Rulouri cu unt de mere și merișor

Jan 27, 2014
Bogdan

Deși am început 2014 de câteva săptămâni, nu am apucat încă să vă urez “La mulți ani!”. Începusem să scriu o postare în care să recapitulez experiențele și gusturile din 2013, dar am pus-o pe plan secundar în timp ce m-am ocupat cu alte lucruri, printre care și un examen iminent la olandeză. Până acea postare va fi scrisă, vă urez de pe acum “La mulți ani!” și un an nou plin de împliniri, experiențe noi și reușite în bucătărie.

Și acum să trece la ale noastre și, anume, rețeta. Un lucru care-mi place la nebunie dar pe care nu am avut ocazia să-l încerc prea des e pâinea dulce cu scorțișoară. Am făcut una uber-delicioasă acum ceva timp pentru un atelier de pâine și de atunci tot voiam să încerc ceva asemănător. Rulourile cu scorțișoară erau următoarele pe listă, dar mă tot feream de glazura plină de zahăr ce le acoperă de obicei sau cantitatea mare de unt din compoziție și umplutură. Până la urmă am scos ingredientele din cămară și am luat răbdarea de care ai nevoie la un aluat dospit; am înlocuit umplutura clasică pe bază de unt și scorțișoară cu un unt de mere luat din State și merișoare uscate. Ar fi mers și cu magiun de prune subțiat cu puțin unt topit și aromat cu scorțișoară sau orice gem vă place, așa că procedați cum credeți de cuviință. Unt sau sirop de mere se găsește și pe la magazinele naturiste de prin Vest, dar e foarte posibil să aibă și pe la noi prin țară.

Toate ca toate, rulourile nu au mai deloc zahăr sau unt și sunt făcute parțial cu făină integrală, ca să le mâncați fără vină. Se păstrează perfect la frigider câteva zile și pot fi încăzite la cuptor sau la microunde să-și recapete pufoșenia. Sunt lipicioase, moi și merg perfect lângă un ceai sau o cafea. E un proiect de weekend, că trebuie să așteptați să se dospească, dar pe vremea asta friguroasă, niște rulouri calde cu parfum de scorțișoară merg perfect.

Rețetă rulouri cu unt de mere și merișoare

rulou cu mere

Rulouri cu unt de mere și merișor

Timp de pregătire: 2 hours, 30 minutes

Timp de gătire: 50 minutes

Porţii: 12-15

Rulouri cu unt de mere și merișor

Ingrediente:

    Pentru aluat:
  • 1 1/2 căni apă sau lapte cald
  • 1 1/2 lingurițe drojdie uscată
  • 1 lingură ulei vegetal (fără gust)
  • 1 linguriță sare
  • 3 linguri zahăr
  • 2 căni făină integrală
  • 2 căni făină albă
  • Pentru umplutură:
  • 2 linguri unt moale
  • 1/2 cană unt de mere
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1/2 cană merișoare uscate
  • 2-4 linguri de zahăr (după gust, dacă untul de mere nu e prea dulce)

Preparare:

  1. Amestecă apa caldă (sau laptele) cu drojdia și las-o 5 minute să acționeze.
  2. Adaugă uleiul, sarea, zahărul și 2 căni de făină amestecând cu o spatulă sau un tel. Adaugă restul de făină și frământă aluatul pentru 4-5 minute.
  3. Pune aluatul într-un loc cald, acoperit cu un prosop curat și lasă-l să crească aproximativ 1h-1h30'.
  4. Când aluatul a crescut, transferă-l pe suprafața de lucru dată cu făină și întinde-l într-un dreptunghi, de aproximativ 12x20 cm.
  5. Amestecă untul înmuiat cu untul de mere și zahăr, dacă folosești.
  6. Înlătură făina de deasupra aluatului ușor și întinde amestecul de unturi cu o lingură, presărând apoi cu merișoare și scorțișoară.
  7. Rulează aluatul ca o ruladă și apoi taie din sulul astfel obținut felii, aproximativ 12-15 bucăți.
  8. Transferă feliile de aluat într-o tavă, una lângă alta, lăsând puțin loc între ele să crească. Acoperă tava și lasă aluatul să se dospească într-un loc cald aprox. 1h.
  9. Când rulourile s-au dospit, preîncălzește cuptorul la 170C. Pune-le la cuptor aproximativ 40-50 minute până s-au rumenit ușor.
  10. Lasă-le să se răcească și servește-le călduțe cu un ceai sau o cafea. Enjoy!

rulouri cu unt de mere

0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • Cu ocazia asta am cautat si reteta pentru untul de mere: http://zanaeficientei.wordpress.com/tag/unt-de-mere/ :)

    • Arata exact ca ala pe care l-am avut eu, numai ca al meu nu avea adaos de zahar. Cred ca ar merge facut doar cu mere in oala sub presiune, dar n-am idee cum exact.

  • Unt de mere? Interesant

  • Potrivit Wikipedia, apple butter este originar din Olanda, Belgia si Germania. Cica in Olanda ii zice Appelstroop (sirop de mere) si ar trebui sa il gasesti peste tot, ma gandesc. In Belgia cica ar avea varianta mai dulce, sirop de Liège, facut si cu pere (am tot vazut prin magazin, dar n-am cumparat, aici il pun pe paine cica).

    • Am vazut si eu aici si chiar am luat. Dar ce am gasit in borcan era un fel de marmelata.. o chestie cleioasa si densa care nu prea merge intinsa. Nu stiu cum e in Belgia, dar aici siropul nu e chiar sirop :)

  • Ah, cred ca merge facut si fara zahar, dar in cazul asta cred ca trebuie fiert mult mai mult, ca un magiun (parerea mea). Ca zaharul are si rol de conservant sau nu? Nu stiu daca merge facut la oala cu presiune, insa eu stiu o reteta geniala de magiun, fara amestecare, in care se pune magiunul la fiert in cuptor la foc mic-mic de tot si se tine multe ore (in functie de kilograme). Nu se prinde de fund si iese exact ca ala la ceaun, fara efort.

    • Zaharul are rol de conservant, da, insa nu stiu cum fac magiunul acela de prune de Topoloveni sa reziste atat. Ca m-am uitat pe eticheta si are numai prune in compozitie.

  • Un desert perfect de iarna !

  • Foarte bine arata acest rulou. O sa incerc sa il fac si eu zilele acestea si o sa revin sa va spun cum a iesit. Multumesc pentru reteta :)

  • Cat de aromate trebuie sa fie, arata tare bine rulourile tale !

Comentează si tu

Read more:
Sare de mare, sare Himalaya sau sare de masă?

Am văzut că au apărut prin magazine râşniţe frumos ambalate cu sare de mare, deseori de 4-5 ori mai scumpe...

Close