Risotto cu şofran şi creveţi

May 25, 2011
Bogdan

Spre ruşinea mea, nu mâncasem risotto până acum câteva săptămâni. Aveam ideea că e un fel de orez prăjit, îmbibat în ulei, care nu prea se potrivea preferinţelor mele culinare. Dar după ce am gustat un risotto genial la Veranda (şi puţin greu între noi fie vorba), am zis să-mi încerc şi eu norocul. Având antrenament de la bătut albuşuri şi frişcă de mână, sarcina de a mesteca în risotto 20 de minute încontinuu nu a părut aşa grea. Pentru orice eventualitate, păstraţi pe cineva în apropiere în caz că cedează motorul. Primul meu risotto a fost un hit şi a fost urmat la scurt timp după de un risotto cu ciuperci.

Reţetă cu şofran şi creveţi

Ingrediente:
– 1 cană orez pentru risotto
– 5 căni supă de pui sau legume (eu folosesc Fuchs bază pentru mâncăruri dizolvat în apă)
– 1 cană vin
– 2 cepe mici
– un vârf de şofran
– 300 grame parmezan
– 50 grame cremă de brânză
– 300 grame creveţi

Preparare:
Pregăteşte supa de pui conform instrucţiunilor de pe cub sau plic. Dacă ai mai mult timp liber, fă o supă de pui din spate de pui, morcovi, ţelină, ceapă, pătrunjel şi piper. De obicei, doar bucătarii profesionişti au timp pentru asta :)

Toacă ceapa mărunt. Încălzeşte la foc mediu nişte ulei de măsline într-o tigaie mare antiaderentă sau o oală cu aceleaşi proprietăţi şi căleşte ceapa până devine translucidă. Adaugă apoi orezul, amestecând două minute şi stinge cu vin. Când vinul aproape s-a evaporat, adaugă o cană de supă continuând să amesteci până se evapora. Adaugă altă cană de supă şi tot aşa până orezul s-a fiert dar nu şi-a pierdut forma, cam 20 minute. E bine să laşi orezul al dente şi să guşti constant să te asiguri că e făcut.

În paralel, decortichează creveţii, spălaţi-i bine şi căliţi-i în puţin unt 2-3 minute.

Secretul unui risotto reuşit e să amesteci constant în orez pentru a-şi elibera amidonul. Orezul nu se spală în prealabil şi supa care se adaugă treptat ar trebui să fie caldă, pentru a nu întrerupe procesul de fierbere. Se foloseşte supă şi nu apă pentru a da mai multă aromă. În cazul meu, aş fi putut folosi şi supă de peşte, pentru că mergea perfect cu creveţii.

La sfârşit, când orezul s-a făcut, ia-l de pe foc, lasă-l să se odihnească 2 minute, apoi adaugă parmezanul, amestecând bine, şi crema de brânză. Dacă vrei mai multă aromă, poţi adauga şi 2 linguri de unt, ulei de măsline extravirgin sau puţin ulei de trufe. Din cantităţile date, au ieşit 3 porţii. Pune câţiva creveţi pe deasupra şi serveşte risotto-ul cald. E cheezy, foarte aromat şi perfect atunci când ai musafiri pentru că poate fi pregătit parţial în avans, apoi terminat când sosesc musafirii.




Comentarii la acest articol

  • Excelent risotto-ul tau :).

    • Multumesc! Mie-mi zboara gandul la tartele tale cu ton :)

  • Arata super bine, dar ar fi bine sa spui si de unde cumperi anumite ingrediente. Ex: sofran?!

    • Diana, sofran am gasit in Carrefour. E un pliculet mic pe care-l poti folosi de 4-5 ori.

  • Minunat risotto-ul tau.. acum musai trebuie sa-i fac lui Marius :)

  • Uite si aici o reteta misto, poate iti da niste idei :) Mie cu siguranta mi-a dat si o sa incerc cat de curand :). Si eu am cumparat sofranul din tara pentru ca in Cehia nu am gasit.

  • Am incercat si eu sambata risotto 4 formaggi la cutie si mi-a placut foarte mult! Nu e la fel de sanatos cu cel facut in casa, dar bunut asa…

    • Acum poti incerca si unul facut in casa, sa vezi cat de diferit e gustul :)

Comentează si tu

Read more:
Posset – Cremă de lămâie

Acum ceva zile, eram într-o perioadă de inspiraţie maximă. Găteam la foc continuu 2-3 preparate pe seară, deci un meniu...

Close