Pâine cu măsline şi oregano

May 17, 2012
Bogdan

Când eram mic şi mergeam pe la bunici, făceau deseori pâine de casă pe care o mâncam goală de cât de bună era. Acum s-au mai schimbat vremurile şi cu greu găseşti o pâine bună prin comerţ care să nu aibă prea mulţi aditivi, să nu fie prea pufoasă şi să aibă şi gust. Din cauza asta, plus prea mult timp liber la dispoziţie într-o zi caldă de weekend, m-am decis să încerc o reţetă pe care o aveam de mult în bookmark-uri, dar care, dintr-un motiv sau altul, nu am avut timp să o încerc. Bine, făcutul pâinii nu este unul dintre atuurile mele, de aceea cu ajutorul mătuşii mele a ieşit minunăţia de mai jos. O pâine genială, care îţi umple toată casa cu parfum (curtea în cazul nostru) şi pe care o mănânci pe nerăsuflate. Aşa că dacă vreţi să vă încercaţi calităţile de brutar, vă asigur că pâinea asta e pur şi simplu genială.

Pâine cu măsline şi oregano


Pâine cu măsline şi oregano

Timp de pregătire: 2 hours, 30 minutes

Timp de gătire: 30 minutes

Porţii: 4-6 chifle

Ingrediente:

  • 400 grame făină
  • 1 borcan (cam 300g) măsline verzi cu sau fără umplutură
  • 1 1/4 linguriţe drojdie uscată
  • 1 linguriţă zahăr brun
  • 1 linguriţă sare de mare
  • 2 linguri oregano uscat
  • 1 lingură cimbru uscat
  • puţin ulei de măsline
  • 1 ou
  • mac, susan

Preparare:

  1. Strecoară măslinele de sucul lor într-o cană şi completează cu apă astfel încât să ai o cană de lichid aromat.
  2. Freacă drojdia cu zahărul, sucul de măsline diluat şi 2 linguri făină până se dizolvă toate şi obţii o pastă uniformă. Lasă maiaua să crească aproximativ 10 minute.
  3. Între timp toacă măslinele mărunt. Amestecă-le cu maiaua, ierburile uscate, sarea, 1 lingură ulei de măsline şi adaugă făină progresiv.
  4. Când coca nu mai este lipicoasă şi nu mai "ia" făină, transfer-o pe o suprafaţă de lucru unsă cu ulei şi frământ-o 5-10 minute.
  5. Pune coca într-un castron, acoper-o cu un prosop şi las-o într-un loc călduros aproximativ 2 ore să-şi dubleze volumul.
  6. După ce s-a dospit, împarte coca în 5 bucăţi, formează nişte chifle mici şi pune-le într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Acoperă-le chiflele cu un prosop şi mai lasă-le o oră să crească.
  7. Porneşte cuptorul şi încălzeşte-l la 220C/treapta maximă. Unge chiflele cu un ou bătut, presară mac şi/sau susan şi pune-le la cuptor 30-40 minute.
  8. Lasă pâinea să se răcească şi serveşte-o cu brânza preferată. Enjoy!

Note/observaţii:

Dacă preferi o pâine mare în loc de nişte chifle mai mici, pune pâinea la dospit direct în tava de cuptor şi când coca şi-a dublat volumul, pune tava direct în cuptorul preîncălzit.




Comentarii la acest articol

  • Arata super! Oare dacă pun ingredientele la mașina de pâine.??ar ieși? Nu le am cu framantatul mai deloc?

    • Liliana, nu prea am experienta cu masina de paine. Insa daca poti seta timpul de dospire 2h, nu vad de ce nu ar merge. Sa imi spui cum a iesit :)

  • Foarte frumusica painica. Te invidiez pentru cat e de pufoasa. Painicile mele ies prea dense si un pic cam palide. A ta arata minunat.

    • Mi-au mai iesit si mie asa din cauza cuptorului. Dar daca ai un vas de ceramica sau metal, poti incerca painea fara framantare (reteta tot pe blog) care sigur o sa-ti iasa. Spor! :)

  • Pentru doar 400 gr de faina, nu este totusi, cam mult, 300 gr de masline? Crezi ca ar merge si cu masline negre, in caz ca nu gasesc verzi fara samburi?

    • Claudia, nu sunt 300g masline. Cutia de masline are 330g, din care probabil jumatate e saramura in care sunt tinute :) Negre merg la fel de bine, numai sa ai si apa in care sunt tinute ca sa aromeze painea mai bine

Comentează si tu

Read more:
Bagaje, schimbări

Zilele astea au fost unele dintre cele mai încarcate din ultimul timp. Cu gătitul am lăsat-o mai moale pentru că...

Close