Paella cu fructe de mare şi chorizo

Paella este una dintre primele reţete pe care le-am făcut când am început cu gătitul acum câţiva ani. Cu atâtea arome mediteraneene, am repetat reţeta de mai multe ori dar fără o camera la îndemână. Mi-am tot promis să postez reţeta când o să găsesc nişte fructe de mare proaspete care să dea bine la impresia artistică. Aşa se face că în weekendul trecut, am găsit toate fructele de mare de care aveam nevoie pentru o paella ca la carte: midii, creveţi şi calamar proaspăt. Mai erau şi zeci de alţi peşti pe care nu i-am recunoscut dar pe care mi-am promis să încerc. Când o să aveţi poftă să vă amintiţi de vară în zilele de iarnă friguroase ce urmează, o paella e masa ideală pentru asta.

Reţetă paella

Paella

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 30 minutes

4-5

Ingrediente:

  • 1 ceapă
  • 3 căţei usturoi
  • 200g roşii bucăţi
  • 300g creveţi
  • 200g inele calamar (1 calamar)
  • 300g midii
  • 3-4 linguri ulei măsline
  • 1 chorizo (200g)
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • 1 cană orez
  • 2 căni apă
  • 3-4 filamente şofran
  • 1/2 cană mazăre îngheţată
  • sare, piper
  • 1 lămâie

Preparare:

  1. Toacă ceapa şi usturoiul mărunt. Taie chorizo felii.
  2. Căleşte într-o tigaie feliile de chorizo până s-au scurs de grăsime. Pune chorizo deoparte şi păstrează cam o lingură din grăsimea lăsată.
  3. Adaugă puţin ulei de măsline, căleşte ceapa 2-3 minute, udaugă usturoiul şi apoi orezul amestecând totul bine.
  4. Toarnă cele 2 căni de apă peste orez şi lasă-l să fiarbă la foc mediu.
  5. În timp ce orezul se face, freacă midiile cu o perie aspră şi rupe-le "barba". Condimentează creveţii şi calamarii cu sare, piper şi puţină zeamă de lămâie.
  6. Găteşte inelele de calamar cam 3-4 minute şi creveţii 4-5 minute; pune fructele de mare deoparte.
  7. Într-o oală mică încălzeşte cam 100ml apă şi când a dat în clocot, adaugă midiile, acoperă oala şi lasă midiile 2-3 minute să se deschidă miscând oala bine după 1 minut. Aruncă midiile ce nu s-au deschis, pune-le pe restul deoparte.
  8. Când orezul s-a fiert, adaugă mazărea, şofranul şi rosiile şi mai lasă pe foc 5-10 minute până lichidul se evaporă.
  9. Adaugă chorizo, creveţii, inelele de calamar şi midiile, măreşte focul pentru 30 secunde (pentru a obţine crusta caracteristică pe fundul tigăii) apoi ia paella de pe foc.
  10. Presară pătrunjel tocat pe deasupra şi înainte de a servi, stoarce puţină lămâie deasupra. Enjoy!

Note/observaţii:

Pentru o aromă mai deosebită, puteţi folosi apa lăsată de midii când fierbeţi orezul.

Paella ar trebui să aibă şi pui, însă nu am vrut să aglomerez prea mult tigaia. Dacă vreţi să îi adăugaţi pui, puteţi tăia în cuburi 2-300g piept de pui pe care-l condimentaţi cu paprika, oregano, sare şi piper şi îl rumeniţi în puţin ulei înaintea cepei.

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • nu as manca niciodata scoici :))

    • De ce nu? Pentru mine, sunt fructele de mare preferate.

Comentează si tu

Read more:
Cidru de mere cald cu mirodenii

Speram că odată mutat pe lângă Marea Nordului, nu voi avea problemul de genul ţurţuri la geam, extremităţi îngheţate sau...

Close