Salată cu quinoa, legume coape şi dressing de iaurt

Când găsesc un lucru bun, am obiceiul să mă ţin de el câteva zile până i se duce puţin farmecul şi găsesc o altă obsesie. Legumele coapte nu sunt neapărat un lucru nou, însă în căutarea unei garnituri care să nu fie neapărat un carbohidrat, am redescoperit bunătatea legumelor coapte. Mai exact, zucchini, ardei gras, pleurotus şi ţelină stropite cu ulei de măsline, sare de mare şi piper şi rumenite molcom în cuptor până devin dulcegi şi uşor crocante. Combinate cu quinoa, au devenit o salată sănătoasă şi săţioasă perfectă pentru prânz sau cină. O salată de iarnă tare gustoasă, stropită cu un sos de iaurt cu ierburi pe care sigur o voi mai repeta.

Reţetă salată cu quinoa, legume coape şi dressing de iaurt


Salată cu quinoa, legume coape şi dressing de iaurt

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 40 minutes

2-3

Ingrediente:

  • 1/2 cană quinoa
  • 1 ardei gras
  • 1 zucchini
  • 1/2 rădăcină de ţelină
  • 2 morcovi curăţaţi
  • 1 mână de ciuperci pleurotus
  • 200 ml iaurt de băut dietetic
  • ulei de măsline
  • sare, piper
  • usturoi granulat
  • 3-4 linguriţe ierburi (oregano, pătrunjel, mărar, busuioc)
  • seminţe de dovleac pentru garnisit

Preparare:

  1. Porneşte cuptorul pe treapta mică spre medie, aprox. 180-200C.
  2. Spală-le, taie legumele cubuleţe iar ciupercile felii, dacă sunt prea mari.
  3. Înmoaie quinoa în apă pentru 15 minute apoi spal-o bine sub un jet de apă rece pentru a scăpa de învelişul ei amărui.
  4. Tapetează o tavă cu hârtie de copt, întinde legumele şi stropeştele cu ulei de măsline, sare şi piper.
  5. Pune legumele la copt pentru 30-45 minute sau până prind o culoare arămie.
  6. Între timp, fierbe quinoa cu 2 căni de apă într-un vas acoperit, pentru 15 minute. După acest timp, scurge-o de apă şi pune-o deoparte.
  7. Amestecă iaurtul cu sare, piper, ierburile uscate şi usturoiul granulat. Gustă şi condimentează daca mai este nevoie.
  8. Combină legumele coapte cu quinoa, seminţele de dovleac şi înainte de a servi salata, adaugă sosul de iaurt. Enjoy!

Note/observaţii:

Quinoa găsiţi la Ki-life sau la magazinele de produse naturiste. Boabele de quinoa cresc de 6 ori în timpul fierberii, aşa că dozaţi cu măsură. Quinoa trebuie spălată bine sub jet de apă rece pentru a scăpa de învelişul exterior amărui.





Comentarii la acest articol

  • Arata extraordinar de tentant! :D Cred ca ai uitat sa specifici la ingrediente morcovii – pe care de altfel ii iubesc la cuptor, usor crocanti :) Quinoa nu am incercat – dar tot planuiesc o vizita la Ki-Life :)

    • Cum am putut uita de morcovi :) I-am adaugat la lista, mersi de pont. Iar quinoa musai sa incerci, e una dintre cele mai satioase si sanatoase proteine :)

  • Gata, am si incercat reteta :) Quinoa este asa-si-asa ca si gust (adica mi s-a parut cam fad)..dar cred ca o voi introduce in alimentatie dpdv al valorii nutritionale :)

    In rest, am adaugat doar niste chimen la legume si a fost totul excelent!

    • Sincer sa fiu nici mie nu-mi prea place, dar combinata cu anumite ingrediente e suportabila. Ma bucur ca ti-a placut combinatia. Mai am vreo 300g de quinoa pe care trebuie sa le folosesc cumva deci stay tuned!

  • […] – salata de quinoa cu legume coapte […]

  • Ma gandesc, nu se poate face cu bulgur ? Eu asa cred ca o sa incerc….

  • Am facut cu bulgur, e dementiala salata asta, seamana la gust cu o mancare chinezeasca light.
    Nu-mi puteam imagina ca legumele alea coapte, pot fi atat de bune…
    Aaaaa, era sa uit, am pus si ceapa, care a “facut tot gustul”..

    • Faina idee! Ma bucur ca ti-a placut :)

  • Ai un blog de am ramas trasnita, si cu gura cascata, si cazuta pe spate, si in spagat…incredibil !

Comentează si tu

Read more:
crepe suzette
Crêpe suzette de cacao cu sos de portocale

Deşi aveam în "caietul de reţete" de mult clătitele acestea, zilele trecute am decis să le fac numai ca să...

Close