Stifado de iepure

Jan 18, 2012
Bogdan

Stifado am mâncat prima dată anul ăsta, în Zakynthos şi de atunci mi-a rămas în minte combinaţia de arome surprinzătoare. Nu mi-aş fi imaginat că scorţişoara împreună cu roşiile pot avea un gust atât de bun într-o tocăniţe, dar m-am înşelat. E o mâncare perfectă pentru serile friguroase de iarnă de la noi, “comfort food” cum s-ar zice, şi poate fi făcută cu orice fel de carne, de la vită, pui la căprioară sau mistreţ. Eu am încercat prima dată reţeta cu carne de pui iar degustătorii au fost tare încântaţi, acum v-o prezint pe cea cu iepure. Aşadar, dacă vreţi să încercaţi ceva diferit faţă de obişnuita friptură cu sos, vă recomand un stifado. Pozele preparatului s-au pierdut prin arhivă, aşa că vă ilustrez stifado cu o imagine din vacanţa de anul trecut.

Reţetă stifado de iepure


Ingrediente:
– 2 linguri ulei de măsline
– 1 iepure curăţat şi secţionat (poate fi şi pui sau vită)
– 4-5 cepe mici
– 4-5 linguri roşii pastă (bulion)
– 1 cană vin roşu sec
– 2 linguriţe rase scorţişoară
– 6 căţei usturoi
– 2 foi dafin
– 2-3 linguri oregano
– 3-4 cuişoare
– sare, piper

Preparare:
Într-o oală sau tigaie mare, încălzeşte ulei de măsline şi căleşte cepele mici până se înmoaie uşor şi îşi schimbă culoarea. Ia cepele din tigaie, adaugă ulei de măsline dacă e necesar şi rumeneşte bucăţile de carne până prind o frumoasă culoare arămie. Adaugă pasta de roşii dizolvată în puţină apa, vinul roşu, usturoiul întreg, cepele sotate şi amestecă bine. Adaugă apoi condimentele: sarea, piperul, oregano, scorţişoara, cuişoarele şi frunzele de dafin. Dacă nu vrei să pescuieşti apoi cuişoarele din oală, le poţi pune în puţin tifon legat cu aţă. Reţeta originală presupune un băţ de scorţişoară, însă am văzut că aroma pe care o lasă nu e aşa puternică.

Încălzeşte cuptorul pe treapta medie şi, dacă e nevoie, transferă friptura într-o oală rezistentă la căldură. Acoperă oala şi lasă friptura în cuptor aproximativ 1h, 1h30 până sosul scade şi carnea devine fragedă. Verifică din 20 în 20 de minute, completând cu apă dacă e nevoie.

Serveşte cu cartofi copţi, fierţi, paste sau orez cu legume. E o reţetă perfectă pe timp de iarnă, cu un miros halucinant de bun. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Bogdan, cat imi place mie blogul tau, dar asta e un big no-no! Mr. Pufu, iepurasul meu alb de angora, a fost ingrozit cand a citit postul! S-a ascuns sub canapea si acum nu mai reusesc sa-l conving sa iasa :) Ii tot explic ca noi suntem vegetarieni, dar el nu si nu: Betmen, Betmen! :)))

    • :)) Mi-a fost putin greu sa preparez preparatul, avand in vedere c-am avut si eu 2 pet rabbits in copilarie. Dar nu e o experienta pe care o voi repeta curand, asa ca zi-i lui Pufu sa stea linistit, cosmarul s-a sfarsit.

Comentează si tu

Read more:
Trufe raw cu cocos şi curmale

Dacă sunteţi la curent cu tendinţele în domeniul gastronomiei, aţi aflat probabil că dietele raw sunt din ce în ce...

Close