Vinegreta cea de toate zilele

Uleiul şi oţetul – această combinaţie esenţiala pentru o salată, deseori însoţită de alte ingrediente, se numeşte vinegretă şi este poate cel mai popular sos pentru salate. Fiindcă aproape a venit primăvara, ţine minte reţeta următoare pentru vinegreta clasică sau variaţiuni: vinegretă cu muştar, italiană, cu ierburi sau miere.

Esenţial pentru o vinegretă e raţia ulei – oţet să fie 3:1. Cât raţia rămâne intactă, nu se va acri salata! Pentru o vinegretă ca la carte, amestecă ingredientele bine şi lasă-le să se odihnească 10-15 minute înainte de a le servi. Sucul de lămâie poate substitui oţetul în aceleaţi cantităţi, iar uleiul de măsline extravirgin poate fi înlocuit de alt ulei vegetal (aici găseşti tipurile de ulei pentru gătit)

Reţetă vinegretă clasică
– 3 linguri ulei de măsline extravirgin
– 1 lingură oţet balsamic, de mere
– sare, piper

Amestecă ingredientele într-un blender sau cu un tel şi lasă-le câteva 10-15 minute să se întrepătrundă aromele. Uleiul şi oţetul se vor separa după un timp, aşa că ai grijă să le amesteci înainte de a le pune pe salată.

Reţetă vinegretă cu muştar
– 3 linguri ulei de măsline extravirgin (sau orice alt ulei vegetal)
– 1 lingură oţet balsamic/de mere/de vin roşu
– 1 linguriţă muştar Dijon sau franţuzesc boabe
– sare, piper

Amestecă muştarul cu oţet până se combină. Adaugă uleiul şi amestecă totul într-un blender sau de mână.

Reţetă vinegretă italiană
– 3 linguri ulei de măsline extravirgin (sau orice alt ulei vegetal)
– 1 lingură oţet balsamic, de mere
– 1 căţel usturoi tocaţ
– 1 linguriţă pătrunjel tocat
– sare, piper

Toate ingredientele merg la blender sau se amestecă de mână până se combină. Se odihnesc 10-15 minute şi merg pe salată.

Reţetă vinegretă cu ierburi
– 3 linguri ulei de măsline extravirgin (sau orice alt ulei vegetal)
– 1 lingură oţet balsamic, de mere
– 1 linguriţă muştar Dijon sau franţuzesc boabe
– 1 linguriţă pătrunjel tocat
– 1 linguriţă ierburi proaspete tocate sau uscate (busuioc, tarhon, oregano)
– sare, piper

Amesteci muştarul cu oţet până devin o entitate :), apoi adaugi uleiul şi ierburile şi le amesteci bine sau laşi blenderul să facă treaba.

Reţetă vinegretă cu muştar şi miere
– 3 linguri ulei de măsline extravirgin (sau orice alt ulei vegetal)
– 1 lingură oţet balsamic, de mere
– 1 linguriţă muştar Dijon sau franţuzesc boabe
– 1 linguriţă miere
– sare, piper

Combini oţetul cu muştarul, apoi adaugi mierea, uleiul, sarea şi piperul şi le amesteci bine.



Comentează si tu

Read more:
Sunday breakfast: burgers pentru micul-dejun

Nu, nu m-a lovit pofta burgerilor, dar ştiţi că îmi place să încerc de fiecare dată ceva nou la micul...

Close