Pate din ficat de pui

Sep 20, 2011
Bogdan

Când eram mic, cel mai bun pate era cel însoţit de roşii gustoase de ţară şi pâine de casă proaspătă. Era o chestie de care nu mă puteam sătura, alături de ştrudelul cu mereu sau pateul cu brânza. Dar când am început să devin mai atent în legătura cu ce mănânc bun şi am realizat cât de porc e un pate de pui, am renunţat la această gustare. Eh, după o vreme, m-am decis să încerc să fac eu un pate fără şorici, conservanţi sau alte arome şi am purces la treabă. Fierţi într-o supă aromată, ficăţeii au ieşit suprinzător de buni şi cremoşi după o reţetă preluată de la ilustrul Jacques Pépin, un bucătar francez renumit. Poate fi păstrat mai multe zile la frigider şi rămâne la fel de bun. Mai mult, varianta pentru adulţi, cea cu coniac, e perfectă pentru musafiri.

Reţetă pate din ficat de pui


Pate din ficat de pui

Timp de pregătire: 10 minutes

Timp de gătire: 15 minutes

Porţii: 3-4

Ingrediente:

  • o casoletă ficăţei (500g)
  • 2 cepe tăiate mărunt
  • 2 căţei usturoi zdrobiţi
  • 2 foi dafin
  • o ramurică de cimbru
  • 1 cană supă de legume
  • sare, piper
  • 100 grame unt sau 1/2 cană lapte
  • 2 linguri coniac

Preparare:

  1. Pregăteşte supa de legume, apoi adaugă în apa fierbinte ficăţeii, ceapa, foile de dafin, usturoiul, cimbrul şi sarea.
  2. Când a dat în clocot, acoperă oala şi lasă totul să fiarbă la foc minim 7-8 minute. Mai fierbe ficăţeii încă 5 minute fără capac.
  3. Ia ficăţeii din supa aromată şi pasează-i cu un blender, adaugând treptat untul sau laptele.
  4. Spre final, adaugă sare, piper, coniacul şi mai pasează încă 2 minute.
  5. Pentru a nu se înnegri pateul, poţi turna deasupra un strat subţire de unt topit care va preveni oxidarea.
  6. Serveşte cu legume proaspete, alături de o pâine neagră sau de secară, ca cea din imagine. Enjoy!




Comentarii la acest articol

  • Mama ne facem mereu cand eram mai mici si ne punea felii de ou pe deasupra. Delicios! Cand am mai crescut, am inceput sa mananc pateu cumparat, dar imi dau seama ca nici nu se compara :) Nu m-am gandit niciodata ca as putea face si EU pateu acasa :)

    • Atunci sa incerci de dragul mamei si al amintirilor :)

  • In ce ai fiert ficateii pana la urma: in supa de pui sau de legume?

    • Legume, multam de observatie :)

  • buna Bogdan, vreau si eu sa fac aceasta reteta insa am o mica intrebare:usturoiul cand se adauga? si supa de pui de la ingrediente banuiesc ca e supa de legume de la preparare.
    Mersi, Andreea

    • Andreea, adauga-i la inceput cu incredere. Daca vrei o aroma mai pronuntata, ii poti adauga in ultimele 2-3 minute de fiert.

  • nu e bun asa kred eu e dezgustator

    • Si de ce crezi asta?

  • mersi de sfat Bogdan!am facut reteta aseara si e absolut geniala!chiar ma lovise o pofta de pateu dar nu aveam nici o tragere de inima sa manac unul din comert, in plus e si foarte rapida:) enjoy your week-end

    • Ma bucur ca ti-a placut, Cat de curand vreau sa fac un pate putin mai rafinat, asa ca stick around. Weekend fain si tie!

Comentează si tu

Read more:
concurs aniversar
Concurs aniversar – 5000 fani pe Facebook

Deşi mai neglijez blogul câteodată, încerc să ţin legătura cu cititorii pe pagina de Facebook ba cu o poză cu...

Close