Sunday breakfast: Prăjiturele cu ananas şi ulei de măsline

Unul dintre ingredientele mele preferate, care se combină de minune cu aproape orice, este untul. Însă de ceva timp, încerc să mai reduc cantitatea pe care o folosesc în mâncăruri și deserturi din motive evidente: prea mult grăsime strică. Așa am dat peste următoarea rețetă, una simplă și gustoasă în care folosesc pentru prima dată uleiul de măsline în deserturi. Prăjiturelele sunt o combinație între muffins și pop-overs, dar cu un gust ușor acrișor și o textură mai aerată. Se fac rapid și poți înlocui ananasul cu fructe de pădure sau caise ori piersici, atunci când le vine sezonul.

Rețetă prăjiturele cu ananas şi ulei de măsline


Ingrediente:
– 200g făină (aprox. 1 cană și 1/2)
– 2 ouă
– 2 lingurițe praf de copt (sau un pliculeţ dacă le vrei mai pufoase)
– 100g zahăr brun (1/2 cană)
– 80 ml ulei de măsline extravirgin (aproape 1/2 cană)
– 300 ml iaurt
– vârf de sare
– 200g ananas curățat și tăiat cubulețe

Preparare:
Pornește cuptorul la 180C/treapta mică spre medie și lasă-l să se încălzească. Unge o tavă de muffins cu ulei apoi tapetează formele cu puțină făină. Eu am folosit pătrate de foaie de copt.

Bate ouăle cu zahărul, încorporând apoi treptat uleiul de măsline și iaurtul. Adaugă apoi sarea, făina și praful de copt până obții un aluat uniform, apoi amestecă ananasul.

Toarnă aluatul în formă și pune tava la cuptor pentru 20-25 minute sau până când o scobitoare înfiptă în aluat iese curată. Servește-le calde, alături de un ceai, cu puțin gem deasupra. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Bogdane esti prea slab! pune mana si mananca!;) no hai ca glumesc, da gras tot nu esti! chiar asa renunti si la unt? cum poti dle’? cum poti??

    • :)) Nu renunt in intregime, dar experimentez si cu alte ingrediente. N-as putea renunta niciodata la unt, never ever!!

  • Comentez la cald, ultimul rand de prajiturele sunt in cuptor si tocmai am gustat una din prima serie. Eu am facut cam 30 in total, vreau sa duc maine la munca.

    Am schimbat un pic reteta pentru ca nu am avut destul zahar, doar vreo 60gr brun, vreo 20 fructoza si de restul am pus zahar vanilat care mi se pare ca ii da o aroma foarte misto (de vanilie :p ) Nu am avut destul ulei de masline si am pus unt in loc (o bucata taiata de prietenul meu din prima ca sa aibe 80gr, mi-a zis sa ma laud peste tot cu asta).

    Mi s-a parut cam putin 2 lingurite de praf de copt, adica primul rand de muffins nu au crescut deloc (poate e si praful meu de vina) asa ca la restul am adaugat tot plicul si merge mai bine.

    In rest, multumesc de idee, nemaipomenita. Pana acum tot ce am incercat de la tine a iesit bine.

    • Pentru mine praful de copt a fost de ajuns, dar data viitoare incerc si eu cu mai mult sa vad daca ies mai pufoase.
      Ma bucur ca ti-au placut si multam pentru feedback. Stick around, there’s more to come! :D

Comentează si tu

Read more:
Vită Stroganoff

E a doua oară când încerc Beef Stroganoff, după ce prima oară am nimerit o reţetă cu prea mult muştar...

Close