Sunday breakfast: Cele mai pufoase pancakes

Feb 18, 2013
Bogdan

Nu știu alții cum sunt, dar eu unul țin să-mi încep weekend-ul cu dreptul. Iar acest “drept” trebuie să fie un mic dejun sățios și gustos pe care să-l savurez în tihnă însoțit de un episod dintr-un serial care mă obsedează în acel moment (recent, It’s Always Sunny in Philadelphia). Așa că mă trezesc fără să fiu deranjat de vreo alarmă, fac câteva întinderi și intru imediat în priză – pregătesc ingredientele cumpărate cu o zi înainte și mă instalez în bucătărie. Iar când nu sunt grăbit sau nu mănânc în deplasare, micul dejun e unul dulce și fructat. Când nu mănânc pâine în ou cu gem și fructe, atunci musai trebuie să am un tean de pancakes pe farfurie însiropate și pufoase.

Și mi-a luat mult să găsesc formula asta magică de pancakes pentru că majoritatea rețetelor nu îți oferă ce promit. De câte ori am încercat o reţetă de pancakes, am avut ghinion – ori erau prea groase, ori erau necoapte şi fade. Am renunţat puţin la ideea de clătite americane pentru micul dejun până când am găsit sirop de arţar în magazinele de aici (la aproape jumătatea din preţul cu care e vândut în România) şi l-am pus repede în coş. Iar după un research intensiv, am găsit două reţete pe care eu le repet ori de câte ori ocazie. Prima reţetă, pentru cele mai pufoase pancakes, am încercat-o prima dată şi e puţin mai laborioasă. Dar rezultatul e mai mult decât perfect – clătite super-pufoase, cam ca un blat de tort, cu un exterior crocant şi nişte bule pe suprafaţa aluatului cât să pătrundă siropul. A doua reţetă e una pe care o repet mai des – e mai uşor de făcut şi e testată şi optimizată de subsemnatul. Clătitele sunt mai puţin pufoase, fără miez cocos şi la fel de gustoase. Fiindcă nu m-am putut decide asupra uneia, vi le dau pe amândouă și rămâne să decideți voi care vă place.

Reţetă pancakes pufoase

cele mai pufoase pancakes


Pancakes rapide

Timp de pregătire: 10 minutes

Timp de gătire: 20 minutes

Porţii: 12

Ingrediente:

  • 1 + 1/2 cană făină
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriţă zeamă de lămâie
  • 1/2 linguriţă sare
  • 1/4 cană zahăr
  • 1/2 linguriţă scoriţişoară
  • 1 cană lapte acru
  • 2 ouă
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • unt sau ulei de cocos, pentru prăjit
  • puţin ulei vegetal
  • Pentru servit:
  • sirop de arţar, agave sau miere
  • felii de banane
  • fructe de pădure

Preparare:

  1. Amestecă ingrediente uscate într-un castron: făină, scorţişoara, sarea şi zahărul. Stinge praful de copt şi bicarbonatul de sodiu cu zeama de lămâie şi adaugă-le la compoziţie.
  2. Adaugă apoi laptele acru, aroma de vanilie, oul şi amestecă totul bine.
  3. Pune tigaia pe foc şi las-o să se încălzească câteva minute la foc mediu spre mic.
  4. Când tigaia s-a încălzit topeşte 1 linguriţă de unt şi puţin ulei (ca untul să nu se ardă) şi toarnă un polonic din aluat.
  5. Când încep să apară bule la suprafaţa aluatului, întoarce cu o spatulă clătita pe cealaltă parte. Fă la fel până când rămâi fără aluat.
  6. Serveşte clătitele calde cu sirop şi nişte fructe. Enjoy!

pancakes pufoase

Pancakes pufoase

Timp de pregătire: 10 minutes

Timp de gătire: 30 minutes

Porţii: 8-10

Ingrediente:

  • 3 căni făină
  • 1/4 cană zahăr
  • 1 linguriţă sare
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 cană lapte
  • 1 cană lapte bătut
  • 1 ou
  • 1 gălbenuş
  • 2 albuşuri
  • 5-6 linguri unt

Preparare:

  1. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 170C.
  2. Într-un castron, amestecă uşor laptele dulce, cel acru, oul şi gălbenuşul cu un tel.
  3. Separat, bate albuşurile într-o spumă nu foarte tare şi încorporează-le în aluat cu o spatulă.
  4. Încălzeşte o linguriţă de unt într-o tigaie, acoper-o uniform cu untul topit şi toarnă cam 3/4 dintr-o cană cu aluat.
  5. Lasă clătita un minut, apoi mută tigaia în cuptor pentru 3 minute. Întoarce-o pe partea cealaltă, apoi mai ţine-o în cuptor 2 minute.
  6. Repetă procedeul pentru fiecare clătită. Serveşte-le calde, cu sirop şi fructe.

Îmi pare rău că am uitat să vă pozez și miezul clătitelor, dar vă asigur că e unul pufos și aerat!

clatite americane pufoase

Foto de Andrei Chiş
0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • Arata super. Sa tot ai motiv sa te scoli dis de dimineața.
    Se mai gasesc inca smochine proaspete in Februarie?

    • Mersi! Aici gasesti majoritatea fructelor si in afara sezonului, numai ca nu au acelasi gust. Probabil si la voi, peste ocean, e la fel.

Comentează si tu

Read more:
Somon marinat în miere şi mustar, la cuptor

Nu-i bine să mergi la cumpărături imediat după ce ai luat salariul. La fel de adevărat e că nu ar...

Close