Ricotta făcută în casă

Nov 25, 2011
Bogdan

Aventurile mele în bucătărie funcţionează după principiul obsesiilor de moment. Dacă la început experimentam diferite tipuri de cheesecake-uri (clasic, pufos cu caramel sau ciocolată albă şi zmeură), zilele astea am trecut la altceva, tot cheese related. Curiozitatea pentru făcutul brânzei mi-a fost dată de o mică unealtă primită cadou de la o cititoare, anume o strecurătoare care te scapă de lichidul în exces, eliminând nevoia tifonului în mai multe straturi. Prima reţetă de brânzeturi a fost ricotta, o brânză italienească moale, pufoasă, asemănătoare urdei, dar mai gustoasă şi cremoasă. Tot experimentul a fost mai uşor decât mă aşteptam şi a decurs fără probleme iar din ricotta rezultată am făcut un desert rapid tot italienesc de te lingi pe degete (reţeta în curând).

Ricotta făcută în casă


Ingrediente:
– 1 litru lapte
– 4 linguriţe oţet de mere sau de vin alb
– sare

Înainte de a face ricotta, câteva ponturi:

 • Pentru coagulare, se poate folosi şi zeamă de lămâie, însă rezultatul poate varia din cauza PH-ului lămâii, care nu este mereu constant. Cei de la SeriousEats au făcut teste şi au concluzionat că oţetul merge cel mai bine. Dacă aveţi timp şi vă interesează ştiinţa din spatele procesului, vă recomand să citiţi tot articolul.
 • Laptele folosit trebuie să fie pasteurizat, nu UHT. Laptele UHT (fiert la o temperatură de peste 135°C pentru omorî bacteriile) nu se încheagă aşa bine. Eu am folosit lapte de ţară, care a avut gustul laptelui de odinioară iar ricotta rezultată o aromă uşor dulceagă.
 • Pentru scurgerea ricottei, am folosit o plasă deasă cu suport (v-am zis de ea mai sus), dar se poate folosi tifon pus în 3-4 straturi de la farmacie. Rezultatul e acelaşi, doar că bătaia de cap e mai mică pentru prima variantă. Dacă aveţi de gând să faceţi brânză mai des, o unealtă specială e de preferat.

Cum faci ricotta?:
Pune laptele la fiert, amestecând din când în când să nu se ardă, şi ia-l de pe foc chiar înainte să dea în clocot. Adaugă oţetul şi amestecă timp de 1 minut în lapte, având grijă să nu desparţi cheagurile ce se formează. Acoperă apoi oala cu un prosop curat şi las-o câteva minute.

Pune zerul, împreună cu cheagurile formate în tifon, iar tifonul într-un castron adânc. Lasă ricotta la scurs în funcţie de consistenţa pe care o doreşti: 5 minute pentru o brânză mai cremoasă, 15-20 pentru ricotta ce se întinde cu uşurinţă pe pâine (ca cea din magazin) iar mai mult de 2 ore sau peste noapte pentru o textură mai uscată, asemănătoare urdei. Eu am ales calea de mijloc, am lasat-o cam 15 minute şi am mai stors-o puţin până au dispărut urmele vizibile de zer. În imaginile din postare, eu am folosit 2 litri de lapte pentru aproximativ 250-300g ricotta (ochiometric).

Ricotta astfel rezultată are numeroase aplicaţii: dovlecei umpluţi, servită la micul dejun cu miere şi nuci, pentru umplut pere (Mihai are o reţetă pe care vreau să o încerc), în compoziţia de pancakes, muffins sau la cuptor sau ricotta cu lămâie – varianta mea. Enjoy!

Aţi încercat să faceţi brânză acasă? Daca da, care a fost rezultatul?
Comentarii la acest articol

 • Daca nu se pun vreo 2 branze care au facut mucegai (nu, nu din ala bun din pacate) in spate prin frigider (incidente izolate, totusi :D), nu, nu am incercat. :))

  Dar retata ta pare usoara si o s-o incercam :) Mai ales ca mancam multe tartine cu ricotta, suc de lamaie, menta si masline :)

  • Am mai incercat inainte de asta sa fac unt intr-un borcan si a mers,oarecum. Poate repet si documentez procesul, desi untul din comert e acceptabil ca pret si calitate.

   Incercati-o si sa-mi spuneti cum v-a iesit. :)

 • As propos de unt.
  Nu stiu daca in Romania se gaseste, dar noi folosim aici numai Irish butter (the Gold of the Green Isle se cheama sau cam asa ceva) de cand l-am descoperit si suntem foarte incantati. Se gaseste si simplu, si usor sarat (mai ieftin un pic si mai bun decat President, dar per total ceva mai scump (cu vreo 50 de centi) decat untul de masa, the regular one) si se comporta perfect si la baking si consumat simplu.

  • Nu se gaseste, insa este President pe care nu-l folosesc la gatit, insa e al naibii de bun simplu, pe paine. Gasisem la un moment dat si unt belgian de la Delhaze, galben si parfumat, dar nu au mai adus…

 • Foarte bine explicata. Multumim

 • Din 2 litri de lapte de vacă (adevărat) 3,5 – 4 % grăsimi nu îți va da mai mult de 250g brânză (aseară am făcut)

  • Mersi de pont! Voi modifica postarea! :)

 • se face cu lapte de oaie,capra,vaca? cu ce lapte e mai buna/? eu stau la tara si pot sa iau oridecare !

  • Nu am incercat decat cu lapte gras de vaca. Daca incerci cu altceva, sa ne spui si nou acum ti-a iesit!

Comentează si tu

Read more:
septembrie cu instagram
Note din Haga, ep. 5 – Septembrie în imagini

A fost şi septembrie, o lună marcată de noua mea afinitate pentru Instagram. Am fost pe acasă câteva zile şi...

Close