Sunday breakfast: French toast cu ricotta și mere caramelizate

May 17, 2013
Bogdan

Deşi scriu mai rar de ceva timp, pofta mea pentru citit reţete, tips-uri şi aventuri culinare nu s-a domolit. Urmăresc peste vreo 30 de bloguri culinare în total, ale colegilor bloggeri pe care îi cunosc dar şi ale unor necunoscuţi peste care am dat pe net în perindările mele din pagină în pagină. Şi am văzut un trend ciudat – două tabere de bloggeri aparent similare dar cu nişte diferenţe majore. Tabără a bloggerilor de junk-food nu scriu despre McDonald’s sau KFC dar gătesc de parcă au ceva împotriva ficatului tău. Mâncăruri cu smântână de gătit (full fat, desigur), mult ulei şi pachete de brânză, precum şi deserturi cu pachete întregi de unt şi zahăr de-ţi face glicemia să se dubleze. Apoi tabăra bloggerilor sănătoşi care militează pentru mai puţine grăsimi şi mai puţine ingrediente procesate şi mai multe produse de sezon, carbohidraţi integrali şi deserturi mai uşoare. Iar cele două tabere au cititorii pe care îi merită – unii care nu acordă importanţă prea mare stilului lor de viaţă şi alţii care ştiu ce gust are quinoa, cu ce poţi înlocui untul în deserturi sau cum găteşti o supă fără Delikat.

De la mâncat salam cu urme de cal şi pâine turcească acum câteva decenii, am ajuns departe – mai mulţi bucătari amatori, varietate mai mare în magazine şi accesul la ingrediente din toate colţurile lumii.  Iar blogurile culinare au influenţat mult în ultimii ani acest trend. Dar parcă maturizarea lor întârzie să apară. Rareori văd reţete sănătoase pe care un copil le-ar putea mânca, mâncăruri care să nu te adoarmă după ce le-ai mâncat. Sunt prea puţini bloggeri care se gândesc la cât de nesănătoasă e făina albă, care încearcă alţi îndulcitori în afară de zahăr alb sau care încearcă să-şi facă reţetele mai hrănitoare şi nu aşa calorice. Aşa că de acum încolo, o să povestesc mai în detaliu despre ce ingrediente noi am în cămară, care sunt cele 4 tipuri de îndulcitori pe care le folosesc, nişte combinaţii noi de condimente şi legume noi cu care am început să gătesc. Până atunci, vă las cu un mic dejun lejer, o variaţie a pâinii în ou pe care eu o fac aproape în fiecare weekend.

Rețetă french toast cu ricotta și mere caramelizate

paine in ou, ricotta si mere caramelizate

French toast cu ricotta și mere caramelizate

Timp de pregătire: 10 minutes

Timp de gătire: 10 minutes

Porţii: 2

Ingrediente:

  • 4 felii de pâine mai veche
  • 4 linguri ricotta
  • 2 mere
  • 1 lingură miere
  • 1 lingură zahăr brun
  • 1 praf de scorţişoară
  • 1 linguriţă coajă rasă de lămâie (opţional)
  • 1 ou
  • 2 linguri lapte
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 2 linguri unt
  • 2 linguriţe ulei

Preparare:

  1. Bate oul cu laptele şi extractul de vanilie.
  2. Încălzeşte o tigaie pe foc mediu, puţin de unt şi ulei (pentru a nu se arde untul).
  3. Înmoaie feliile de pâine, una câte una, în compoziţia cu ou vreo 30 secunde şi rumeneşte-le în tigaia cu unt pe ambele părţi. Repetă procedura, adăugând puţin ulei cu unt dacă mai e nevoie.
  4. Curăţă merele de coajă şi taie-le cubuleţe. Încinge puţin unt într-o tigaie şi rumeneşte-le cubuleţele de mere în caramel. La final, presară puţină scorţişoară peste ele.
  5. Unge o felie de pâine în ou cu ricotta amestecată cu miere şi coajă de lămâie. Presară cubuleţele de mere caramelizate peste şi pune o altă felie deasupra.
  6. Serveşte cu un ceai şi puţină miere deasupra pâinii, dacă mai e nevoie. Enjoy!

Note/observaţii:

Adăugaţi nişte stafide în ricotta pentru textură şi folosiţi pâine integrală pentru un mic dejun mai săţios.

french toast cu mere caramelizate

Foto de Andrei Chiş
0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • Foarte tare reteta asta, Bogdan! O s-o incerc in cel mai scurt timp! Sa ai o zi frumoasa!

  • Combinatia e tare! Banuiesc ca si gustul este demential.

Comentează si tu

Read more:
Rulouri cu unt de mere și merișor

Deși am început 2014 de câteva săptămâni, nu am apucat încă să vă urez "La mulți ani!". Începusem să scriu...

Close