Semifreddo cu praline a la Jamie Oliver

Semifreddo este un desert italian, care se traduce în semi-îngheţat, fiind un fel de spumă îngheţată compusă din cremă şi frişcă. Am văzut reţeta acum ceva timp pe canalul cu dublări defectuase – TV Paprika – şi mi-am zis să o încerc, mai ales că aveam nişte alune de pădure în stoc. După o muncă laborioasă de spart, prăjit şi caramelizat alune, am obţinut o îngheţată delicioasă care-mi aminteşte de tiramisu şi care merge excelent pe o felie de tartă cu ciocolată.

Reţetă semifreddo cu praline


Ingrediente:
– 150 grame zahăr
– 4 ouă
– 50 ml smântână sau frişcă lichidă
– 100 grame alune de pădure decojite
– 1 lingură ulei vegetal
– 1 linguriţă extract, esenţă sau o păstaie de vanilie

Preparare:
Porneşte cuptorul şi pune alunele de pădure la copt pentru câteva minute, până se rumenesc puţin. Pentru a face pralinele, încălzeşte într-o tigaie 100 grame zahăr şi 3 linguri de apă. Când siropul devine maroniu şi zahărul s-a dizolvat, adaugă alunele de pădure şi amestecă-le mişcând tigaia pentru a fi acoperite uniform de caramel, lăsându-le 2-3 minute pe foc.

Unge o tavă metalică (de tort sau tartă) cu puţin ulei de măsline sau floarea soarelui. Toarnă pralinele în tava metalică şi lasă-le să se răcească.

Separă ouăle şi freacă gălbenuşurile cu 50 grame zahăr şi cu vanilie (extractul, esenţa sau seminţele de la păstaie) până zahărul se dizolvă şi culoarea gălbenuşurilor devine pală. Pune telul şi un castron în congelator pentru 5 minute să se răcească. În castronul îngheţat, bate smântâna cu o linguriţă de zahăr până se îngroasă, cam 10-15 minute. Amestecă frişca obţinută cu gălbenuşurile şi pune compoziţia deoparte.

Într-un castron curat, bate albuşurile cu un praf de sare până se formează o spumă tare care nu cade de pe tel. Combină albuşurile cu compoziţia de gălbenuşuri şi fructe.

Îndoaie uşor tava să se dezlipească pralinele. Într-un robot de bucătărie sau cu un ciocan de şniţele, mixează/bate pralinele în bucăţi mici. Amestecă pralinele cu crema de mai devreme şi pune totul într-o casoletă de plastic pentru 2-3 ore. Serveşte semifreddo-ul simplu sau poate cu nişte biscuiţi lângă. Garantat ridică moralul! Enjoy!Comentează si tu

Read more:
robotul meu
Cu şi despre roboţi de bucătărie

A trecut ceva timp de când mi-am înnoit bucătăria cu un robot de bucătărie (a fost anul trecut, în decembrie)...

Close