Sare de mare, sare Himalaya sau sare de masă?

Am văzut că au apărut prin magazine râşniţe frumos ambalate cu sare de mare, deseori de 4-5 ori mai scumpe decât sarea de masă iodată, pe care o foloseşte mai toată lumea. Aşa că mă întreb eu – este preţul justificat? Este sarea de mare sau cea Himalaya mai bună decât cea de masă? După ce-am răsfoit puţin internetul, am găsit câteva informaţii pe care le voi sintetiza în cele ce urmează. La sfârşit vom afla care sare este mai bună pentru gătitul de zi cu zi.

Sarea de mare şi cea de masă au aceeaşi compoziţie din punct de vedere chimic, conţinând 40% sodiu. Sodiul în exces este vinovat pentru probleme de sănătate precum hipertensiune şi presiunea sanguină mărită.

Avantajul la sarea de mare, care provine din evaporarea apei de mare este că aceasta este de obicei mai puţin procesată decât sarea de masă, provenită din mine. Sarea de mare mai conţine cantităţi mici de minerale (ex. magneziu sub 0.1%) care nu ameliorează efectele consumului de sodiu, dar dă un plus de gust mâncării. Sarea de masă vine de obicei la pachet cu un aditiv pentru a o menţine fină. Totuşi, gătite termic sau dizolvate, ambele săruri dau acelaşi gust.

O varietate de sare care-şi face apariţia pe piaţa românească este sarea Himalaya, extrasă din minele de sare din Khewra. Pe lângă sodiu, acest tip de sare conţine aproximativ 84 minerale, spre deosebire de sarea de mare care conţine numai 8. Sarea Himalaya este neiodată, nerafinată şi fără conservanţi, fiind una dintre cele mai sănătoase tipuri de sare. Consumată cu măsură, sarea Himalaya reduce oboseala şi măreşte rezistenţa organismului la exerciţii fizice.

E sodiul nesănătos? Sodiul nu este nesănătos, DAR consumat în cantităţi moderate. Puţină sare pe mâncare nu dăunează cum ar dăuna fast-food-ul şi mâncărurile procesate bogate în sodiu. Și cu destule lichide (cel puţin 2L), sarea este eliminată din organism fără a avea efecte negative pe termen îndelungat.

Pentru gătit, sarea de masă se foloseşte în acele preparate unde trebuie să avem o textură fină, fără granule (sosuri, produse de patiserie şi de panificaţie). Sarea de marea poate fi folosită la cruste (de ex. protejează dorada la cuptor în loc să o săreze) sau la unele marinate (am folosit-o pentru gravlax-ul de somon fiindcă sarea de mare deshidratează carnea, fără a se dizolva). Sarea nu se pune în mod normal la marinatele unde vreţi o carne mai suculentă fiindcă o usucă. Sarea Himalaya nu am încercat-o încă, dar plănuiesc cât de curând

Concluzia? Oricum o întorci, sarea este sare, fie că vine într-o râşniţă frumos decorată sau într-o cutie de carton. Dacă vreţi o solniţă cu sare arătoasă sau faceţi dorade în crustă de sare des, optaţi pentru sarea de mare. Dacă vreţi sare pură şi fără conservanţi, dar sunteţi dispuşi să scoateţi puţin mai mult din buzunar, alegeţi sarea Himalaya. În restul cazurilor, cred că putem folosi varianta mai accesibilă.  Voi cum şi ce sare folosiţi?

sursă foto, sursă informaţii: 1, 2
0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • Noi avem un recipient mai micut cu sare din Himalaya pe care o folosim doar la chestiile unde e clar ca o vom manca direct (inclusiv sosuri etc). Adica pentru sarat apa in care fierb pastele sau la facut dorada in sare o folosim pe aia normala, de masa.

    Am dat vreo 15 euro pe sarea aia de Himalaya dar o folosim de vreo jumatate de an incoace si nu s-a dus inca decat vreun sfert… noua ni se pare ca merita si ca se simte o diferenta si la gust. Nu la gustul “sarat” al mancarii, dar la celelalte… cu alte cuvinte ni se pare ca potenteaza celelalte condimente si arome mai mult decat sarea normala.

    N-am uitat de dulciuri, revin ;)

    • Am vazut si la noi sara Himalaya 25 lei/500g. Nu pare mult. O voi incerca si eu cat de curand. Te astept cu mail-ul :)

      • eu am cumparat SARE AYURVEDIC CRISTALE PENTRU RASNITA BIO 1kg cu 27.55 .

  • e clar: sarea tot sare e, de oriunde provine!

  • eu folosesc sare himalaya cumpar mereu de pe un site romanesc ..intr-adevar se vede diferenta…”cine se gandeste si la batranete se uita in farfurie”:))

  • Am cumparat sare de mare mai mare (grunjoasa) si nu reusesc sa o dizolv, chiar dac ao fierb in continuu. Astept o lamurire pe adresa mea de email
    Multam fain!

    • Vasile, foloseste o rasnita pentru a pisa sarea ;)

  • Din cate am mai citit si eu, problema sarii consta in adaosul de iod, care este periculos pentru organism, deci personal, am trecut pe sare de mare neiodata (ce-i drept, costa 2,5 lei pachetul de 500 gr, desi la 2,5 lei se cumpara o cutie de sare normala din supermarket dar care are 1 kg insa prefer sa las iodul deoparte)

  • Am cumpărat sare Himalaya ieri, locuiesc in Germania si am cumpărat de la un magazin bio pe care am dat 7 euro pe 500 de grame, logodnicul meu mănâncă foarte sarat si măcar acest beneficiu sa il fac ptr el( eu sunt vegana)

  • E o minciunica de marketing asa cum ne-am obisnuit. De fapt este extrasa dine minele Khewra, la 300km de muntii cu pricina, contine 98% NaC,l ca doar e sare, si niste oxid de fier pentru culoare, fara vreo diferenta noatabila de minerale fata de sarea de mina de pe la noi, dar roz arata mai nostim ce-i drept.
    De acord ca sarea nerafinata si fara aditivi e mai sanatoasa

  • Si eu cred ca s-ar putea ca si chestia asta cu sarea sa fie o gaselnitza de marketing, pentru ca si sarea de Himalaya contine iod exact in aceleasi cantitati ca sarea iodata obisnuita. Sarea de mare, de asemenea, contine iod. Si in privinta aditivilor am dubii. Sarea de masa, da, contine aditivi cu ghiotura. Dar oare sarea de mare, de Himalaya sau de Atlantic, ori cine mai stie ce alte soiuri de sare rasarite peste noapte, nu sunt si ele aditivate ca sa reziste in containerele in care sunt transportate si sa ajunga nealterate pe tarabele magazinelor “eco”, “bio” & whatever?

  • Eu am luat sare de mare din grecia. Am dat 1 euro pentru o punga de 1 kg.

  • Pentru o variatie la sarea de Himalaya, puteti incerca sare de mare alimentara fara iod si fara aditivi de provenienta Slovenia.

    Facebook: Sare Cu Gust

Comentează si tu

Read more:
Chec lipicios cu curmale şi ciocolată

Vara nu e sezonul cel mai bun pentru un blog culinar. Cum supele se mănâncă mai mult iarna, strugurii toamna,...

Close