Orez prăjit în stil Cantonez

Oct 30, 2012
Bogdan

Până acum puţin timp, luam termenul de orez prăjit la propriu. Credeam că orezul e efectiv prăjit până absoarbe tot uleiul şi apoi fiert cumva. Nu cunoşteam prea bine bucătăria asiatică dar descopăr zilele astea că unele preparate pot fi chiar sănătoase dacă ştii cum să le prepari şi foloseşti nişte ingrediente de calitate. Orezul ăsta e un exemple perfect de arome chinezeşti care se combină în ceva delicios şi rapid de făcut, care vă poate rezolva deseori dilemele de tipul “ce iau la pachet?”. Chiar dacă orezul trebuie preparat dinainte ca să nu fie prea umed, puteţi face mai mult deodată şi să-l păstraţi la congelator porţionat în pungi, porţii pe care le dezgheţati când aveţi nevoie de ele. Iar şunca o puteţi înlocui cu nişte carne rămasă de la un grătar pe care o tăiaţi cubuleţe. Aşadar, orez prăjit, aromat şi săţios care se face rapid şi uşor!

Reţetă orez prăjit


Orez prăjit în stil Cantonez

Timp de pregătire: 20 minutes

Timp de gătire: 20 minutes

Porţii: 2-3

Ingrediente:

  • 100g orez basmati
  • 2 fire ceapă verde
  • 50g mazăre îngheţată
  • 2-3 felii şuncă
  • 2 ouă
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 linguri sos de stridii
  • 1 linguriţa oţet de orez
  • Ulei vegetal

Preparare:

  1. Spală orezul bine şi lasă-l în apă rece timp de 30 minute apoi scurge-l.
  2. Fierbe orezul într-o oală acoperită cu aprox. 1 cană şi jumătate de apă până când a absorbit toată apa, cam 10 minute. Păstrează orezul fiert peste noapte în frigider, într-o casoletă.
  3. Căleşte ceapa verde tăiată mărunt în puţin ulei 2-3 minute apoi adaugă ouăle şi amestecă cu un tel pana se coc. Alternativ, poţi face şi o omletă separat, apoi o adaugi tăiată făşii spre sfârşit.
  4. Adaugă mazărea şi sunca tăiată cubuleţe, căleşte pentru 5 minute apoi orezul.
  5. Condimentează cu sosul de soia, cel de stridii şi oţetul de orez.
  6. Serveşte orezul cald, garnisit cu încă nişte ceapă verde.

Foto de Andrei Chiş



Comentarii la acest articol

  • Avand in vedere ca ne place foarte mult orezul si bineinteles ca si la mine vesnica problema este ce sa pun la pachet, cu siguranta voi incerca aceasta reteta! Mersi :)

    • Mersi si eu pentru comentariu, Angela! Spor si inspiratie in bucatarie!

Comentează si tu

Read more:
Urări calde şi deserturi de sărbători!

Anul acesta sărbătorile m-au luat puţin prin surprindere, aşa că nu am apucat să gătesc. Am însă câteva preparate tematice,...

Close