Sunday breakfast: ouă poşate cu duxelle de ciuperci şi crutoane

Nu ştiu despre alţii, dar mie îmi plac ouăle la micul dejun, nu numai în dulciuri şi în quiche-uri. Sunt atât de versatile încât le poţi servi după o reţetă diferită în fiecare zi a săptămânii fără să te repeţi. Iar dacă în timpul săptămânii m-am mulţumit cu fructe, sandvişuri sau covrigi uriaşi la prima masă, în weekend am avut timp să încerc un lucru care mă tenta de mult, duxelle-ul de ciuperci. Cu un ou poached şi crutoane cu usturoi, iese un mic dejun regesc. Tot din aceeaşi serie, mai recomand smoothie cu banană şi migdale şi french toast cu migdale şi cocos

Reţetă ouă Benedict cu duxelle de ciuperci şi crutoane


Ingrediente:
– 2 ouă
– 500 g ciuperci
– 2 linguriţe usturoi praf
– 4-5 felii pâine integrală
– cimbru, sare, piper
– 2 linguri unt
– 2 linguri ulei de măsline
– 1 lingură vin alb (opţional)

Preparare:
Pentru duxelle, spală bine ciupercile şi taie-le cubuleţe mici. Le poţi pune într-un robot de bucătărie, însă ai grijă să nu le pasezi prea tare. Duxelle-ul se foloseşte de obicei ca umplutură, însă în reţeta noastră ar trebui să fie puţin mai suculent.

Încălzeşte într-o tigaie mare untul, adaugă ciupercile tocate şi lasă-le la foc mare pentru 15-20 minute, amestecând în continuu.

Într-o altă tigaie, încălzeşte puţin ulei de măsline şi căleşte crutoanele câteva minute, până se rumenesc. Adaugă la sfârşit puţină sare şi usturoi granulat.

În paralel, încălzeşte o oală cu apă şi 2 linguri de oţet de mere sau vin. Când apa a dat în clocot, redu focul şi, folosind o lingură, amestecă apa formând un vârtej. Sparge oul în mijlocul vârtejului şi lasă-l să fiarbă pentru 2 minute. Vârtejul de apă va înfăşura albuşul în jurul gălbenuşului, păstrând forma oului intactă iar oţetul va ajuta oul să coaguleze. La sfârşit, pescuieşte oul din apă cu o paletă.

Când apa din ciuperci s-a evaporat, adaugă sare, piper, cimbru după gust şi vin dacă foloseşti. Combină o porţie generoasă de crutoane cu câteva linguri de duxelle şi pune oul pe deasupra. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Vezi ca ai facut cateva greseli… ;-)

    • Dimineata e de vina :)

  • Ti-a iesit perfect oul romanesc (sau poached ca sa inteleaga si americanii). Aromat, gustos si sanatos micul dejun.

    • Aproape perfect, a pierdut putin albus in timpul fierberii :)

Comentează si tu

Read more:
Mini-tarte cu ciocolată și pere

Două lucruri care-mi plac mie - ciocolata, preferabil amăruie, și perele parfumate, moi și zemoase. Aveam rețeta deja în minte,...

Close