Ricotta al limone

Nov 30, 2011
Bogdan

Nu ştiu cum se întâmplă, dar eu unul nu pot rezista unei porţii sănătoase de brânza combinată cu nişte ouă, zahăr şi arome şi pusă la cuptor. Şi nu mă refer numai la cheesecake-uri, ci şi la pască, brânzoaice, plăcintă cu brânză sau pateuri. Brânza aceea coaptă şi pufoasă înfăşurată sau susţinută de un aluat uşor crocant e pentru mine ideea unui desert perfect. Iar reţeta asta nu se dezice, dacă nu punem la socoteală aluatul. De combinaţia ricotta&lămâie am aflat de la o amică proaspăt întoarsă dintr-o vizită în Italia care a adus, printre altele, şi cu o bucată din desertul ăsta genial ce aparent se găseşte prin toate supermarket-urile. Aşa că după ce experimentul ricotta a fost un succes, era normal să includ brânza într-un desert ca acesta. Ricotta la cuptor este desert pufos, parfumat cu un gust între pască şi cheesecake şi o textură uşor poroasă. O chestie pe care n-aş refuza-o niciodată şi pe care aş repeta-o cât mai des!

Reţetă Ricotta al limone


Ingrediente:
– 400g ricotta
– coajă rasă de la o lămâie
– 2 linguri zeamă lămâie (+/- după gust)
– 100g zahăr
– 1 lingură amidon
– 4 ouă
– un vârf de sare
– 1 linguriţă esenţă vanilie
– puţin unt

Preparare:
Porneşte cuptorul la 170C/treaptă mică şi lasă-l să se încălzească. Dizolvă amidonul în zeama de lămâie şi separă ouăle. Amestecă ricotta cu gălbenuşurile, adaugă apoi zahărul, coaja rasă de lămâie, zeama de lămâie cu amidon şi zahărul. Bate albuşurile spumă împreună cu puţină sare şi combină-le cu o spatulă şi puţină atenţie în amestecul de brânză.

Unge pereţii unui vas iena sau a unei tave (max 25cm diametru să nu iasă tarta prea subţire) cu unt. Toarnă amestecul în tavă şi pune-l în cuptorul preîncălzit pentru 1 oră. Ies cam 6 felii mici ca cele din poză, cât pentru 2-3 persoane. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • oh, da! suna perfect! aromat si racoritor! notat!

  • Mmmm, ce bunatate!!! Multumesc mult pentru reteta, e delicioasa si foarte rapida, cred ca in mai putin de jumatate de ora a fost in cuptor, foarte simplu de facut. Neaparat o sa o mai fac, e perfecta si pentru piticii mei!

    • Ma bucur ca ti-a placut! E o reteta tare buna, pe care am facut-o des. Iti recomand sa o incerci odata si cu lime si sa vezi diferenta ;)

  • E delicioasa, tocmai am facut-o, in cuptor a crescut ff mult si frumos dar apoi cand am scos-o s a desumflat :( Nu exista nici un truc ca sa ramana asa crescuta?

    • Banuiesc ca poti bate albusurile spuma tare cu zahar si apoi sa le amesteci cu restul compozitiei. :)

Comentează si tu

Read more:
Şniţel vienez gratinat

Nu am fost mare fan şniţel până acum câteva luni. O bucată de pui în pesmet sau ou friptă nu...

Close