Tarte Tatin cu mere şi ananas caramelizate

Mar 30, 2011
Bogdan

Tarta această franţuzească mă tachinează încă de când am făcut una asemănătoare în cadrul turului culinar. În timp ce tarte aux pommes se face în intregime la cuptor, Tarte Tatin presupune pregătirea unui caramel din zahăr şi unt şi înmuierea merelor în acel sos înainte de a intra în cuptor. Tarta se prepară cu fundul în sus şi se întoarce când e gata. Reţeta nu pare impresionantă dar gustul de caramel, unt şi merele lipicioase fac tarta unul dintre noile mele deserturi preferate. Şi fiindcă ananasul se combină cu caramelul, am experimentat şi o variantă mai exotică

Reţetă Tarte Tatin cu mere şi ananas


Ingrediente:
Aluat:
– 200g făină
– 1 lingură zahăr
– 125g unt rece
– 3 linguri apă rece
Compoziţie
– 4-5 mere (în funcţie de mărimea tăvii)
– 1/2 cană zahăr (aprox. 100 grame)
– 2 linguri unt
– 1 felie ananas

În loc de introducere:
Deşi se face uşor, trebuie să te asiguri înainte de toate că ai o tavă bună în care să faci caramelul. Eu am folosit un vas rotund de iena care a stat pe aragaz, la foc mic dar puteam pregăti totul în cuptor, am realizat mai târziu. Pentru formele de ceramică în care am făcut minitartele, totul s-a făcut exclusiv în cuptor. Aş fi folosit o tavă de tort cu pereţi detaşabili, dar nu am vrut să risc să curgă caramelul prin tavă. Aşadar, în funcţie de posibilităţi te poţi folosi de cuptor sau aragaz pentru caramel. Pentru minitarte, am urmat aceeaşi reţetă, dar cu cantităţi reduse (1 linguriţă unt la 2-3 de zahăr). Combinaţia de măr cu ananas e ideală, dar poţi face tarte cu oricare dintre ele.

Preparare:
Reţeta aluatului este cea de pâte brisée, căruia i-am adăugat zahăr. Se poate folosi foietaj din comerţ, dar am preferat să evit aluaturile cu margarină. Pentru preparare, combini făina cu zahărul, adaugi untul rece şi amesteci cu degetele până obţii o textură nisipoasă. Adaugi apa rece şi frămânţi 2-3 minute până când se formează o bilă. Ai destul aluat pentru o tavă mare (25-30 cm) sau vas de iena (15 cm) şi 2-3 forme ceramice. Pui aluatul la frigider până te ocupi de restul.

Cureţi merele de coajă, le scobeşti cu o linguriţă miezul şi le tai bucăţi groase. Dacă ai şi ananas, îl cureţi, îl tai felii rotunde, apoi bucăţi având grijă să scoţi miezul lemnos.

Topeşte pe aragaz la foc mic sau în cuptor untul într-o tavă ce intră şi la cuptor, apoi adaugă zahărul. Pune vasul pe foc/în cuptor până caramelul devine arămiu deschis. Scutură puţin vasul dacă nu are o culoare uniformă caramelul.

Aşază merele şi/sau ananasul pe tavă într-o formă radială (fără să laşi goluri prea mari) şi pune totul pe foc mic/în cuptor timp de 10-15 minute. Fructele trebuie să se înmoaie, iar caramelul să prindă culoarea castanie, dar să nu se ardă.

În paralel, scoate aluatul din frigider şi întinde-l într-o foaie subţire. Taie un cerc din aluat cam cât diametrul tăvii tale şi pune-l peste merele din tavă. Înţeapă aluatul cu o furculiţă şi împinge margini sale în jos. Pune tarta la cuptor timp de 30-45 minute, la foc mediu sau până când aluatul se rumeneşte. Caramelul ar trebui să fiarbă pe margini, dar să nu se înnegrească.

După 2-3 minute, întorci tarta, presari scorţişoară şi o serveşti simplă, cu îngheţată sau friscă. Fiind mai suculent, caramelul nu s-a lipit aşa bine pe tarte dar tot s-a simţit.
Comentarii la acest articol

  • Ce perfecta este tarta! Aurie, delicioasa, minunata <3

  • o placere sa citesti!!!eu lucrez cu mare placere in bucatarie,o sa fac negresit tarta!!

Comentează si tu

Read more:
Dulciuri din Anglia – Sticky toffee pudding (budincă lipicioasă cu caramel)

Se zice că englezii au dinţi urâţi şi asta pentru un motiv bine întemeiat - din cauza ceaiurilor şi, probabil,...

Close