Sufleu de ciocolată, cald şi pufos

Feb 4, 2011
Bogdan

Urăsc frigul şi iarna, mai ales din cauza ultimelor zile care au reuşit să-mi îngheţe toate extremităţile. Când văd ce e afară, nu-mi vine decât să mă pun în bucătărie şi să pornesc cuptorul. Nu contează ce gătesc, atât timp cât se aburesc geamurile şi e inundată casa de mirosuri. Şi până vine primăvara şi pot să merg din nou în piaţa, m-am gândit să întâmpin gerul cu un desert cald.

Sunt un chocoholic. Aş mânca ciocolată toată ziua, cu cât mai diversă cu atât mai bine. Dacă nu este prea dulce, e şi mai bine – parcă nu poţi savura bine o ciocolată dacă are prea mult zahăr. Iar când şi dacă mă plictisesc de ciocolată, caut un desert cu ciocolată. Sufleul de ciocolată a fost alegerea perfectă în ciuda ezitării mele de a nu folosi cuptorul imprevizibil din apartament. Din fericire, n-a distrus rezultatul final cum mi-a distrus pâinea sau aluatul de pizza. A mers perfect într-o seară geroasă de iarnă şi sunt sigur că ar merge perfect ca desert pentru Valentine’s Day.

Reţetă sufleu de ciocolată

sufleu de ciocolata


Sufleu de ciocolată, cald şi pufos

Ingrediente:

 • 115 grame ciocolată amăruie (70 %)
 • 20 grame unt
 • 30 ml smântână
 • 2 ouă separate
 • 35 grame zahăr

Preparare:

 1. Pregăteşte formele de sufleu (eu am avut ramekins) dându-le cu unt şi presărând zahăr peste unt. Ai grijă să scuturi zahărul în exces care nu se lipeşte de unt. Pune-le la frigider.
 2. Pune ciocolata, cu o lingură de unt şi cu smântâna la topit, la baie de aburi. Amestecă cu o lingură de lemn pentru a combina ingredientele. Odată ce ciocolata s-a topit, ia-o de pe foc şi las-o să se răcească. Adaugă cele doua gălbenuşuri în ciocolată amestecând până se încorporează.
 3. Dacă ai gălbenuş în albuş sau castronul e murdar, ouăle nu se vor face spumă. Aşadar într-un castron de mixer curat, bate cele două albuşuri cu un praf de sare cu mixerul sau un tel. Când s-au făcut spumă şi se cunosc urmele telului, adaugă zahărul şi mai bate albuşurile până se transformă într-o spumă tare care se prinde de tel.
 4. Amestecă albuşurile cu ciocolata cu o lingură de lemn, având grijă să amesteci uşor, de sus înspre fundul castronului. Odată ce compoziţia este omogenă, pune-o în forme şi dă-o la cuptor la foc mediu pentru aproximativ 10-15 minute. Sufleul se va ridica şi se va deschide puţin la culoare. Se serveşte cald, simplu sau cu îngheţată.

reteta sufleu ciocolata

Mie mi-a plăcut gustul simplu acompaniat de o cupă de îngheţată, dar cred că ar merge în compoziţie şi puţină esenţă de rom, cu coajă de portocale sau cu vanilie.

sufleu ciocolata
Comentarii la acest articol

 • A fost delicios. Am pus esenta de rom si roaja rasa de portocala. Super!

  • Buna idee! O sa il incerc si eu asa cat de curand :)

Comentează si tu

Read more:
Tort de cacao şi zmeură cu cremă de ciocolată şi avocado

Nu sunt adeptul torturilor, în principal pentru că ultimul tort pe care l-am făcut, cel cu ciocolată şi cocos, s-a...

Close