Pollo al Chilindrón – Pui cu ardei gras şi jamón

Nov 28, 2012
Bogdan

Nu ştiu cum e cu voi dar de câteva săptămâni încoace trec printr-o perioadă de foame cronică. Şi nu mă refer numai la mâncare, ci la mai toate lucrurile care mă înconjoară şi de care mă ataşez. Găsesc o melodie care-mi place şi o repet la infinit până o ştiu pe dinafară. Încep cu un episod din Top Chef şi mai văd altul şi încă unul până termin sezonul şi am inspiraţie pentru câteva săptămâni încoace. Cu mâncarea e şi mai complicat – lăsând modestia la o parte, cam tot ce-mi iese din bucătărie are un gust aşa bun încât îmi vine să mănânc tot preparatul. Iar în weekend asta se întâmplă… porţii duble, mic dejunuri bogate, multe gustări şi gătit ce îmi dictează poftele. Puiul cu ardei gras şi jamon e una dintre mâncărurile gătite în momentele astea de foame cronică, una care se coace domol la cuptor preţ de vreo oră şi îţi parfumează casa cu tot felul de arome. Ca şi puiul vânătoresc sau boeuf bourguignon, se face relativ simplu şi hrăneşte vreo 4-5 guri dintr-o lovitură. E masa perfectă pentru când vrei să fugi de frig şi să te înconjori cu oameni frumoşi şi mâncare bună.

Reţetă pui cu ardei gras şi jamón (Pollo al Chilindrón)


Pollo al Chilindrón – Pui cu ardei gras şi jamón

Timp de pregătire: 30 minutes

Timp de gătire: 40 minutes

Porţii: 4-5

Ingrediente:

  • 4 - 6 ciocănele
  • 3 cepe mari
  • 6 ardei graşi
  • 4 căţei usturoi
  • 200 ml (1 cană) vin alb
  • 100g jamón serrano
  • 1/2 linguriţă pimentón (sau paprika dulce)
  • 400 ml roşii pasate (1 conservă)
  • 1 rămurică rozmarin
  • 2 frunze dafin
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • sare, piper

Preparare:

  1. Taie ceapa peştişori; curăţă ardeii graşi şi taie-i felii subţiri.
  2. Condimentează ciocănelele cu sare şi piper şi sotează-le în puţin ulei de măsline pe ambele părţi până se rumenesc uşor. Când sunt gata, pune-le deoparte.
  3. Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 180C.
  4. Sotează în aceeasi tigaie (completând cu ulei dacă mai e nevoie) ceapa şi ardeiul gras cam 20 minute, amestecând din când în când.
  5. Adaugă usturoiul tocat, mai lasă totul pe foc încă 5 minute apoi vinul şi lasă-l 5 minute să se evapore cam jumătate. Ia tigaia de pe foc şi amestecă roşiile pasate, sare, piper şi pimentón.
  6. Pune într-o tavă adâncă bucăţile de pui sotate, presară firele de rozmarin, foile de dafin, fâşii de jamón apoi toarnă sosul cu legume peste.
  7. Pune puiul în cuptor pentru 30-40 minute, întorcând ciocănelele după 20 minute. Puiul e gata când sosul a scăzut şi ciocănelele s-au rumenit puţin.
  8. Serveşte puiul cu garnitura preferată.Enjoy!

Foto de Andrei Chiş


Comentează si tu

Read more:
Tur culinar în jurul lumii – deserturile

Dupa cum multi dintre cei care ma cunosc (si probabil si cei care nu) stiu, sunt un mare mâncator de...

Close