Rulouri cu scorţişoară, nucă şi stafide

N-am mâncat prea multe rulouri cu scorţişoară până acum aşa că voi fi subiectiv când le voi zice acestora cele mai bune. Sunt moi, pufoase şi tare aromate. Le-am făcut în jurul Paştelui, când era soare în grădină şi amiaza mare. Trebuie să aştepţi câteva ore între etape, dar rezultatul final merită aşteptarea. O tavă am făcut-o doar cu scorţişoară şi stafide, iar alta cu nuci, stafide şi scorţişoară. Din ingredientele de mai jos, ies aproximativ 20 rulouri cu scorţişoară.

Reţetă rulouri cu scorţişoară, stafide şi nucă


Ingrediente:
– 3 căni făină plus încă 1/2 pentru frământat
– 1 linguriţă şi jumătate drojdie praf (am pus drojdie proaspătă 1/4 cub)
– 1/2 linguriţă praf de copt
– 1/3 linguriţă bicarbonat de sodiu
– 1 linguriţă sare
– 1 + 1/3 căni lapte
– 1/3 cană ulei vegetal (eu am folosit de floarea soarelui)
– 1/3 cană zahăr tos
– 100 grame unt topit
– 1/2 cană zahăr brun (doar alb am avut în dotare)
– 1 pachet scorţişoară
– 2-300 grame stafide
– rom sau esenţă de rom
– 100 grame nuci tocate

Preparare:
Amestecă uleiul vegetal, laptele şi 1/3 cană zahăr tos într-o tigaie. Încălzeşte amestecul pe foc mic şi ia-l de pe foc chiar înainte să fiarbă. Lasă amestecul să se răcească 20-30 minute. Între timp, înmoaie stafidele în apă şi puţin rom sau esenţă de rom.

Când amestecul e călduţ, adaugă drojdia şi aşteaptă un minut. Adaugă apoi cele 3 căni de făină, amestecă bine şi lasă coca să crească, într-un loc călduţ timp de o oră. Se va dubla în volum şi va fi tare pufoasă.

După o oră, apasă coca să iasă aerul din ea. Adaugă praf de copt, bicarbonat de sodiu, sare şi făină cât cuprinde. Frământă coca până nu se mai lipeşte de mâini. Pentru a nu se lipi de suprafaţa de lucru, poţi unge masa cu ulei sau o poţi pudra la câteva minute cu făină.

Împarte coca în două. Întinde o jumătate într-un dreptunghi lat. Toarnă jumătate din cantitatea de unt topit şi întinde-l uniform, apoi presară zahăr brun, scorţişoară şi stafidele scurse de apă. Fă la fel pentru cealaltă jumătate, adăugând pe lângă stafide şi nuci.

Rulează dreptunghiul de la bază în sus şi vei obţine un rulou lung. Strânge-l la capete apăsând cu degetele şi taie-l felii de 2-3 cm grosime. Întinde-le în tavă, lasând puţin loc între ele şi lasă-le să mai crească 20-30 minute. Pe primele, le-am făcut într-un cuptor pe gaz şi s-au făcut în 30 minute, dar au ieşit puţin mai uscate. Cele cu nucă au intrat într-un cuptor electric timp de 20 minute şi au ieşit mai pufoase. La sfârşit, am avut vreo 20-30 bucăţi.

Mănâncă-le calde, cu puţin vin sau lapte şi poate cu miere deasupra. Enjoy!
Comentarii la acest articol

  • preferatele mele! :D
    dar nu inteleg de ce si dojdie si praf de copt si bicarbonat…vad ca aluatul n-a dat pe afara.a fost foarte pufos si umflat?

    • Da, aluatul a fost tare pufos, dar cu bicarbonat si praf de copt a iesit si mai pufos. Iar rulourile au crescut si inainte de a intra la cuptor si in timp ce se faceau. Deci pufosenie maxima :D

Comentează si tu

Read more:
Pâine fără frământare

Am amintiri din copilărie în care mama făcea cea mai bună pâine la ţest, pe care o mâncam apoi caldă...

Close