Posset – Cremă de lămâie

Acum ceva zile, eram într-o perioadă de inspiraţie maximă. Găteam la foc continuu 2-3 preparate pe seară, deci un meniu complet, de parcă eram în bucătăria unui restaurant. Despre unul dintre preparatele din meniu veţi citi în cele ce urmează. Lămâia, personajul principal al desertului, este un ingredient care-mi place tare mult şi pe care mi-am propus să îş folosesc mai des. Curd-ul e cel mai frecventă cremă cu lămâie dar câteodată e un pic cam greoaie pentru un desert. Ei bine, am găsit o alternativă perfectă la clasicul curd – o de cremă de lămâie fără ou, gelatină sau amidon dar cu o consistenţă super cremoasă şi cu un gust care creează dependenţă. Are în componenţă numai 3 ingrediente, se face uşor şi se numeste posset. Posset este o cremă care a fost închegată cu ajutorul sucului de lămâie şi cu zahăr – nimic mai mult, fără aditivi sau prafuri. Aşadar, iată o cremă catifelată, densă, asemănătoare untului, cu o aromă plăcută de lămâie şi lapte care se întinde perfect peste prăjituri sau clătite.

Reţetă posset (cremă de lămâie)


Ingrediente:
– 200 ml smântână grasă (min. 30% grăsime)
– 4 linguri zahăr
– coaja rasă de la o lămâie
– 2-3 linguri zeamă de lămâie

Preparare:
Într-o crăticioară, încălzeşte la foc mic smântâna lichidă şi zahărul, amestecând până se dizolvă. Lasă smântâna să dea în clocot, apoi mai las-o 5 minute să fiarbă şi amestecând din când în când. Aş sugera să nu pleci de lângă aragaz fiindcă smântâna se arde destul de uşor.

După cele 5 minute de fiert, ia-o de pe foc, amestecă zeama de lămâie şi las-o să se răcească 10-15 minute. Adaugă apoi coaja de lămâie şi transferă crema rezultată într-un castron. Din cantităţile date a ieşit un castron mic de cremă.

Posset poate fi servită călduţă ca o budincă, dar dacă o laşi la frigider câteva ore se întăreşte şi devine fermă, perfect pentru întins pe muffins, clătite sau biscuiţi. La mine a mers perfect cu mini-clătite olandeze pufoase a căror reţetă o voi publica zilele viitoare pe blog. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Exact ce cautam – o crema de lamaie usoara ! Multumesc !

    • Cu multa placere! Sper sa-ti placa :)

  • Ufffffffffff,nu mai speram sa gasesc o crema de lamiie fara “indicatiile de pe pachet”,faina,amidon,gelatina s.a. mersiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !!!!!!!

    • Cu placere, sper sa-ti placa si la gust :)

  • Buna,
    Spune-mi, te rog, daca aceasta crema crezi ca este potrivita a fi folosita la un tort (ceva gen tort diplomat). Ideea este daca se intareste sufficient de bine pentru a sta “bat”.

    • Cristina, imagineaza-ti textura ca fiind una de creme brulee. Deci e cat de cat solida, dar as zice ca depinde si de cat de greu e blatul. Eu as pune jumatate de blat intr-o forma cu pereti detasabili, apoi crema si as lasa-o sa se intareasca la frigider pana sa adaug si blatul de deasupra.

  • Super reteta, mai ales ca arata fabulos. O sa incerc si eu sa o fac avand in vedere ca lamaile sunt preferatele mele.

Comentează si tu

Read more:
Salată cu dovlecei marinaţi, seminţe de pin şi pecorino

De când am fost serviţi cu o cină perfectă acasă la Andreea, mi-au rămas în minte rulourile de dovlecei cu...

Close