Note din Haga, ep. 3 – Orientale

Jul 16, 2012
Bogdan

Azi a fost probabil cea mai ploioasă zi pe care am văzut-o de când sunt aici şi asta mi-a dat poftă de scris. A plouat de dimineaţă în rafale care deseori semănau cu un taifun şi acum, 8 ore mai târziu, tot plouă. Nu s-a inundat oraşul, cum se întâmpla la noi, dar parcă nici nu-ţi vine să faci nimic, lucru care îmi convine de minune.

Ce s-a mai întâmplat în Regatul Ţărilor de Jos? Zilele trecute am vrut să încerc un desert chinezesc dintr-un fast food care era mereu plin. Am ales ce era mai neobişnuit şi anume – o felie de tort în straturi cu cremă de pandan. Citisem de pandan de ceva timp – sunt nişte frunze aromate folosite în bucătăriile asiatice să dea o culoare verde deserturilor. Curios de aroma lor, am încercat şi eu o felie de tort aromat cu pandan şi gustul a fost puţin cam difuz. Am simţit o aromă uşor florală, dar fără un gust prea definit. Crema a fost însă untoasă şi desertul nu prea dulce. Am văzut frunze şi extract de pandan în supermarketul chinezesc, aşa că poate încerc un desert mai exotic cu pandan în curând.

Am făcut din mersul la piaţă o rutină săptămânala şi am găsit nişte oferte tare bune la unele fructe şi legume pe care nu le prea mâncam aici. 15 bucăţi de fructul pasiunii 1€, 5 bucăţi de avocado sau 1 casoletă de physalis tot 1€ şi cleşti de crab 5€/kg (reţetă în curând). Desigur, mi-am făcut plinul cu tot ce arăta bine şi ajung să car acasă pungi de cel puţin 10 kg. Ah, am încercat şi eu într-un final o nucă de cocos tânără şi nu ştiu de ce e aşa lăudată – o apă vag aromată şi o pulpă mai moale. Prefer fresh-urile de pere şi mango, respectiv căpşune şi zmeură de prin magazine.

Am găsit un loc perfect pentru brunch – un loc unde vănd tot felul de bagels cu diferite creme, topping-uri sau brânzeturi, cu cafele aromate şi cu un chec cu smochine tare bun. Se numeşte Bagels&Beans şi îl găsiţi şi în Rotterdam sau Amsterdam. Mai jos unul cu brânză Maasdam maturată şi roşii şi altul cu cremă de brânză, roşii uscată şi tapenadă de măsline. Tare bun, de repetat cât mai des!

Pe lângă asta, am crescut propria maia cu instrucţiuni de la Codruţa iar cu ea am făcut nişte pâine cu măsline tare bună şi clătite pufoase. Ieri am gătit un ospăţ texan de ziua unui coleg: chilli de vită, tacos cu creveţi şi salsa de mango şi caviar texan. Am încercat şi un tort de morcovi fără gluten şi lactoză (reţetă, unde untul a fost înlocuit cu sos de mere) cu o cremă uşoară de cocos.

Cam atât de pe frontul vestic. Zilele astea pun câteva reţete care aşteaptă cuminţi în arhivă lumina internetului. Voi ce aţi mai gătit?
Comentarii la acest articol

  • Imi placi!!!!Imi placi tu ca si om, imi placi cum vezi lucrurile.Esti un om frumos.Inca nu am incercat nicio reteta de la tine,inca. Bucura-te de Haga si sa nu ne uiti.:)

    • Iti muuultumesc pentru cuvintele frumoase :) Pentru comentarii ca acesta nu-mi vine deloc sa las blogul. Numai bine iti doresc!

Comentează si tu

Read more:
Salată cu feta, ridichi şi piersici

În unele zile, nu ai timp să iei şi felul principal, şi desertul. Iar în alte zile vrei ceva lejer...

Close