Salam de ciocolată

Nu ştiu cum se întâmplă dar pe oriunde umblu, ajung cumva la ciocolată. In magazin mă trezesc la rafturile cu ciocolată încercând să mă decid asupra uneia sau mai multe, în aeroport caut ciocolată care mai de care mai exotică iar zilele trecute, într-un weekend în Bruxelles, am intrat în fiecare magazin de ciocolată. Afinitatea mea pentru tabletele amărui e evidentă, sunt puţine zilele în care nu poftesc la ciocolată. Şi dacă în majoritatea zilelor, pofta se termină cu o tabletă, în alte zile pofta trebuie astâmpărată cu ceva mai consistent, mai decadent. Salamul de ciocolată de mai jos e o reinterpretare a clasicului salam de biscuiţi pe care-l mâncam în copilărie, dar căruia i-am adăugat o aromă intensă de ciocolată, nu doar cacao. Iese o felie de ciocolată aşa cum îmi place mie – crocantă, uşor amăruie, untoasă şi crocantă pe alocuri.

Reţetă salam de ciocolată

Salam de ciocolată

Timp de pregătire: 30 minutes

Timp de gătire: 1 hour

Porţii: 4-6

Ingrediente:

  • 200g ciocolată amăruie
  • 100g unt
  • 2 linguri rom sau lichior la alegere
  • 2 gălbenuşuri
  • 50g nuci, alune de pădure sau fistic(vezi Note)
  • 50g biscuiţi
  • 1 lingură cacao
  • 1 lingură zahăr
  • 1 vârf sare
  • zahăr pudră sau nucă de cocos pentru decor

Preparare:

  1. Topeşte untul şi ciocolata tăiate bucăţi la bain-marie sau într-un castron, la microunde. Amestecă-le din când în când să se omogenizeze.
  2. Bate gălbenuşurile cu zahărul tot pe bain-marie până se deschid la culoare şi încorporează lichiorul. Amestecă gălbenuşurile cu ciocolata şi untul.
  3. Încorporează cacaua, biscuiţi rupţi în bucăţi, sarea şi nucile.
  4. Lasă amestecul să se răcească la frigider până devine maleabil.
  5. Tapetează un capac de tocat cu folie de plastic, pune amestecul în mijlocul şi adună folia în jurul lui, frământând pentru a forma un cilindru.
  6. Lasă-l la frigider vreo oră, apoi scoate-l din folie, tăvăleşte-l în cocos sau zahăr pudră şi taie-l felii. Enjoy!

Note/observaţii:

Eu am folosit fructe confiate (cireşe, stafide) în lipsă de nuci, aşa că puteţi improviza după gusturi.

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • foarte bun…

Comentează si tu

Read more:
Pui balsamic cu clătite turceşti de zucchini

Când îmi va permite buzunarul şi vârsta, voi lua un vas de croazieră care face turul Mediteranei şi voi face...

Close