Pui la sticlă (și salată din “resturi”)

Jan 7, 2011
Bogdan

Te-ai întrebat vreodată ce să faci cu un pui întreg? Mama probabil ar ști să răspundă întrebării într-o clipă și ar reuși să facă 3 feluri de mâncare din care am mânca 2-3 zile. Those were the times. Până acum câteva luni, n-aș fi stiut să răspund întrebării. O pasăre întreagă era muntele meu Kilimanjaro – mulți au făcut-o, dar parcă încă pare greu să-l urci până la vârf.

Din fericire, am descoperit acum câteva luni o rețetă tare bună care nu necesită prea multă atenție și măiestrie. Varianta simplă a rețetei e să proptești un pui condimentat pe o sticlă și să-l bagi la cuptor o oră. Varianta detaliată o găseşti în cele ce urmează.

Rețetă pui la sticlă


Pui la sticlă (și salată din “resturi”)

Timp de pregătire: 10 minutes

Timp de gătire: 1 hour

Porţii: 3-4

Ingrediente:

  • un pui întreg
  • boia dulce
  • Fuchs vegetal (că-i cât de cât natural) sau vegeta
  • sare, piper
  • Pentru mujdei:
  • 4 căței usturoi
  • 200 ml smântână
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare, piper

Preparare:

  1. Pune puiul într-o oală și freacă-l cu Fuchs, boia, sare și piper până e acoperit uniform. Umple o tavă înaltă și o sticlă de bere cu apă, tava până la jumătate și sticla plină ochi. Pune puiul pe sticlă și sticla în tavă și pune totul la cuptor timp de aproximativ o oră sau până e rumenit și bine făcut.
  2. Între timp, zdrobește cei patru căței de usturoi cu puțină sare, amestecă-i cu smântână și înmulțește compoziția cu puțină apă sau lapte dacă-i prea groasă. Puiul poate fi servit cu pâine, fără garnitură (că de obicei nu-i loc în cuptor și pentru asta) dar merge de minune și cu niște cartofi la cuptor acoperiți și ei cu mujdei.
  3. Lasă pieptul de pui pentru ultima dată, că de obicei 2 persoane se satură din pulpe și aripioare. Pieptul de pui poate fi tăiat cubulețe și amestecat cu salată verde, ceapă verde, telemea, ridichi, roșii, castraveți, ardei gras - toate acestea stropite cu ulei de măsline, oțet balsamic, sare, piper și ce ierburi mai sunt prin cămara. Și așa avem ce mânca a doua zi.




Comentarii la acest articol

  • Arata foarte bine :) eu am facut un pui intreg (uns cu unt condimentat cu rozmarin, boia, provenceuri) pe pat de morcovi, rodie, usturoi, apio si ceapa rosie. Sosul pe care l-a lasat a fost genial, sta vreo doua ore la cuptor, foc mic, dar merita asteptarea :)

Comentează si tu

Read more:
Supa cremă de zucchini cu busuioc şi iaurt

De când am părăsit Bucureştiul pentru locuri mai ploioase, tot mă surprinde discrepanţa mare dintre preţurile din supermarket-urile româneşti şi...

Close