos), 1 linguriță pudră de cânepă, 1 linguriță de cacao, 1/2 linguriță de lucuma și 1 banană, licoarea ciocolătoasă rezultată a avut gust de înghețată lichidă. A mers perfect cu ou fiert și niște tartine din niște pâine integrală cu maia, avocado, somon și capere.




Comentarii la acest articol

  • I totally agree! :) Iar mi-ai facut pofta!

  • Mie cel putin mi-a lasat gura apa.Ce n-as da sa fiu si eu bucatar iscusit, dar eu nu am timp nici sa mananc, dapoi sa gatesc?

  • Mi se par ca exista mai multe neconcordante in tabelul respectiv, printre care si faptul ca niste dulciuri de la care pe mine ma dor dintii de cat zahar au, cum ar fi Mars si Snickers, au un indice glicemic mai mic ca cartofii fierti in coaja (scuzati cacofonia) sau ca bobul (fava beans) are un indice glicemic mare, in timp ce falafelul pe baza de bob are un indice glicemic mediu (???). Iar berea, indice glicemic putin mai mic decat siropul de porumb? Inseamna ca toti bautorii de bere risca in primul rand sa faca diabet…

    Nu ma uitam in tabel, daca tu nu spuneai ca mananci cartofi dulci, care mie, din experienta personala, mi se pare ca au un indice glicemic mai mare decat cartofii normali, ca, deh, sint dulci sau nu? Iar dulceata pe care o au nu stiu daca e una tip stevia sau sirop de artar, ca altfel s-ar fi inventat un indulcitor cu calorii putine pe baza de cartofi dulci…

    • Fava bean nu e chiar acelasi lucru ca falafelul, care e facut din naut. Despre celelalte, nu pot comenta ca nu stiu atat de multe despre nutritie. Am cautat insa informatia cu cartofii dulci pe mai multe site-uri si pare ca asa e – cartoful dulce are indicele glicemic mai scazut. In plus, contine niste vitamine si proteine pe care cartoful normal nu le contine.

  • Pai e vorba de fava beans si fava beans falafel / adica bob gatit si falafel pe baza de bob…

    • Nu chiar. Fava bean e un ca un bob de fasole verde, carnos, pe cand falafel e facut din naut (chickpea).

  • Pai nu, in tabelul respectiv e prezentat ce indice glicemic au fava beans si fava bean falafel, adica falafelul facut din fava beans (adica din bob, dupa cum imi sugereaza dictionarul). Acum eu nu stiu daca e verde sau uscat, dar banuiesc ca, daca faci falafel din el, nu poate fi decat uscat si atunci, chiar si presupunand ca fava beans ar fi verzi, si nu uscate, cum ar putea ele sa aiba indice glicemic mare, in timp ce falafelul facut din fava beans are un indice glicemic mediu?

    Eu cunosc fava beans, fave, cum le zice in italiana sau bob, in romana. E drept ca eu le-am consumat doar verzi, dar nu vad de ce nu le-ai putea si usca si face din ele falafel. Ce vreau sa spun e ca in tabelul respectiv exista mai multe neconcordante. Cea mai batatoare la ochi este ca batoanele de ciocolata Mars si Snickers au un indice glicemic mai mic decat cartofii fierti in coaja.

Comentează si tu

Read more:
Hummus cu sfeclă roşie şi seminţe de pin

Sfecla roşie e o legumă pe care o folosesc din ce în ce mai des în bucătărie în ultimul timp,...

Close