Pui copt cu portocale şi ierburi de provence

Nu-mi place iarna mai deloc, dar îmi plac anumite lucruri ce se petrec iarna. Masa de Crăciun, prima zăpadă, revelionul petrecut în alte ţări şi cadourile. Portocalele sunt unele dintre lucrurile pe care le aştept toată vara şi cum tocmai le-a venit sezonul, am marcat acest moment cu o lădiţă de 10kg de portocale greceşti cumpărată din Metro. N-am vrut să ratez ocazia de a folosi portocalele astea aromate aşa că am zis să le includ într-un preparat. Combinaţia de ierburi de provence si portocale dă un gust senzaţional chiar şi celui mai uscat piept de pui. Fiecare component se combină într-o aromă unică, de parcă zici că au fost făcute unele pentru altele. Iar reţeta e perfectă pentru atunci când nu ştii ce să faci cu un pui întreg.

Reţetă pui copt cu portocale şi herbs de provence


Ingrediente:
– 1 pui întreg spalat, curăţat de grăsime şi secţionat
– coaja de la 3 portocale
– sucul de la 5 portocale
– 3 căţei usturoi tăiaţi mărunt
– 2 linguri herbs de provence
– 2-3 linguri unt
– 1/4 cană ulei de măsline
– 1 linguriţă paprika
– 1 portocală pentru garnisit
– sare, piper

Preparare:

Pentru herbs de provence, eu mi-am făcut propriul mix. Cel din comerţ nu are levănţică ce dă un gust aparte. Formula mea pentru amestec a fost: câte o linguriţă de rozmarin, salvie, cimbru, lavandă, oregano, busuioc, pătrunjel, tarhon.

Într-un castron, combină sucul şi coaja de portocale, paprika, ierburile, usturoiul şi uleiul de măsline. Pune puiul şi amestecul de mirodenii într-o pungă cu fermoar (zip-lock). Sigilează pungă, înlăturând aerul şi agit-o puţin ca sucul să acopere bucăţile de pui uniform. Lasă puiul la marinat 2-3 ore sau peste noapte.

Când eşti gata de copt, încălzeşte cuptorul la 200C. Transferă puiul împreună cu ingredientele marinatei într-o tavă cu pereţi înalţi, condimentează cu sare şi piper, apoi adaugă cubuleţe de unt peste pui. Coace puiul pentru 30-40 minute, întorcând bucăţile pe cealaltă parte la jumătatea timpului de coacere. Puiul este gata când s-a rumenit uşor.

Serveşte puiul simplu, cu o bucată de pâine prăjită pentru sos, cu legume sotate, cuşcuş sau nişte cartofi copţi. Ies cam 2-3 porţii sau şi 4, dacă le serveşti alături de garnitură. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Buna Bogdan, te astept cu drag la provocarea lunii decembrie “Dulce Romanie”. Intra sa vezi cu ce ingrediente te provoc

    http://brindusascheaua.blogspot.com/2011/12/provocarea-lunii-decembrie-2011-dulce.html

    • Buna alegere pentru provocarea asta. Prajituri de Craciun sigur facem :)

  • oh-la-la! A picat la tanc postul asta. Tocmai m-am pricopsit cu un kil de piept de pui (pour moi-même) si l-am feliat pe tot . E condimentat cu herbs de provence de la muma lor (de ceva vreme condimentez tot ce apuc cu ierburile astea). Portocale numa’ sa merg sa cumpar si sa vezi atunci desfatare culinara. Multam de pe-acu’

    • Daca-ti plac ierburile de provence, cu siguranta iti va placea si reteta de pui. Eu unul m-am indragostit de arome :)

  • Loved it, loved it, loved it…l-am facut fara ulei/unt si fara levantica (nu am avut in casa :( ) si tot a fost delicios. Am descoperit de curand acest blog, in cautare de retete cat mai sanatoase dar cu gust si deja sunt dependenta. O sa incerc si dulciurile cat de curand :)

    • Multam de apreciere. Levantica nu se simte prea mult, da doar un parfum discret. Iar uleiul/untul fragezeau puiul mai mult. Ma bucur ca ti-a placut si te invit sa incerci si alte retete, incl. dulciurile cu care ma mandresc in mod special :)

  • Hi, Bogdan! Te-am descoperit la reteta Boeuf Bourguignon. Trebuie sa incep o dieta si inainte as vrea sa fac o suita de crapelnite ale “burlacilor” sort of… Am ales sa fac preparatul de mai sus a la Julia Child si am sa urmez reteta ta.
    Puiul tau provensal pare foarte aromat. Eu totusi sint precauta la mixul atitor ierburi, aproape toate foarte aromate, diferite intre ele, as zice. Menta cu levantica? Cimbrul cu menta? Deh, vorba lui Hannibal Lecter, merita oricind incercat ceva nou :D:D …
    Inainte de Revelion am facut ceva asemanator: piept de curcan impanat cu portocale si copt in bacon, pus de asemenea citeva ore in bait de menta, coaja de portocala si vin. A iesit foarte bun, parca nici nu era curcan.
    Te voi urmari pe blog, desi, jur, nu lucrez in servicii… ci helas! la serviciu.

    • Hey Sandie,

      Reteta e chiar din cartea Juliei, deci sigur iti va iesi ceva bun. Cat despre puiul provensal, aromele nu sunt asa intense pentru ca sunt ierburi uscate care si-au mai pierdut din “potenta”. Eu n-am simtit un parfum deranjant, dar daca nu-ti place vreuna dintre ierburi, poti oricand sa o scoti din ecuatie. Multumesc pentru apreciere si pentru vizita, spor la bucatareli! :)

Comentează si tu

Read more:
Garden party & Electrolux

V-am povestit acum ceva timp despre o foarte plăcută seară în care am gătit alături de alţi bloggeri la Club...

Close