Sos de busuioc şi usturoi pentru grătar

Sep 13, 2011
Bogdan

De când mi-am luat o tigaie cu grătar, îmi vine să pun totul pe grătar, de la un banal piept de pui până la nişte piersici suculente. Şi cum puiul pe grătar fără vreun condiment nu-i cel mai apetisant lucru, chiar dacă restaurantele insistă să-l servească, am zis să-l ung cu un sos pentru a aluneca mai bine. Sosul în cauză, frate cu Chimmichurri-ul originar din America de Sud, e perfect pentru carnea slabă de pasăre, precum şi pentru peste şi fructe de mare. Face o bază perfectă pentru marinată dar şi un ingredient perfect pentru un grătar inopinat. De încercat acum, cât încă se mai găseşte busuioc proaspăt în piaţă!

Reţetă sos de busuioc şi usturoi


Ingrediente:
– 1 cană frunze de busuioc
– 3 căţei usturoi, curăţaţi
– 1/4 linguriţă fulgi de ardei iute (eu am sărit peste)
– 2 file-uri de anşoa (opţional)
– 2 linguri zeamă de lămâie
– 2 linguri apă
– sare, piper
– 1/2 cană ulei vegetal (măsline sau sâmburi de struguri)

Preparare:
Spală bine frunzele de busuioc şi scurge-le bine de apă. Pune-le într-un blender sau robot de bucătărie împreună cu usturoiul taiat grosier, zeama de lămâie, apa, sarea, piperul şi ardeiul iute şi anşoa, dacă foloseşti. Adaugă uleiul treptat, pentru a crea o emulsie.

Foloseşte sosul imediat sau păstrează-l la frigider pentru 2-3 zile sau la congelator pentru mai mult timp. În cazul din urmă, sosul nu va îngheţa din cauza uleiul, dar va pierde puţin din culoarea sa verde intens. Poate fi folosit şi în loc de pesto, pentru sandvişuri sau crostini. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • aduce putin cu un pesto pe care l-am facut din leurda si care zace de ceva vreme prin frigider pentru ca mi se pare prea puternic gustul pentru paste; cred ca-l reprofilez pe pui :)

    • Si mai e bun sosul? :)

  • e bun, e bun pentru ca l-am pus intr-un borcan pe care l-am sterilizat sa pot sa folosesc continutul si cand nu e vremea leurdei :D

Comentează si tu

Read more:
Batoane musli cu ovăz, măr şi nuci

Am în ultimul timp un love affair cu curmalele pe care, deși nu le pot mânca în starea naturală, le-aș...

Close